HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zatravňovací dlažba: Kde ji použít a jaké má výhody

Se zatravňovací dlažbou jste se jistě již setkali na parkovištích, nebo různých zpevněných plochách. Jde o zcela jednoduché a elegantní řešení, když potřebujete zpevnit povrch na zahradě, protože tráva dlažbou prorůstá a pohledový tak není jen beton.


Zatravňovací dlažba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock Licence

Zatravňovací dlažba je vhodná i na místa, kde plánujete drenáž, protože povrch není uzavřený a voda se tak může volně vsakovat do země. Dlažba může úplně zarůst trávou, a pak působí zcela nenápadně. V případě, že se po dlažbě bude pohybovat osoba s omezenou schopností pohybu, tak je třeba se mít na pozoru a stejně tak i dámy s vysokými podpatky.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock Licence, heureka.cz, Titus Tscharntke, Pixnio CC0, Pikrepo Free Photos

Zatravňovací dlažba plastová

Plastová zatravňovací dlažba je vyráběna z plastového recyklátu nebo materiálu WPC (tj. dřevoplast). Oba materiály odolávají UV záření, tvarovým změnám vlivem teploty, a jsou ekologicky nezávadné. Hodí se pro zpevnění podloží jako jsou například hřiště, příjezdové cesty, mírné svahy, anebo parkovací stání. Po určitém čase vám platová zatravňovací dlažba může zarůst úplně a budete tak mít naprosto zpevněný zatravněný povrch, který nepoznáte ani při sekání trávy.

Kdy a jak na sekání trávy?

Plastová zatravňovací dlažba umožňuje mnohem větší zatravnění v porovnání s betonovými tvárnicemi. Díky její hmotnosti je montáž jednodušší. Na rovné ploše je plastová dlažba ideálním řešením, ale pokud uvažujete po zpevnění svahu pro vyjíždění s autem, tak vám může plastová dlažba prokluzovat. Samozřejmě záleží na velikosti spádu a okolních podmínkách, ale jestli chcete mít jistotu, tak raději sáhněte po betonové zatravňovací dlažbě. Aktuální ceny plastové zatravňovací dlažby si můžete srovnat zde.

Plastová zatravňovací dlažba se dělí na dvě varianty, a to tenkostěnnou a silnostěnnou. Obě jsou vyrobeny z kvalitních recyklovaných plastů. 

Tenkostěnná plastová dlažba

Mají největší podíl zatravněné plochy, což je výhodné, protože její povrch pak není tak kluzký. Díky nízké hmotnosti je pokládka velmi jednoduchá a zvládne ji i naprostý laik. Spojování jednotlivých dílců je na zámky, takže při montáži nejsou zapotřebí další komponenty. Její únosnost je standardně pojízdná osobními automobily do 3,5 t (zatížení 170 tun/m2).

Náklady na pořízení jsou nižší než u silnostěnné dlažby a díky nižší hmotnosti není potřeba sjednávat ani speciální odvoz.

Silnostěnná plastová dlažba

Svým vzhledem velmi připomínají betonovou zatravňovací dlažbu. V porovnání s betonem však nevysušují travní porost, a přitom mají srovnatelnou únosnost. V případě většího zatížení je třeba zvolit pojízdné panely s únosností 350 tun/m2, které mohou být užívány automobily s hmotností nad 3,5 t.
Nevýhodou silnostěnné dlažby je fakt, že nemají zámky, aby držely pohromadě, a je třeba je použít s pevně zabudovanými obrubníky. Také jejich povrch je mnohem více kluzký v porovnání s betonem nebo tenkostěnnou dlažbou.

Zatravňovací dlažba betonová

Betonová zatravňovací dlažba se v dnešní době vyrábí v různých tvarech a dekorech, takže její použití je určitě zajímavým oživením zahrady. Právě tvarem si zvolíte, jak velký podíl zatravnění chcete mít. Zatravňovací dlažba je tvořena betonovými tvárnicemi, které se kladou na dobře zhutněný povrch. Při zatravňování je potřeba dbát na dobré promíchání travního semene se zeminou, aby tráva mezi žebry rovnoměrně zakořenila. Travní porost prorůstá v mezerách mezi žebry tvárnice a je perfektně chráněna proti stlačení a poškození.

Nevýhodou betonového materiálu je, že beton do sebe absorbuje i určitý objem vody a tráva velmi často seschne, pokud se častěji nezalévá. I časté zalévání však není jistotou krásně zeleného trávníku. S absorpcí vody se pojí další nepříjemnost a to skutečnost, že betonová dlažba má oproti plastu menší odolnost vůči klimatickým vlivům a v zimě se může poškodit mrazy.

Jedná se o nejčastější řešení zpevnění povrchu zatravňovací dlažbou, ale spíš jen z hlediska dlouhodobé nabídky na trhu. Vyšší hmotnost jde ruku v ruce s náročnější dopravou a méně praktickou pokládkou. Cenově pak vycházejí skoro stejně, jak některé plastové zatravňovací dlaždice. Na aktuální cenu betonové zatravňovací dlažby se můžete podívat zde.

Pokládka zatravňovací dlažby

Nejprve si vyznačte plochu, kam chcete umístit dlažbu. Poté odeberte hlínu a připravte si podloží ve spádu v hloubce asi 20 až 30 cm. Na upravené podloží navezte vrstvu štěrku frakce 5/32 až 5/63 v tloušťce zhruba 20 cm. Na tuto vrstvu štěrku můžete navézt ještě jednu vrstvu štěrku o menší frakci. Na takto připravený podklad položte geotextilii. Na geotextilii se doporučuje ještě vrstva zhutněné hlíny, na kterou ve směru spádu začínáte s pokládkou zatravňovací dlažby.

Výplň zatravňovací dlažby s provádí nejčastěji směsí zeminy s vysokým podílem humusu, do kterého jsou přidána travní semena. Je tu ale i možnost dlažbu vyplnit jemným štěrkem.

Pro inspiraci se podívejte na video z pokládky plastové zatravňovací dlažby:

Byl pro vás článek o zatravňovací dlažbě užitečný? Neváhejte se podělit o své zkušenosti v diskuzi.

Vydáno dne:
14.08.2017

Photocredit: Shutterstock Licence

2

Zámková dlažba: Návod, jak ji položit svépomocí

5 kroků jak si se zámkovou dlažbou svépomocí poradíte, i když nejste profesionální dlaždič... Číst více →



Zakládání trávníku: Návod a několik rad, než se pustíte do práce

Jak správně založit trávník? Co promyslet, než se pustíte do práce? Máme pro vás návod krok po kroku... Číst více →



Kdy a jak na sekání trávy?

V článku si povíme, čím, jak a kdy se pustit do sečení trávy... Číst více →



Mech v trávníku a jeho odstranění

Dojem z vašeho pěkného trávníku může nenávratně zkazit mech. Jak říct mechu ve vašem trávníku definitivně stop?.. Číst více →



Co je to nopová fólie? (montáž a použití)

K čemu se používá nopová fólie a co to vůbec nopová fólie je? V článku se dozvíte nejen jaké existují druhy, ale i jaká je její správná montáž a cena... Číst více →



Betonové ploty nemusíte nikdy stříhat ani natírat

Betonové ploty nepotřebují zastřihnout ani natřít, dlouho vydrží a vypadají i po letech náramně! Jak je získat a jaké se nabízí?.. Číst více →



Dřevěný plast nebo plastové dřevo?

Kombinace estetických vlastností dřeva a technických vlastností plastů? To zní dobře! Na desky dřevního kompozitu nejspíš čeká zářivá budoucnost... Číst více →



Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Kamínková podlaha je typ podlahy využívané jak v interiéru, tak v exteriéru. Podívejte se s námi na její největší výhody i nevýhody... Číst více →



Keramická dlažba v interiéru: Kam se hodí a jak ji vybrat

Již dávno neplatí, že je keramická dlažba vhodná pouze do koupelny nebo kuchyně. S kvalitním podlahovým vytápěním si můžete užívat kvalitní keramické dlažby i v jiných místnostech svého domova. Víte ale, podle čeho vybírat?.. Číst více →



Chodníček do zahrady z lepené nebo oblázkové mozaiky – postup, jak na to

Pusťte se dovýroby originálního chodníčku na zahradu svépomocí. Víte, jak se dělá oblázková mozaika, nebo jak ji nalepit ze střepů? Postup najdete v článku!.. Číst více →