HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak se žije v tradičním malém domku nad pláží, kde migrují velryby?

Malé tradiční chaty stojící osaměle uprostřed fantastické divočiny, to není v Kanadě nic neobvyklého. Většina z nás si ve spojení s Kanadou představí srub pro drsné lovce a dřevorubce, ale naše chata se srubu příliš nepodobá. Stojí totiž na kanadském ostrově Cape Breton a je postavená ve starém bretonském stylu. Jako většina staveb v Kanadě je vybudovaná kompletně ze dřeva, ale ke srubu má přesto hodně daleko. Zajímá vás, jak tedy vypadá tato tradiční ostrovní chata, a co se nachází v jejím bezprostředním okolí? Pojďte s námi na malou prohlídku.


Tradiční tiny house na břehu kanadského ostrova
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Stewart Applegath

Dechberoucí lokalita na kopci nad pláží

Malá chatka nazývá se nachází přímo na břehu oceánu, na který shlíží ze své vyvýšené polohy na kopci nad pláží. Její majitel si ji navrhl a postavil sám. Stojí na nejvýchodnějším kanadském ostrově a přitahuje turisty především svojí úchvatnou přírodou. Je známý jako místo migrace velryb. Celým ostrovem prochází turistická stezka zvaná Cabot Trail, od které je 5 minut chůze i naše chatka. Prohlédněte si ji i její vzdušné interiéry v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Stewart Applegath

Celý pozemek má 0,4 hektarů a díky své poloze mají obyvatelé chaty fantastické výhledy jak na blízký oceán, tak na okolní divočinu. V oceánu můžou pozorovat migrující velryby, nad oceánem létající mořské orly a v okolí chaty zase obrovské losy či lišky, kteří jsou jedinými „sousedy“ široko daleko.

Tři základní prvky tradiční architektury

Ostrov se kromě divoké přírody vyznačuje specifickou architekturou. Také tuto chatku majitel postavil v tradičním bretonském stylu. Pro bretonský styl jsou charakteristické tři prvky – minimální přesahy střechy, malá okna a obložení šindeli. Všechny tyto prvky byly výrazně uplatněny právě i při stavbě této chaty.

Chata se skládá ze dvou částí, z nichž každá má svoji střechu. Střechy nemají téměř žádné přepady a chata díky tomu vypadá, jako by byla z jednoho kusu. Také obložení šindeli, které je stejné pro střechy i zdi, tento dojem umocňuje. I malá okna okolo celé chaty jsou v tradičním duchu. Majitel nicméně neodolal výjimečným výhledům na oceán a udělal jednu výjimku v podobě velkého rohového okna v obývacím pokoji.

Malá, ale útulná

Chatka má sice pouhých 71 metrů čtverečných, ale jejím obyvatelům poskytuje dostatek prostoru i soukromí pro pohodlné bydlení. Zatímco z venku je chata přísně v tradičním stylu, interiér je už kombinací tradičního a moderního.

Ručně vyrobená kuchyně z místního dřeva je umístěna ke zdi největší otevřené místnosti, obývacího pokoje. Stěna kuchyně je z vlnitého bílého plechu, který koresponduje s bíle natřenými dřevěnými stěnami ostatních místností a také bílým vysokým stropem.

Moderní i rustikální kuchyně: Fotogalerie plná inspirace

Dominantou obývacího pokoje je rohové okno, které poskytuje obyvatelům daleké výhledy na pláž a oceán jak od kuchyňského stolu, tak z pohodlné kožené pohovky v obýváku.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Dostatek místa pro celou rodinu

Chatka pohodlně ubytuje až dva dospělé a dvě děti. 71 metrů čtverečných totiž stačilo i na dvě ložnice. Větší ložnice a koupelna jsou dostupné po průchodu malou halou napravo od krbu, menší ložnice a malá komůrka se nachází nalevo od ledničky.

Pohádkové bydlení daleko od civilizace

Domek se nachází na opravdu neobyčejném místě a majitel ho využívá především k rekreaci. V době, kdy v chatce nežije, ji pronajímá turistům. Představte si, že se ráno probudíte uprostřed divoké přírody, daleko od civilizace.

Fotogalerie: Bydlení v ráji – luxusní vily z bambusu

Z terasy pozorujete migrující velryby, obrovské mořské orly nebo pasoucí se losy, v dálce vidíte rybářské lodi lovící humry. Odpoledne si jdete zaplavat na jednu z nejkrásnějších pláží na ostrově, která je téměř prázdná. A přitom bydlíte v tradičním obydlí obyvatel tohoto ostrova. Nezní to pohádkově?

Vydáno dne:
09.08.2018

Photocredit: Stewart Applegath

3

Studenti, zadání zní: Postavte dům

Místo sezení v lavicích stavte domy. Tak se učí architektura v Norsku.. Číst více →



Truebridge: Dřevo a moře jako součást umění

Původem Brit, který se živil výrobou nábytku v Northumberlandu.. Číst více →



Chaty Shelter na ostrově Manshausen

Tyto chaty si nechal postavit norský polárník Børge Ousland na vlastním ostrově Manshausen. Tyto chaty visuté z části do moře mají sloužit jako ubytování pro rybáře, kteří křižují pobřeží v blízkosti Lofot na kajacích... Číst více →



Dřevostavba inspirovaná Finskem stojí v podhůří Beskyd

Pan Radek přivezl zkušenosti ze zahraničí do kraje, kde vyrůstal. Prohlédněte si jeho srub... Číst více →



Finská sauna ve Finsku. Tu prostě musíte navštívit!

Finská sauna prostě patří k finské kultuře. Tuto novou veřejnou saunu můžete navštívit v Helsinkách nebo v naší fotogalerii. Užijte si odpočinek a relaxaci... Číst více →



Chci roubenku! Ale jakou? Dnes už je totiž z čeho vybírat

Není roubenka jako roubenka. Víte, že roubenka nemusí být jen jednoduchá stěna z masivního dřeva? Moderní roubené stěny splňují i dnešní tepelně technické požadavky a horkou novinkou je i pasivní roubenka... Číst více →



Tiny House jako fenomén: Chytré bydlení, kde není ani centimetr navíc

Účelné bydlení ve vlastním domku, ale na minimální ploše. I tak by se dal charakterizovat fenomén tiny house. Co všechno se za tímto pojmem skrývá a jak se v malých domcích trvale bydlí?.. Číst více →



Přineste si kus přírody do města. A rovnou k vám domů!

Přírodní prvky v interiéru blahodárně působí na naši pohodu i zdraví. Blízký kontakt s přírodou je pro nás v dnešní uspěchané době stále důležitější. Přinášíme proto pár jednoduchých triků, jak si kus přírody přinést do bytu a vytvořit z něj útulnou oázu klidu... Číst více →



Před shonem velkoměsta utekli pod tropické palmy. Prohlédněte si dřevostavbu Palmyra House.

Víkendová chata na indický způsob nebo spíše luxusní dřevostavba mezi tropickými palmami – tak by se dala charakterizovat stavba Palmyra House. Podívejte se, jak vypadá netradiční útočiště před ruchem velkoměsta... Číst více →



Idylický plážový domek jako stvořený pro romantiku

Kdo by nechtěl aspoň pár dní bydlet v krásném idylickém domečku na útesu nad pláží? Malá chatka v námořnickém stylu je jako stvořená pro romantiku... Číst více →