HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kachlová a krbová kamna – inspirace pro kachle a obložení

Navštívili jste někdy starší stavení? Zaujala vás stará kachlová kamna a zatoužili jste je mít ve svém domě? Líbí se vám tradiční obložení takových kamen, nebo máte raději moderní design? V článku, který jsme pro vás připravili, se zaměřujeme na druhy obkladového materiálu. Pokusíme se vás inspirovat krásami některých tradičních kachlí. Neopomeneme, ale zmínit i materiály moderní.


Kachlová a krbová kamna – obložení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Sruby Pacák (se souhlasem)

Obložení kamen pro exteriér i interiér

Lícové cihly

Lícové cihly řadíme mezi elegantní volbu zasahující do moderního stylu. Vznikají ražením hlíny do formy, proto se pyšní originálním vzhledem a reliéfovým povrchem, který působí na uživatele přesvědčivým dojmem, jako by byly cihly ručně dělané. Žádné dvě lícové cihly nevypadají stejně. Jejich využití pro kamna je spjato s potřebou většího prostoru, než je u dalšího druhu obložení, kterým jsou cihlové pásky. Pro konkrétní typy použití lícových cihel i dalších druhů obložení nahlédněte do naší fotogalerie.

Fotogalerie:

i Foto: Sruby Pacák (se souhlasem), Анжелика, Deb R, Josef Konečný Krby Zlín

Lícové pásky

Působí stejným dojmem, jako lícové cihly. Jsou ze stejného ekologického materiálu, hlíny, a jejich tloušťka se pohybuje od 20–25 mm. Ani zde, stejně jako u cihel, není garance 100% stejných rozměrů u každého pásku. Jejich nespornou výhodou pro uživatele je rychlá aplikace. Nepotřebují základy, jako lícové cihly, lepí se přímo na stěnu.

Přírodní kámen

Kámen považujeme za nejkvalitnější a jeden z nejodolnějších obkladových materiálů. Jeho důležitou vlastností je originalita struktury a jedinečnost. Tento druh obkladu se pyšní dobrou akumulační schopností (za nejlepší volbu pro tyto účely považujeme mastek, který obsahuje hodně magnezitu a křemene). Prvky, které zaručují dobrou tepelnou vodivost a vynikající schopnost akumulace).

Umělý kámen

Obklad z pravého kamene je pro mnohé cenově nedostupný. Navíc je svojí hmotnostní náročnější na požadavky stěny, na kterou ho chceme umístit. Možná právě proto je imitace kamene naší nejčastější volbou. Vzhledem k množství druhů a struktur, které lze na trhu najít, není těžké dodržet jednoduché pravidlo: čím přirozeněji obklad působí, tím lepšího efektu docílíme.

Mramor

Mramor je pro mnohé z nás známkou vznešenosti a luxusu. V posledních letech se stal cenově dostupnějším materiálem, než tomu bylo v minulosti. Jeho design je jedinečný a vlastnosti, kterými oplývá, jsou k nezaplacení. Tento materiál má vynikající akumulační schopnosti, sálavé teplo do svého okolí vydává dlouho a intenzivně. Zároveň je žáruvzdorný, což je vlastnost, díky které můžeme mramorové topeniště kamen či krbu nechat ve stejném materiálu.

Interiérové obklady kamen

Keramické obklady

Keramický obklady působí svým vzhledem vznešeně a současně útulně, přináší umělecký zážitek a výborně akumuluje teplo. Druhotný, avšak pro mnohé důležitý, je dobrý pocit z cenové dostupnosti. Ekologicky považujeme keramiku za nezávadný materiál.

Tradiční kachle

Tradiční ručně dělanou kachli, v dnešní době, vnímáme jako umělecké dílo, které je vysoce ceněno. Není jich již mnoho, ale stále ještě některé vznikají v dílnách v rámci kamnářského řemesla. Pořizovací cena takové kachle je úměrně tomu vysoká. V minulosti jsme je mohli vidět na kamnech především v chalupách a starších obydlích. Naše vnímání se ale v čase mění a posouvá. Kachlová kamna a krby se mezi lidmi stávají vyhledávaným prvkem. Dnes již vlastně i velmi moderním. Prohlédněte si všechny typy obkladů krbů a kamen v naší fotogalerii.

Mohlo by vás zajímat: Kachlová kamna zažila slávu, pád i vzkříšení. Dnes patří k nejoblíbenějším kamnům českých domácností

Kdo by nebyl rád za příjemně strávený večer u vkusně obloženého, zapáleného krbu, ve kterém plápolají plameny hřejivého ohně! Kdo by nechtěl posedět u tradičních či modernějších kachlových kamen, ve kterých lze upéct buchty, nebo na nich vařit voňavou polévku!

Tak či tak, přejeme vám šťastnou volbu a každý večer u vašich kamen či krbu, ať je estetickým zážitkem a psychickým požitkem.

Vydáno dne:
02.10.2021

Photocredit: Sruby Pacák (se souhlasem)

6

Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Proč a jak izolovat střechu, aby vám bylo doma příjemně v létě i v zimě?.. Číst více →



Hypokaustní systém – vrchol kamnářského umění

Hodí se do dřevostaveb a jak vlastně funguje? Dozvíte se i na co si dát pozor.. Číst více →



Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Krbová kamna litinová, nebo kachlová?

Jaké vlastnosti mají litinová a kachlová krbová kamna. Čtěte zde.. Číst více →



Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Palivové dřevo: Jaká je jeho výhřevnost a cena

Palivové dřevo na topení je stále vyhledávaným zdrojem pro vytápění objektů. Jak se spočítá jeho výhřevnost?.. Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Novostavby: čím topit i po roce 2020?

Pět nejčastějších způsobů vytápění u rodinných domů. Vyhoví i ten váš novým požadavkům po roce 2020?.. Číst více →



Romantický styl bydlení: Prozradíme 5 tipů na romantiku u vás doma

Romantický styl bydlení je typický jemnými barvami, květinovými vzory, krajkami, dlouhými závěsy a tak podobně. Jak vše sladit dohromady? Inspirujte se v naší fotogalerii... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů