HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevo, les a ekologie

Dřevo je geniální přírodní stavební materiál, který nám umožňuje stavět obyčejné i neobyčejné stavby. Najdete zde zajímavé články o tom, jaké má dřevo fyzikální a mechanické vlastnosti, jak a proč se suší a jak dřevo správně ochránit, aby vydrželo dlouhá léta. V této sekci najdete také články o různých dřevinách a zajímavostech o stromech, lesích a ekologii.


Poklady z našich sadů a zahrad – 2. díl: hrušeň a jabloň
Některé způsoby využití dřeva našich oblíbených ovocných stromů pro vás možná budou překvapením. Pojďte se na ně s námi podívat.

Kolik stojí nejdražší dřevo světa?
Zapomeňte na diamanty nebo staré známky. Obrovské jmění se dá vydělat na obchodu se vzácným a exotickým dřevem. Které jsou ty nejdražší na světě?

Prokázáno: Stromy mají zásadní vliv na výsledky žáků ve školách!
Jak pomoci žákům základních škol k lepším výsledkům? Američtí psycholové radí: Zasaďte jim pár stromů na školním pozemku!

Jak starý je nejstarší strom celé Evropy?
Byl objeven nejstarší strom Evropy! Borovice z italského národního parku nevypadala jako šampion, ale překvapila: 1230 let, to už je pořádná senzace.

Příběh mluvícího dřeva: Odkud bral tajemný houslař materiál?
Kvalitní ozvučné dřevo je základ mistrovské produkce houslařů. Newyorský samouk Stochek měl ale poněkud nekonvenční zdroj. Odkud bral dřevo na své housle?

Poklady z našich sadů a zahrad – 1. díl: třešeň a švestka
Víte, že ve starých sadech a zahradách můžete najít hotové poklady? Po přečtení tohoto článku už s nimi nebudete chtít jen topit!

Konstrukční ochrana dřeva v exteriéru a interiéru
Jak zajistit dlouhou životnost dřevěných prvků ve stavbě, aniž bychom je museli chemicky či jinak chránit? A jaký je rozdíl v ochraně dřeva v interiéru a exteriéru? To vše se dozvíte v tomto článku.

Co udělat pro to, aby dřevo ve stájích pro koně vydrželo
Je opravdu možné použít dřevo v koňských stájích všude? A na co je nutné si dát pozor? Odpovědi na tyto otázky a další tipy se dozvíte v našem článku.

Je dřevo opravdu uhlíkově neutrálním palivem?
Spalování dřevní biomasy nemusí být nutně ku prospěchu životnímu prostředí. Koncept uhlíkově neutrálního zdroje energie má totiž silné mezery. Co říkají světoví odborníci?

Kvůli omezení prodeje růžového dřeva mají teď výrobci kytar problém
Regulace prodeje tropického dřeva likviduje světový byznys s hudebninami a ochraně pralesů přitom nepomáhá. Tuna palivového dřeva stojí asi tři tisíce korun, vzácné růžové dřevo z jihoamerických pralesů stokrát tolik! Není divu, že je po něm taková sháňka.

Barva na dřevo: Jaké barvy pro natírání dřeva zvolit?
Chceme zachovat krásný a přírodní vzhled dřeva a přitom je třeba jej natřít. Máme použít lazuru nebo lak? A jak nejlépe na to?

Stromy umí udělat z pekla nový ráj. Jaký trik za tím stojí?
Stromy mají nevšední schopnost přežít i v jedem zamořené půdě. Toho si před časem povšimli finští výzkumníci. Jak se naučili tento zázrak využít?

V amerických městech se ročně pokácí 36 milionů stromů. Je to problém?
Stromy zásadním způsobem zvyšují kvalitu života ve městech. Američané si to ale zatím moc neuvědomují. Kde se kácí nejvíc a kde to bude opravdu bolet?

Dřevo tam, kde o něj nestojíme – opravdu se přidává buničina do parmezánu?
Dřevní buničina se do některých mléčných produktů přidává jako stabilizátor. Občas to ale výrobci pořádně přeženou!

Zkamenělé dřevo – už na něj nemusíme čekat miliony let
Proces, který v přírodě trvá miliony let, se jim podařilo zkrátit do dvou týdnů. Výsledkem je skutečné zkamenělé dřevo, které se může stát dokonalým filtrem.




další články »« předchozí


NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů