HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavba svépomocí – jak si s ní poradil pan Tomáš?

Jak se staví dřevostavba svépomocí? A je to vůbec reálné? Tuto otázku si dlouho kladl pan Tomáš. Protože rád pracuje se dřevem a má rád velké výzvy, nakonec se do stavby vlastníma rukama pustil. Sám uznává, že si nezvolil snadnou cestu, protože dřevostavby jsou mnohem náročnější na samotné provedení i konstrukční detaily. Jeho dům stojí v Olomouckém kraji a s rodinou v něm bydlí už pátým rokem. Zeptali jsme se ho na pár otázek.


Dřevostavba postavená svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tomáš Otec

Pane Tomáši, co vás přivedlo na myšlenku postavit si nový dům?

Rekonstrukce starého domu je vždy kompromis, kde nelze vše udělat podle svého. Sám jsem si rekonstrukcí sto let starého domu prošel, proto jsem se tentokrát rozhodl pro nový, menší a energeticky efektivnější rodinný domek. Prohlédněte si ho ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Tomáš Otec, Tomáš O.

Proč právě dřevostavba?

Dřevostavba je již ze samotné podstaty nízkoenergetickou stavbou. Klima v dřevostavbě je příjemnější než v doměch zděných a mám kladný vztah ke dřevu. V neposlední řadě to pro mě byla také velká výzva a splnění snu.

Jaká byla vaše kritéria při výběru pozemku?  

Hledali jsme pozemek na klidném místě s pěkným výhledem do okolí. Také pro nás byla důležitá orientace vůči světovým stranám. Vybrali jsme si pozemek na jižním svahu, který je ideální pro pasivní zisky tepla ze slunce. 

Linda a Pavel bydlí ve vesnické roubence s moderním interiérem u Františkových Lázní

Řešil jste s pozemkem něco nestandardního?

Poměrně ano – náš pozemek je ve svahu, což je vždy komplikovanější. Dbali jsme na to, abychom co nejméně narušili krajinu a půdu, proto jsme se rozhodli pro atypické založení stavby na betonových patkách.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jak probíhalo vyřizování stavebního povolení?

Zařizoval nám ho projektant a vše bylo z jeho strany důkladně navrženo a zpracováno, takže to šlo hladce.

Jak vypadá váš dům? Můžete stručně popsat dispozici?

Dům je postaven podle našeho individuálního návrhu, má rozměry 7 x 10,5 m a je orientovaný na jih, kde máme velké prosklené plochy. Jedná se o dvoupodlažní stavbu, v přízemí máme ložnici, šatnu, WC, technickou místnost, kuchyni a obývací pokoj, který je otevřený až do patra, kde se nachází dětský pokoj, galerie a pracovna.

Prohlédněte si fotky z hotového domu i z výstavby ve fotogalerii

Kolik vás v době bydlí?

Bydlíme tu tři – moje žena, dcerka a já.

Dělal jste si vše svépomocí?

Ano, občas mi pomáhal tchán. Před samotnou stavbou domu, jsem již postavil kůlnu na pozemku, která je v podstatě zmenšeninou budoucího domu a sloužila jako zázemí při stavbě.

Jsou na vaší stavbě použity nebo řešeny nějaké nestandardní konstrukce, skladby či materiály?

Nedokážu dnes už posoudit, co je nestandartní. Máme dům založený nad terénem na betonových patkách. Nosná konstrukce je postavena systémem two-by-four, na obvodové stěny jsem použil sušené řezivo 160 x 60 mm a máme difuzně otevřenou skladbu stěny. Střecha je šikmá, zelená (s extenzivní výsadbou) a s atikou. Fasádu máme zhotovenou kombinací cementotřískových desek a palubek ze sibiřského modřínu. Terasa je kvůli svažitému pozemku také umístěna na patkách a plynule navazuje na dům.

Atika ploché střechy – postup výroby a montáže

Jak dlouho trvalo postavit celou dřevostavbu svépomocí?  

Celá výstavba trvala asi jeden rok, bydlíme tu pátým rokem.

Čím vytápíte váš dům?

Dospěl k názoru, že se nevyplatí do dřevostavby dělat drahé otopné soustavy, u kterých je hodně dlouhá návratnost. Už od začátku jsem byl rozhodnutý použít jako hlavní zdroj tepla akumulační krbová kamna. Jako záložní zdroj jsou tu sálavé přímotopy, které využíváme minimálně.

Jaké jsou vaše měsíční náklady na provoz domu (včetně vody, elektřiny, plynu, palivového dříví apod.)?

