HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Difúzně otevřená dřevostavba

Difúzně otevřené konstrukce se v dřevostavbách používají posledních 10–15 let, což přirozeně souvisí s novými technologiemi, zejména s konstrukčně-izolačními materiály, jako jsou minerální izolace a izolace na bázi dřevěných vláken. Počet difúzně otevřených dřevostaveb se neustále zvyšuje, i když mezi veřejností stále panuje směs neznalosti a nedůvěry v tento konstrukční systém. V článku se dozvíte, jak funguje a jaké jsou jeho výhody a nevýhody.

Stěna difúzně otevřené dřevostavby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Martina Soukupová

Rozhodně nejde o to, že byste měli v domě průvan!

Difúzně otevřená konstrukce pracuje na principu prostupu plynů molekulárním přenosem, běžně označovaným jako difúze. To v praxi znamená, že v konstrukcích nejsou používány parotěsné zábrany, které tento proces znemožňují. Místa, kde bývá tento typ konstrukcí používán, jsou tzv. obalové konstrukce, což jsou obvodové pláště a pláště podkroví.

Fotogalerie:

i Foto: Martina Soukupová, Shutterstock, Jan Planička, Jan Homola

Plyny se prostorem šíří dvěma možnými způsoby. Konvekcí (prouděním), což je objemový tok, který je poháněn rozdílem tlaků, nebo kondukcí (molekulárním tokem), což je difúze. Hnací silou difúze je rozdíl hmotových nebo molárních podílů.

Ve stavebnictví se za zkoumané prostupující plyny nejčastěji považuje směs suchého vzduchu a vodní páry. Difúzně otevřená skladba stěny dřevostavby tedy zjednodušeně propouští (difunduje) určité látkové množství vodních par konstrukcí ven z objektu. Toto proudění si nesmíme představovat jako průvan ale přenos vlhkosti na molekulární úrovni z vlhčích do sušších míst a z teplejších do chladnějších.

Výhody difúzně otevřených konstrukcí:

  • Putující vlhkost v konstrukci nevyhovuje plísním, houbám a různým mikroorganismům a zlepšuje tak kvalitu vnitřního ovzduší v dřevostavbách.
  • Difúzně otevřené plášťové konstrukce mají lepší užitné vlastnosti. Lepších hodnot dosahují jejich akumulační schopnosti, i zvuko-izolační vlastnosti.
  • Dřevostavby používající difúzně uzavřený systém mají vnitřní klima s poměrně nízkou vzdušnou vlhkostí. Difúzně otevřený systém dokáže v případě zvýšení vlhkosti v interiéru určitou část absorbovat. Když vlhkost opět poklesne, začne se absorbovaná vlhkost ze stěn vypařovat do interiéru. Autoregulace vlhkosti vnitřního prostředí dřevostaveb tak probíhá přímo jejich skladbou stěn.
  • Pokud v některém místě konstrukce voda zkondenzuje, má možnost se vypařit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Nevýhody difúzně otevřených konstrukcí:

  • Tento typ konstrukcí dřevostaveb stále patří mezi „novinky“ a mnohé firmy nemají s jejich realizací dostatečné zkušenosti.
  • Podobně jsou na tom imnozí projektanti, kteří mají málo zkušeností s komplexními nároky, které difúzně otevřené konstrukce při navrhování vyžadují.
  • Z výše zmíněných důvodů pak může dojít k tomu, že jsou použity nevhodné metody a materiály.
  • Difúzně otevřené konstrukční systémy jsou také finančně náročnější než klasické konstrukční systémy

Bude Vás zajímat: Jaká je reálná cena dřevostavby?

Difúzně otevřené konstrukce vnáší další rozměr do světa dřevostaveb a samozřejmě i další rozhodnutí, které musí člověk zvažující koupi dřevostavby udělat. Jste-li zrovna na takovém rozcestí a zaujaly vás difúzně otevřené konstrukce, začněte se poohlížet po stavební firmě, která má prokazatelné zkušenosti s difúzně otevřenými konstrukcemi a dlouhou řadu spokojených klientů.

Vydáno dne:
28.11.2011

Photocredit: Martina Soukupová

27

Volba firmy pro stavbu dřevostavby

Jak vybrat správnou firmu je jedna z nejdůležitějších otázek, pokud jste se již rozhodli pro život v dřevostavbě... Číst více →



Konstrukční systém dřevostavby difúzně otevřený nebo uzavřený?

Jedním z hlavních aspektů konstrukčního systému dřevostaveb je stavební fyzika - problematika tepelné izolace a ochrany proti vlhkosti... Číst více →



Jak rychle se staví dřevostavba?

Čas jsou peníze a kratší výstavba dřevostavby vám ušetří oboje... Číst více →



Difúzně uzavřená dřevostavba

Když se lidé rozhodují, zda budou bydlet ve zděném domě nebo v dřevostavbě.. Číst více →



Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



Minerální vata je přítel dřevostaveb

Jaké jsou možnosti a limity použití minerální vaty v dřevostavbách?.. Číst více →



Dřevovláknité desky: Izolace co hřeje i chladí

Dřevovláknité izolační desky jsou progresivní a zároveň ekologický izolační materiál. Jaké má dřevovláknitá izolace vlastnosti a výhody a nevýhody se dočtete v tomto příspěvku... Číst více →



Skladba obvodové stěny dřevostavby je základ

Jakou skladbu stěny použít? Věčná otázka, kterou pomůžeme rozlousknout.. Číst více →



Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin zjistíte v tomto příspěvku.. Číst více →



Difúzně otevřená dřevostavba, marketingový tah nebo lepší dům?

Je difúzně otevřená skladba dřevostavby skutečně lepší než uzavřená?.. Číst více →