HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Srubové domy: Fakta a inspirace

Líbí se vám srubové domy? Připravili jsme pro vás informačně nabitý článek, kde se dozvíte vše podstatné o srubových domech, jejich technologiích, výhodách i nevýhodách. Zároveň se můžete nechat inspirovat touto fotogalerií, kde jsou jak kanadské sruby, tak i sruby z Ruska nebo Aljašky.


Dřevěný srub
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: tesar4u

Sruby dříve a dnes

Sruby v minulosti byly automatickým řešením otázky bydlení

Srubové domy měly hlavně v minulosti obrovský význam. Navíc v oblastech, kde bylo dřeva dostatek, byly sruby naprosto logickým řešením otázky bydlení. V minulosti byla srubová výstavba v oblastech s dostatkem dřeva velmi levná a její cena se dala počítat množstvím času a pracností při otesávání jednotlivých prvků před jejich usazením.

Fotogalerie:

i Foto: tesar4u, paddockcafe , Paul Hamilton, anoldent

Stavba samotného srubu jde navíc celkově poměrně rychle a obrovskou výhodou (která přetrvává do současnosti) je to, že máte vyřešený jak interiér, jak exteriér domu jedním jediným stavebním prvkem (masivní dřevo). Nepotřebujete proto žádné vnitřní úpravy ani fasádní omítky.

Bude Vás zajímat: Fasády domů: Fotogalerie pro vaši inspiraci

Sruby dnes a energetické požadavky

V dnešní době jsou sruby v České republice stále oblíbenějším stylem bydlení. Současné technologie používané ke stavbě moderních dřevostaveb umožňují efektivnější a často i levnější výstavbu rámových nebo montovaných dřevostaveb. Avšak kouzlo, které sruby a roubenky, jakožto dřevostavby z masivního dřeva, pro své obyvatele mají, je nenahraditelné.

Nevýhodou tradičních srubů je fakt, že z hlediska tabulek nevyhovují současným požadavkům na energetickou náročnost budov. Proto se začínáme setkávat s řešeními, jako je dvojitá srubovina, kdy kolem srubu postavíte ještě jeden srub a mezeru mezi nimi vyplníte izolací. Další možností je izolace srubu, kdy však minimálně z jedné strany stěny ztratíte onen typický srubový vzhled a řeší se to např. falešným sroubením atd.

Poslední a hojně využívanou možností je postavení srubu v rekreační oblasti, kde nejsou plánovány domy pro trvalé bydlení, a váš srub prohlásit za dřevěnou chatu. Tak se na něj nebudou vztahovat požadavky na energetickou náročnost jako na dům určený k trvalému bydlení. Ani toto řešení však není bez kaňky, jednak nedostanete klasické číslo popisné a nemůžete si zde nahlásit trvalý pobyt, ale místo snížené sazby DPH 15 % pro domy k bydlení, vám bude navíc účtována standardní výše DPH 21 %. Konkrétní řešení je však vždy třeba prodiskutovat s odborníky, úřady a realizačními firmami.

Čtěte dále: Sruby a jejich budoucnost

Není srub jako srub – z čeho můžete vybírat?

Přesto najdete na trhu množství firem, které dřevěné sruby staví a Čechům se srubové stavby prostě líbí. Z čeho tedy můžete na našem trhu vybírat?

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Kanadské sruby

Když se řekne slovo srub, tak si většina lidí vybaví dům z kuláčů, které jsou v rozích sroubené. Stavba dřevěného srubu z odkorněných klád, které mají pouze vydlabané spodní části, aby dobře nasedly na kládu spodnější, se nazývá kanadská technologie. Lze tedy obecně říci, že všechny sruby z kuláčů, které nejsou po stranách nijak seřezány, jsou kanadské sruby.

Norská technologie srubových domů

Klády pro sruby, které se staví norskou technologií, jsou ze dvou stran opracované do roviny. Díky tomu jsou stěny srubů stavěných touto technologií zevnitř i zvenku rovné bez charakteristických půlkulatin jako tomu je u srubů kanadských. Norská technologie se postupem času a díky možnostem frézovacích strojů vyvíjela a z půlkulatiny uvnitř spoje se stal hranol.

Sruby z lepených hranolů

Aby byla zajištěna co nejlepší tvarová stabilita a pevnost dřevěných hranolů, začaly se hranoly lepit z tenčích lamel. Lepené dřevo se tak začalo používat i na stavbu srubů. Do těchto lepených hranolů jsou frézovány důmyslné zámky pro umístění těsnicích pásek, aby byla zajištěna vzduchotěsnost srubu a zabránilo se tak zatékání vody (u původních dřevěných srubů se toto řešilo slámou, mechem nebo lany vkládanými mezi kuláče).

V kombinaci s moderními CNC obráběcími centry se tak dá výrazně zkrátit, zpřesnit a zefektivnit opracování zejména na výrobu náročných rohových spojů. U srubových domů se pak podle lokality i místních zvyklostí používají různé typy zámků v rohových spojích.

Ve srubech bydlelo několik generací před námi, a ještě několik generací po nás v nich bydlet bude. Jak tedy vypadají ty historické i dnešní moderní sruby? Podívejte se do fotogalerie.

Vydáno dne:
12.08.2015

Photocredit: tesar4u

20

Difúzně otevřená dřevostavba

Difúzně otevřené konstrukce jsou novodobým synonymem dřevostaveb.. Číst více →



Sruby a jejich budoucnost

Mají v dnešní době sruby krušné časy? Nebo jsou natolik fascinující, že si jejich fandové vždycky najdou cestu, jak svůj vysněný srub postavit?.. Číst více →



Masivní dřevostavby ožívají

Masivní dřevěné stavby již nejsou pouze sruby a roubenky, ale.. Číst více →



Malý exkurz do moderní historie dřevostaveb

Jaké dřevostavby se stavěly kdysi, nebo dnes staví za našimi hranicemi? Dozvíte se v článku... Číst více →



Moderní roubené domy z lepených hranolů

Jaké jsou výhody moderních roubených domů, z čeho a jak se vyrábí, jak se staví a jak dlouho vydrží? To vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Jak se žije v kanadském srubu: příběh rodiny Báry a Zdeňka

Proč se manželé Bára a Zdeněk rozhodli právě pro tento typ dřevostavby? A jak se jim v ní žije několik let po stavbě?.. Číst více →



Video: Stavba srubu norskou technologií krok po kroku

Půlhodinový dokument o stavbě srubu vlastníma rukama od kácení stromů, přes otesávání trámů až po až po zabydlení interiéru a zatopení v krbu. Video, které musíte vidět... Číst více →



Roubenky: Jsou vhodné pro moderní bydlení? (tradiční vs moderní)

Co jsou to roubenky? V článku se dozvíte, jaké jsou typy roubených stěn. Najdete zde i inspiraci ve fotogalerii, kde jsou tradiční i moderní roubenky... Číst více →



Vyhoví roubenka současným požadavkům na bydlení?

Zajímáte se o historický vývoj dřevostaveb až do současnosti? Jaké požadavky jsou kladené na sruby a roubenky z hlediska prostupu tepla a jak postupovat při jejich povolení na stavebním úřadě? Jaká je současný stav nařízení se dozvíte zde.. Číst více →



Rozměrové změny srubů a roubenek

Víte, že dřevo je schopné měnit své rozměry na základě změny vlhkosti okolního prostředí? Jaký je rozdíl mezi sesycháním a bobtnáním a jaké dopady to může mít při výstavbě srubů a roubenek.. Číst více →