Dělá to asi 1400 Kč měsíčně. Dům má ideální orientaci vůči světovým stranám co se týče prosklení, tím pádem nám hodně pomáhá slunce. Když svítí, tak se netopí vůbec, a to i při mrazech. A pocitově vám v dřevostavbě opravdu stačí nižší teplota než v domě zděném, abyste cítili stejnou tepelnou pohodu.

Splnila dřevostavba vaše očekávání? S čím jste nejvíce spokojený?

Ano, maximálně to naplnilo má očekávání. Určitě bych se dnes rozhodl stejně. Nejspokojenější jsem s tepelnou pohodou v domě a celkovým vnitřním klimatem.

Je něco, co byste na svém domě udělal jinak? Chyběly vám na začátku nějaké konkrétní informace?

Ne, vše jsem si důkladně nastudoval na internetu, v časopisech, na přednáškách i na veletrzích.

Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Co vám na životě ve vaší dřevostavbě vyhovuje nejvíce?

Že je stavba navržena pro náš konkrétní pozemek, který je ideálně natočen vůči světovým stranám. Také že máme prosklenou stěnu, která v zimě vyhřívá dům, a je z ní krásný výhled do údolí a na protilehlou lyžařskou sjezdovku.

Doporučil byste dřevostavbu svým známým? Proč?

Rozhodně ano, a to především kvůli nízkým energetickým nákladům na provoz a kvalitní vnitřní klima. Známé, kteří nás navštěvují, není potřeba nijak přesvědčovat. Cítí to sami.

Je něco, co byste vzkázali lidem, kteří zvažují bydlení v dřevostavbě? 

Ať se toho nebojí. U nás je cihlářská lobby velice silná, skoro každý má v rodině nějakého „zedníka“, který vám bude tvrdit, že „cihla je cihla“. A zažité tradice se těžko mění. Ale naštěstí stále více přibývá lidí, kteří pochopili, že se jedná o plnohodnotný dům, který, když je dobře postaven, vydrží stejně jako zděný a má plno výhod při jeho užívání.

Děkujeme panu Tomášovi za rozhovor a přejeme jemu i jeho rodině spokojené bydlení ve vlastnoručně postavené dřevostavbě.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
26.07.2019

Photocredit: Tomáš Otec

75

Nejvyšší dřevostavba světa byla postavena svépomocí

Nejvyšší dřevostavbu světa jste mohli hledat v ruském městě Arkangelsk a našli byste ho celkem jednoduše. S výškou 44 metrů, 13 pater byl nepřehlédnutelnou dominantou města... Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Úskalí, o kterých možná nevíte

Napadla vás tato myšlenka? V tom případě si přečtěte tento článek... Číst více →



Dřevostavby do 1,5mil – útulný dům bez vlastní práce

Útulný dům bez vlastní práce. Jakým jít směrem a na to si dát pozor.. Číst více →



Garážové stání svépomocí: montážní návod a projekt ke stažení

Zvažujete u vašeho domu garážové stání pro své auto? Postavte si ho svépomocí. Dáme vám podrobný montážní návod včetěn výkresové dokuemntace ke stažení zdarma... Číst více →



Zámková dlažba: Návod, jak ji položit svépomocí

5 kroků jak si se zámkovou dlažbou svépomocí poradíte, i když nejste profesionální dlaždič... Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Kolik opravdu stojí a kde můžete ušetřit?

Stavět dům vlastníma rukama může ušetřit peníze, ale přidat na starostech. Jaké fáze stavby si pohlídat a na co si při stavbě dát pozor?.. Číst více →



Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 7: Bydlíme!

Náš mobilní domek stavěný svépomocí nám krásně roste pod rukama. Nyní stačí dodělat pár věcí a můžeme se stěhovat. Jdeme na to!.. Číst více →



Zahradní domek pro děti – koupit, nebo postavit svépomocí?

Zahradní domek ocení každé dítě. Je to jenom jeho prostor, do kterého si může pozvat kamarády a spolu se pořádně vyřádit. V dnešním článku se podíváme blíže na to, jak ho pořídit a vyrobit... Číst více →



Zahradní pergola svépomocí + návod

Máme pro vás projekt pergoly i montážní návod ke stažení. Stačí jen vyřešit stavební povolení, umístění a střešní krytinu na pergolu... Číst více →



Vruty do dřeva – spojujeme různé typy dřevěných konstrukcí

Vyznáte se ve vrutech? V následujícím článku se dozvíte, kde všude se vruty v oblasti dřevostaveb využívají, z čeho se skládají nebo z jakého materiálu se vyrábí... Číst více →