HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Sruby a roubenky

Dřevostavby z masivního dřeva mají na území Česka dlouhou historii, i proto se v dnešní době investoři k této tradiční a osvědčené výstavbě dřevostaveb navrací. V této sekci získáte přehledně informace o moderních i tradičních srubech a roubenkách z Česka i celého světa.


Srub, který nadchne i milovníky pohodlí a luxusu
Srub nemusí být jen skromné obydlí pro zálesáky. Existují i velmi luxusní sruby, jako třeba ten novozélandský, který můžete navštívit díky našemu článku.

Unikátní srub z obrovských ručně opracovaných klád
Líbí se vám tradiční sruby z obrovských ručně opracovaných cedrových klád? Jeden stojí ve Skotsku a vy si ho můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Srub nebo roubenka? Která stavba se k nám lépe hodí?
Postavit si klasický srub, nebo tradiční roubenku? Jak se od sebe tyto dvě dřevostavby liší a která se k nám Čechům lépe hodí?

Finské sruby – proč patří k těm nejdokonalejším na světě?
Jak to Finové dělají, že dokážou postavit ty nejkvalitnější sruby na světě? Odpověď naleznete v našem článku o historii finských srubů.

Roubenka z Vultureni: jak ožívají staré dřevostavby v Rumunsku?
Rumunští architekti dokazují, že roubenky ještě nepatří do skanzenů. Může z nich být i velmi moderní a stylové bydlení. Podívejte se ve fotogalerii.

Replika roubenky v Orlických horách: Podaří se vám najít alespoň 10 rozdílů?
Nová konstrukce roubenky byla navržena tak, aby splňovala současné požadavky na bydlení a zároveň respektovala původní vzhled. Podívejte se na celý průběh rekonstrukce, která se nevidí každý den.

Chci roubenku! Ale jakou? Dnes už je totiž z čeho vybírat
Není roubenka jako roubenka. Víte, že roubenka nemusí být jen jednoduchá stěna z masivního dřeva? Moderní roubené stěny splňují i dnešní tepelně technické požadavky a horkou novinkou je i pasivní roubenka.

Výjimečný dokument z roku 1990: Tradiční stavba srubu ve Finsku
Zajímá vás tradiční proces výstavby srubů a roubenek? Tak to se určitě podívejte na tento krátký dokument, který vás provede stavbou srubu ve Finsku od základů až po střešní krytinu.

Roubená sluneční kancelář
Roubenka srdcem firmy? Výrobce čajů a biokoření Sonnentor pojal přestavbu kanceláří dosti netradičně. Inspirujte se galerií roubené zasedací místnosti.

Hamousův statek: Unikátní roubenka, která neztratila své kouzlo
Plánujete výlet v okolí hradu Křivoklát? Hamousův statek je krásně dochovaná roubenka ve Zbečně, kterou určitě nesmíte minout.

Fotogalerie: Nově postavená roubenka u přehrady Rozkoš
Dokončení roubenky svépomocí? Inspirujte se na povedenou realizaci jedné krásné roubenky u nádrže Rozkoš.

Adršpašské skály a jejich nejkrásnější roubenky (tip na výlet)
Hledáte tip na výlet? Adršpašské skály jsou jedním z nejkrásnějších míst v ČR. V naší fotogalerii si můžete prohlédnout roubenky v nádherné přírodě.

Rozměrové změny srubů a roubenek
Víte, že dřevo je schopné měnit své rozměry na základě změny vlhkosti okolního prostředí? Jaký je rozdíl mezi sesycháním a bobtnáním a jaké dopady to může mít při výstavbě srubů a roubenek

Vyhoví roubenka současným požadavkům na bydlení?
Zajímáte se o historický vývoj dřevostaveb až do současnosti? Jaké požadavky jsou kladené na sruby a roubenky z hlediska prostupu tepla a jak postupovat při jejich povolení na stavebním úřadě? Jaká je současný stav nařízení se dozvíte zde

Roubenky: Jsou vhodné pro moderní bydlení? (tradiční vs moderní)
Co jsou to roubenky? V článku se dozvíte, jaké jsou typy roubených stěn. Najdete zde i inspiraci ve fotogalerii, kde jsou tradiční i moderní roubenky.




další články »« předchozí


NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů