HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Díky krbovým kamnům máme spotřebu elektřiny na topení jen 1 MWh ročně, pochvaluje si majitel z Mníšku

Čtyřčlenná rodina Jakuba a Evy se rozhodla pro bydlení v chatové oblasti poblíž Mníšku pod Brdy, navíc na velmi svažitém pozemku. Majitel nám v rozhovoru prozradil, jaké nástrahy na ně číhaly při řešení hypotéky pro výstavbu v rekreační oblasti, i o samotné spotřebě elektřiny jejich domu. Roční náklady na vytápění jsou, nejen díky malým litinovým kamnům, velmi nízké.


Rodinný dům 5kk
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Nenechte si ujít:

V poutavém rozhovoru s majitelem rodinné dřevostavby panem Jakubem jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací. Proč je pro ně svažitý pozemek ideální? A jak to ve většině případů bývá s hypotékami na výstavbu domů v rekreační oblasti? Přečtěte si následující řádky a inspirujte se příběhem rodiny z Mníšku pod Brdy.

Jakube, jak to celé začalo?

S přítelkyní jsme bydleli asi 15 let v Praze. Oba jsme ale byli zvyklí bydlet u lesa, v klidu, a tak jsme tušili, že ve městě nezakotvíme. Když byly děti na cestě, tak jsme chtěli z Prahy utéct a postavit si dům. Začali jsme hledat pozemek a už se to celé rozběhlo. Tíhli jsme někam, kde bude klid, ale zároveň dobrá dostupnost. A to tady je.

To naprosto chápu. Tady mi vůbec nepřipadá, že jsme jen 30 km od Prahy...

Je to tak. Je to chatová oblast a většina pozemků, včetně toho našeho, jsou určené k rekreaci. Náš dům má vlastně oficiální pojetí jako rekreační chata. Lokalita a hlavně ten klid je naprosto úžasný. Když jsme se rozmýšleli, co postavit, věděli jsme, že dřevostavba je dobrou volbou. Přijde nám, že sem dobře zapadá.

Rodinný dům navrhl Veronice její bratr. Povedlo se mu snížit cenu o statisíce

A to byl jediný důvod pro volbu dřevostavby?

Mně byly dřevostavby vždycky sympatické. Líbil se mi ten materiál, i to, že je to rychleji postavené. Nicméně dům není celý dřevěný. Tím, že stavba stojí hodně ve svahu, je spodní část domu postavená ze ztraceného bednění. Přesahující části prvního patra domu podpírají piloty, které stojí na patkách zapuštěných do skalnatého podloží pod povrchem.

Máte opravdu hodně svažitý pozemek. To byl záměr při volbě stavební parcely?

Samotný proces výběru našeho pozemku byl celkem zajímavý. Kritériem bylo, že nechceme bydlet v satelitu ani v původní řadové zástavbě. Nečekali jsme, že nové místo k životu najdeme tak rychle. Tento pozemek byl druhý, který jsme navštívili.

To jste měli velkou kliku. Jak dlouho zabralo hledání pozemku?

No, od rozhodnutí jít koupit pozemek jsme ho za 14 dní měli. :) Našel jsem inzerát, který visel na webových stránkách už téměř rok, a jel jsem se na něj podívat. Když jsem přijel, věděl jsem, že je to ono. Skvělá dostupnost a klidné prostředí.

A svah vás neodradil? Viděl jste v tom potenciál?

Dá se to tak říct. Pro někoho to může být komplikace, ale pro nás to byl benefit. My jsme chtěli pozemek s výhledem.

Z hlediska výběru pozemku v rekreační oblasti bylo potřeba řešit něco nestandardního?

Když máte rekreační objekt, tak si nemůžete odepisovat hypotéku z daní. Taky si vzpomínám na regulativ z hlediska zastavitelnosti, to bylo myslím 15 %, což je mnohem menší číslo než u stavebních pozemků.

Když jsme u toho, jak velký je váš dům?

