HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak se žije v dřevostavbě Pavlíně a Jardovi?

Další návštěva v seriálu Jak se žije v dřevostavbě nás zavedla k manželskému páru k Pavlíně a Jardovi, kteří po odchodu dětí zůstali na starý dům sami a tak si postavili dřevostavbu. Co bylo jejich hlavním motivem si postavit nový dům a ještě k tomu dřevostavbu? Jsou s rozhodnutím spokojeni? Odpovědi na všechny otázky se dočtete v tomto rozhovoru.

Infografika Jak se žije v dřevostavbě
i Foto: Archiv redakce

Co Vás přivedlo na myšlenku postavit si místo zděného domu dřevostavbu?

Vyrostla jsem na vesnici v domě mých rodičů. Už před svatbou jsme se s Jardou rozhodli, že využijeme nabídky našich rodičů na rozšíření domu do podkroví, kam se po svatbě přestěhujeme. Nadstavbu jsme stihli dokončit, ještě než přišly děti, a potom se nám až na běžné domácí taškařice žilo dobře. Děti mezi tím odrostly, založili si vlastní rodiny, a před několika lety mi umřeli také oba rodiče, takže jsme s Jardou zůstali na celý dům sami. Asi si umíte představit, jakým bubákem se pro nás staly účty za energie… Představili jsme si, že máme do důchodu, co by kamenem dohodil a že to sami utáhneme jen tak tak. Asi v tu chvíli jsme začali přemýšlet nad novým bydlením, protože ve starém domě bychom z celého důchodu zaplatili jen ty energie. Zavzpomínali jsme, jak jsme budovali tu nadstavbu, a tak nás napadlo, že bychom mohli uvažovat o dřevostavbě.

Byly nějaké důvody, které Vás od dřevostavby odrazovaly?

Když jsme si o tom začali něco číst na internetu, tak jsme samozřejmě naráželi na komentáře o tom, že to sežerou myši, sebere voda a podobně. Nakonec jsme zjistili, že Jardův kolega z práce Martin v dřevostavbě žije a šli jsme se podívat k nim na návštěvu.

Bude Vás zajímat: 5 nevýhod dřevostaveb a moje odpovědi na ně

Měli jste dostatek informací, které by Vám ulehčily volbu dřevostavby?

Hlavně jsme se ptali Martina, jak je to s těmi hlodavci, ohněm a tak podobně, a díky tomu, že v tom ležel hodně dlouho, než se pro dřevostavbu rozhodl, tak měl hodně informací, na které jsme vůbec nenarazili. Ale nebýt jeho, tak bychom se v tom jen těžko orientovali.

Jaké argumenty Vás nakonec ke stavbě dřevostavby přesvědčily?

Mě uchvátil hlavně ten Martinův dům. O světle, které doma měl, jsme si u nás mohli nechat jenom zdát a hlavně tam měl teplo! Díky tomu, že jsme v našem starém domě šetřili, tak jsme nikdy neměli pořádně zatopeno. Navíc nás docela nadchlo, že měl celou stavbu za chvíli postavenou. Nechtělo se nám strávit poslední roky před důchodem nekonečným stavěním. Pak nám ukázal vyúčtování za energie a bylo rozhodnuto.

Bude Vás zajímat: Výpočet nákladů na vytápění

Jaký dům jste tedy nakonec vybrali?

Vybrali jsme si přízemní bungalov o velikosti cca 70m², s velkými okny (smích:)). V původním domě jsme měli nakonec k dispozici dva byty a jeden jsme vůbec nevyužívali. Teď máme akorát tolik prostoru, kolik potřebujeme, a to máme i pokoj pro vnoučata, když přijedou na návštěvu.

Byla vaše volba správná?

Rozhodně. Starý dům se nám podařilo prodat a novou dřevostavbu jsme tím zafinancovali. Náklady za energie teď máme o dvě třetiny nižší, než jsme mívali, takže se už i do toho důchodu těšíme.

Nastaly nějaké komplikace při stavbě Vaší dřevostavby?

Ale to víte, že ano (smích:)). V tu chvíli to byl strašný problém, ale teď už se tomu smějeme. Firma, která nám dělala základovou desku, to trochu popletla, navíc nám posunuli jedno okno, ale všechno se nakonec vyřešilo.

Bude Vás zajímat: Dřevostavby do 2mil

Jsou podle Vás nějaké nevýhody života v dřevostavbě?

Zatím žádné nepozoruji.

Co vám na životě v dřevostavbě vyhovuje nejvíce?

Hlavně to teplo (smích :)). Moc jsem se těšila, až si pustím televizi a nebudu se muset balit do deky. Máme podlahové topení a rozhodně bych neměnila.

Doporučili byste dřevostavbu svým známým?

Určitě. Zejména pokud jsou v podobné situaci jako my.

Jaké zkušenosti s životem v dřevostavbě vy? Chtěli byste čtenářům se podělit s vaší zkušeností poradit jak na to? Napište nám na jaksezije@drevostavitel.cz a staňte se osobností dalšího dílu seriálu Jak se žije v dřevostavbě?

Vydáno dne:
28.02.2013

10

Jak se žije v dřevostavbě Lucce a Petrovi

Plánovali, stavěli a už žijí v dřevostavbě. Jaké jsou jejich zkušenosti?.. Číst více →



Jak se žije v dřevostavbě Pavlovi?

Z paneláku, přes cihlový dům došel až ke dřevostavbě. Jak dnes bydlí?.. Číst více →



Jakou zvolit fasádu, aby nevyžadovala údržbu

Nechcete fasádu, která chce každých pár let přetřít nebo přebrousit?.. Číst více →



Jak se žije v dřevostavbě Jirkovi a jeho rodině?

Jirka svůj dům postavil téměř svépomocí a nyní vám o něm poví víc, ne-li vše... Číst více →



Seriál Jak se žije v dřevostavbě - staňte se osobností dalšího dílu

Rozhovory s těmi, kdo svou dřevostavbu již postavili. Buďte osobností dalšího dílu... Číst více →



Vesnický dům u Tábora spojil kámen s dřevostavbou

Dřevostavba u Tábora stojí na původních kamenných základech. Uvnitř však překvapí krásnými detaily, které kombinují tradiční i moderní materiály... Číst více →



Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 4: Konečně interiér

Náš domeček na kolečkách, který stavíme svépomocí, je pod střechou. V dnešním díle dokončíme práci v exteriéru a vrhneme se na vnitřek... Číst více →



Jak vypadá jedna z nejmodernějších mateřských školek světa?

Kodaňská mateřská školka díky dřevěné fasádě nabízí příjemné splynutí s okolní cihlovou zástavbou a vytváří tak bezpečný svět dětí uprostřed města. Prohlédněte si ji důkladně v našem článku... Číst více →



Zkušenosti z českých dřevostaveb: Udělali byste dnes něco jinak?

Zeptali jsme se zkušených stavebníků, co by dnes udělali na svém domě jinak, kdyby znovu stavěli. Přečtěte si cenné informace, jakých chyb se při stavbě domu vyvarovat... Číst více →