HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Finská sauna ve Finsku. Tu prostě musíte navštívit!

Saunování tvoří důležitou součást finské kultury. Finové sice mají „jen“ 5,4 milionů obyvatel, ale za to 3,3 milionů saun. Je tedy velmi pravděpodobné, že každý druhý Fin má doma saunu. Veřejné sauny bývaly obvyklé ve větších městech, ale dnes už má vlastní saunu většina nových domů, a dokonce i bytů. Veřejných saun v současné době zbývá už jen pár, a proto byl zrealizován projekt nové veřejné sauny přímo v centru Helsinek.


Finská sauna
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: kuvio.com

Finská sauna, kterou vám v tomto článku představíme, nese název Löyty, což v překladu označuje páru, která se vznáší nad kamny, poté co je polejete vodou. Sauna bude otevřena po celý rok a jestliže se chystáte do Finska, tak ji prostě musíte navštívit! Už teď si ji můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Místo stavby je naprosto jedinečné

Hernesaari je bývalá průmyslová zóna v Helsinkách, která se nachází necelé 2 km od centra města, a pomalu se rozvíjí v novou rezidentní čtvrt. Nachází se zde i přístav pro výletní lodě a město Helsinky tu hledá nové možnosti využití a atrakce pro návštěvníky. I přes centrální polohu k městu nabízí Hernesaari výhled do krajiny a moře s blízkým souostrovím.

Sauna Löyty se tedy nachází v budoucím pobřežním parku, který spojí centrum Helsinek právě s pobřežím.

Proces návrhu finské sauny Löyty

V původním projektu z roku 2011 byla navržena dočasná sauna na vzdálenějším konci poloostrova. Koncept se ale prokázal jako finančně neudržitelný a klient od projektu ustoupil. Dalším návrhem byla sauna na vodě, která by umožnila návštěvníků sauny ochlazení přímo v moři. Projekt byl ale spíše utopický, protože konstrukce by musela odolávat otevřenému moři a ledu.

Opět se změnil investor a nový projekt s trojúhelníkovým designem si získal důvěru, stavební povolení a potřebné finanční prostředky. Výstavba finské sauny ve Finsku tak mohla začít.

Architektonický návrh sauny vychází z jednoduché myšlenky

Budova sauny má štíhlý protáhlý půdorys, který koresponduje s úzkým pásem parku. Namísto budování konvenční budovy je sauna navržena jako inovativní konstrukce, která tvoří součást parku. Dřevěná fasáda časem získá šedé zbarvení, takže bude ještě více připomínat skálu na pobřeží.

Obdélníkový černý box, který chrání teplé prostory, je zakryt dřevěnou fasádou. Dřevěná fasáda má hned několik funkcí. Poskytuje lidem soukromí, a přesto neomezuje výhled zevnitř budovy na moře. Současně vytváří kryté prostory, kde je možné se schladit mezi saunovými lázněmi. Dřevěný plášť vytváří intimní terasy mezi svahy a nabízí i místa k posezení. Terasy jsou vzájemně propojeny v jednu velkou plochu, která je částečně umístěna nad mořem. Můžete tedy slyšet zvuk vln přímo pod sebou.

Budova se skládá ze dvou částí: veřejné sauny a restaurace. Po stupňovitém plášti je navíc možné vyjít na vrchol sauny, kde se nachází několik teras s výhledem na moře.

Provoz sauny a její interiér

Centrální vstupní halu tvoří restaurace se stezkou do saunového světa. Obuv ponecháte v šatníku ještě před vstupem u recepce, kde dostanete klíčenku a ručník. Šatny a sprchy jsou samostatné, zvlášť pro muže a pro ženy. Tradičně se ženy a muži saunují bez plavek a v oddělených zónách. Zde však naleznete i společné prostory, kde je možné se koupat a vyhřívat v sauně společně bez ohledu na pohlaví. Saunování je ve Finsku společenskou událostí a pro zahraniční návštěvníky zajímavým zážitkem.

K dispozici jsou tři různé sauny, které jsou vyhřívané dřevem.

  • Nepřetržitě vyhřívaná Finská sauna
  • Jednorázově vyhřívaná sauna, která se vyhřeje těsně před otevírací dobou a zůstane zde teplo až do večera
  • Kouřová sauna, která představuje skutečnou raritu v městských veřejných saunách

Takto můžete během jedné návštěvy zažít nejrůznější finské „Löyly“. Mezi saunami se nachází lázeňský areál se studenou vodou a místností pro relaxaci. Můžete plavat i v moři a v zimě dokonce v ledu!

Hlavní materiály použité v interiéru jsou černý beton, lehké skandinávské dřevo z břízy, černá ocel a vlna. Dřevo je lepené, lisované a mírně tepelně ošetřené, takže je zajištěna jeho odolnost a dlouhá životnost.

Systém vytápění a trvale udržitelné zdroje pro provoz sauny

Budova je prozatím jediná ve Finsku a druhá ve Skandinávii, která má certifikaci FSC (Forest Stewardship Council). To znamená, že dřevo, které bylo použito na výstavbu, má certifikát původu. Vytápění je řízeno dálkovým systémem a elektřina je vyráběna z vody a větru. Cílem tedy bylo zajistit sauně Löyly i jejímu okolí trvalou udržitelnost. Dále jsou v restauraci podávány pouze biopotraviny a místní ulovené ryby. 

Zaujal vás projekt? Navštívili jste ho, nebo máte tip na podobnou stavbu? Napište nám do redakce nebo do diskuze.

Doplňující informace:

  • Umístění stavby: Hernesaarenranta 4, 00150 Helsinki, Finland
  • Rozloha: 1071 m2
  • Rok stavby: 2016
  • Architekt: Avanto Architects

Vydáno dne:
06.12.2017

Photocredit: kuvio.com

3

Dřevostavba inspirovaná Finskem stojí v podhůří Beskyd

Pan Radek přivezl zkušenosti ze zahraničí do kraje, kde vyrůstal. Prohlédněte si jeho srub... Číst více →



Video: Energeticky soběstačná sauna

Přemýšlíte o stavbě vlastní sauny? Inspirovat se můžete třeba tady! Taky toužíte po klidném místu pro relaxaci a uvolnění? Postavte si saunu!.. Číst více →



Infrasauna do bytu a jak se správně saunovat (6 kroků při výběru)

Máte rádi saunování? Infrasauna má kompaktní rozměry, takže ji můžete mít i v bytě. Seznamte se s druhy topidel a vyberte tu správnou infrasaunu... Číst více →



Video: Netradiční sauna s výhledem na jezero

Tak tahle sauna se opravdu povedla, co říkáte? Pojďte se podívat, jak vypadá interiér tvarovaný CNC stroji!.. Číst více →



Video: Výroba ohýbaného dřeva mechanicky a bez paření

Zajímá vás tajemství výroby ohýbaného dřeva? Podívejte se na video, ve kterém je tento specifický postup přehledně a názorně ukázán. Děje se mechanicky, bez potřeby předešlé úpravy dřeva... Číst více →



Jak se žije v tradičním malém domku nad pláží, kde migrují velryby?

Pozorovat z terasy migrující velryby nebo pasoucí se losy můžou obyvatelé malého tradičního domku, který stojí nad pláží nejvýchodnějšího kanadského ostrova... Číst více →



Jednoduchost, skromnost a tradice – tři základní vlastnosti finského domku

Jak vypadá jednoduchý, skromný a trvale udržitelný domek, který je postavený v souladu s tradicemi finské architektury a ctí okolní krajinu?.. Číst více →



Chata pro lidi, kteří milují drsný severský les a moře

Jaké jsou typické tradiční dřevostavby v Estonsku? Říká se jim koda. Tamní architekti přišli s novinkou a jejich archaický design upravili pro potřeby moderního bydlení. Jak to dopadlo?.. Číst více →



Kde si na podzim dobít baterky? Ideálně v sauně. Tahle byla postavena studenty.

Studentský projekt z Norska, který zaujme nápaditým provedením. Sauna uprostřed pustiny? Proč by ne... Číst více →



Navštivte největší lázně s mořskou vodou a kruhovým bazénem na freediving

Dřevo má schopnost „polidštit“ i nehezký industriální areál. Při stavbě přístavních lázní se sázka na přírodní materiál dánskému architektovi vyplatila. Lidé to tu milují. Dřevěná vlna dynamicky proniká do prostoru a přibližuje návštěvníkům celé město... Číst více →