HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mech v trávníku a jeho odstranění

Vlhká tmavá místa na vaší zahradě přestavují ideální prostředí pro bující mech. Jenže co dělat, když proroste i váš pečlivě pěstěný trávník? Řekněte mechu definitivně stop. Pokud se budete řídit našimi radami, zvládnete likvidaci mechu v trávníku až do vítězného konce. 


Mech v trávníku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Když mech v trávníku znepříjemňuje život

Pěstování okrasného trávníku je náročnou disciplínou, které musíte věnovat hodně času. Pokud máte zahradu v oblasti, kde je kyselá půda, nebo na vlhkém stinném místě, může vám život znepříjemňovat mech. Proroste travním kobercem a je obtížné, se ho zbavit. Nezbývá, než jej zlikvidovat. Pár tipů získáte v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, Clover_1, Lisa Fotios
 

Mulčování zvyšuje kyselost půdy

V dnešní době je velice oblíbené mulčování posečené trávy. Posečená tráva se nechává ležet na ploše a postupně se rozpadá. Jenže když se mulčování provádí špatně, vzniká doslova ráj pro mech. Velké množství travní hmoty brání živinám ve vsakování do trávníku a podporuje zvýšení kyselosti půdy.

Mulčovací kůra: Kolik stojí a návod jak mulčovat

Rada pro vás: Nikdy nemulčujte všechnu trávu, kterou jste posekali. Riskujete překyselení půdy. Původní trávu pak nahrazuje plevel a rozrůstá se mech. Složení trávníku se rychle mění. Proto v zájmu udržení kvalitního trávníku bez mechu střídejte mulčování s odklízením posekané trávy.

Jak na likvidaci mechu v trávníku?

  • Na mech se nachystejte už brzy z jara. Během března vytáhněte vertikutátor nebo hrábě na mech. Provzdušněním trávníku ulevíte a mech z něj odstraníte.

Vertikutátor – proč a jak provzdušnit váš trávník?

  • V průběhu vegetační sezóny mulčování omezte, nebo úplně vynechte. Tím zabráníte mechu, aby se rozrůstal.
  • Pokud se mech i tak stále objevuje, sáhněte po chemických přípravcích.

Mech miluje chudou kyselou půdu

Svojí přítomností v trávníku mech upozorňuje na to, že půda je zde kyselá. Jak s kyselostí půdy bojovat? Pohnojte trávník vápenatým ledkem. Tento druh hnojiva dokáže půdu neutralizovat a zároveň jí dodat živiny. Vápenec obsažený v ledku zvyšuje pH půdy. Ideální je půdu hnojit přibližně jednou měsíčně po dešti. Hnojení ledkem mech nesnáší a snadno ho tím vyhubíte. Potřebuje totiž chudou kyselou půdu.

Nejde mechu domluvit po dobrém? Použijte herbicid

Co dělat, když je trávník mechem prorostlý a zaplevelený? V takovém případě už nepomůže nic jiného, než plochu ošetřit totálním herbicidem. Po zničení plevele i mechu herbicidním přípravkem je třeba přeorat půdu, zkypřit ji a zasít nový trávník.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Zelená skalice proti mechu funguje jen dočasně

Většina herbicidů dostupných na našem trhu (Mogeton, Agro Mech-stop) k ničení mechu využívá hubících schopností zelené skalice, přidává se k ní i síran amonný, který pomáhá regeneraci travního porostu. Uvedené přípravky ale dokážou mech ničit obvykle jenom povrchově, jeho kořínky dál zůstávají v zemi. Navíc síran také zvyšuje kyselost půdy, což je pro růst mechu doslova balzám a oranžové skvrny na dlaždicích po síranu se obtížně čistí. Existují proto i přípravky fungující například inhibitory fotosyntézy. Herbicidy se aplikují většinou zálivkou nebo postřikem.

Jak odstranit příčiny rozrůstání mechu?

Mnohem lepší, než snažit se hubit mech, je zjistit, jaké jsou příčiny toho, že se ve vašem trávníku vůbec vyskytuje a následně tyto příčiny odstranit.  Proč se může ve vašem travním koberci mech objevit?

  • Byla teplá zima, díky které mech přežil. S tím nic nenaděláte.
  • Máte na zahradě místa, která jsou po většinu dne zastíněna domem, vysokými stromy či keři. Stromy a keře prořezávejte, sekejte v těchto místech trávu nakrátko do 3 cm, zasejte sem travní směsi, které lépe odolávají zastínění.
  • V některých místech vaší zahrady se po dešti drží voda. Propustnost půdy je zde malá. Proveďte vertikutaci, provzdušněte půdu vidlemi s dutými hroty, aby se voda lépe vsakovala.
  • Máte kyselou půdu. Tráva miluje pH v oblasti cca 6–6,5. Upravte kyselou reakci půdy upravit uhličitanem vápenatým CaCo3  nebo ledkem vápenatým.
  • Půda je vyčerpaná a málo hnojená. Častěji trávník hnojte.

Pomohl vám tento návod proti mechu? Používáte svůj postup jak na mech v trávě? 

Vydáno dne:
09.09.2016

Photocredit: Shutterstock

20

Vertikutátor – proč a jak provzdušnit váš trávník?

Kolik stojí a jak vybrat ten správný vertikutátor neboli provzdušňovač pro váš trávník? Poradí vám článek... Číst více →



Hnojivo na trávník: Jaké zvolit a kdy a jak hnojit?

Pohnojte pravidelně svůj trávník! Poradíme vám, jaké hnojivo zvolit a kdy a jak hnojit... Číst více →



Zakládání trávníku: Návod a několik rad, než se pustíte do práce

Jak správně založit trávník? Co promyslet, než se pustíte do práce? Máme pro vás návod krok po kroku... Číst více →



Jak pečovat o trávník? 14 rad pro každé roční období

Máme pro vás základních návod, jak o trávník pečovat na jaře, v létě i na podzim.. Číst více →



Kdy a jak na sekání trávy?

V článku si povíme, čím, jak a kdy se pustit do sečení trávy... Číst více →



Proč se tvoří řasa ve vašem jezírku? Může být jezírko úplně bez řas?

S řasou v jezírku se setkal každý z nás. Konečně se dozvíte, jak s ní bojovat. Podívejte se také do naší fotogalerie zahradních jezírek a načerpejte inspiraci pro vaše jezírko na zahradu... Číst více →



Jak a kdy správně zalévat trávník?

Zalévání trávníku není velká věda, víte ale kdy je ten správný čas? Jaké je optimální množství vody a čím zalévat? Vše se dozvíte v našem článku... Číst více →



Plevel v trávníku? Návod jak s ním zatočit

Pečujete o trávník, přesto z něj každou chvíli vykoukne plevel. Váš boj s ním je marný a plevel vzdoruje? Poradíme vám, jak se ho zbavit... Číst více →



Zatravňovací dlažba: Kde ji použít a jaké má výhody

Zatravňovací dlažba je řešením pro zpevnění venkovní plochy. Zároveň zatravňovací dlažba umožní prorůstání trávy, takže na pohled působí zcela nenápadně... Číst více →



Monstera: žloutnutí listů + 8 nejčastějších problémů

Změna zelených listů monstery je vždy varovný signál. Jak postupovat při změně barvy listů a které problémy postihují monstery nejvíce?.. Číst více →