Užitná plocha je 120 m2 plus ještě 10 m2 patra v dětském pokoji. My jsme od začátku nechtěli velký dům, ale spíš dům o velikosti většího bytu. Tato velikost je pro nás ideální. A terasy kolem domu mají navíc dohromady 38 m2. Celkem 168 m2 na dům a 1 000 m2 pozemku, to je více než dostatečný prostor pro život naší rodiny. 

Byly tu nachystané přípojky?

Tady je jen elektřina. Na zahradě máme vlastní vrt do hloubky 30 metrů, což je super, protože je z něj skvělá voda. Odpad máme vyřešený jímkou.

Říkal jste, že máte dům navržený od architektů. Jak probíhala spolupráce?

Vybrali jsme si pražské studio, které se nám velmi líbilo. Kontaktoval jsem je ještě předtím, než jsme měli vybraný a koupený pozemek.

Proč jste to udělal? To není úplně klasický postup...

Domluvil jsem se s nimi, že až bude pozemek, tak se sem zajedou podívat a poradí mi, jestli je za ně vhodný ke stavbě našeho domu. Nechtěl jsem koupit parcelu bez potenciálu.

Měl jste na návrh domu nějaké požadavky, nebo jste to celé nechal v režii architektů?

Důvěřoval jsem jim. Jediné, co jsme si vyjasnili, bylo, aby měl dům:

  • výhled,
  • dva dětské pokoje,
  • dominantní knihovnu,
  • pokoj pro hosty.

Všechno se vám splnilo, jak tak koukám. A co pokoj pro hosty?

Pokoj pro hosty je v přízemí. Byl to jeden z důvodů, proč jsme chtěli oddělený spodek a první patro. Vidím v tom návrhu spoustu výhod.

Dokázal byste tyto benefity popsat?

Určitě. Jak jsem už zmiňoval, první výhodu vidím v oddělených patrech. V přízemí je koupelna a pokoj pro hosty, kteří tak mají dostatek soukromí, když k nám dorazí. Dál bych vyzdvihl venkovní terasu s hezkým výhledem. Taky se mi líbí, že hlavní obytná místnost propojuje všechny pokoje, a tím pádem se tady všichni potkáváme. Plusem je i orientace ke světovým stranám, skvěle si s tím návrhem pohráli.

Popis půdorysu rodinného domu

Vstup do rodinného domu je orientovaný na severní stranu, směrem ke komunikaci. Z prostorné předsíně se dostanete přímo do pokoje pro hosty a technické místnosti. Také jsou tu navržené schody do prvního patra, kde se odehrává každodenní rodinný život. Po vystoupání několika schodů se před vámi otevře velký obytný prostor. Kuchyně, jídelna i samotný obývák profitují z výhledu do údolí i příjemného výhledu na zahradu na druhé straně. V domě nejsou žádné chodby, a proto se odtud dostanete přímo do dvou dětských pokojů, ložnice i koupelny a na WC.

Máte hodně prosklených ploch. Nemáte ale problémy s přehříváním prostoru?

Jak jsem zmiňoval, ten dům je skvěle orientovaný vůči světovým stranám. To znamená, že tady máme příjemné slunce dopoledne, kdy není tolik intenzivní. V odpoledních hodinách už ty sluneční paprsky zabrzdí přesahy střechy, které jsou velké 1,5 metru.

A co vytápění? Máte nádherný otevřený strop. Nepotýkáte se ztrátami tepla?

Otevřený strop byla invence architektů a já to velmi oceňuji. Místnost je díky tomu pocitově mnohem větší. Dohromady s prosklenými plochami z toho vzniká velmi světlý a vzdušný prostor. Obývací pokoj s kuchyní a jídelnou má přitom „jen“ 43 m2.

A z hlediska úniků tepla směrem nahoru – teplo samozřejmě nahoru proudí, ale tady dole je teplota naprosto dostačující.

Když jsme u vytápění, zaujala mě vaše litinová kamna. Jakou máte kombinaci systémů?

Vodní podlahové vytápění a norská litinová kamna, která jsou naprosto úžasná. Když je venku zima, dají se tam dvě polínka tvrdého dřeva a zvedne se nám v domě rychle teplota o 2 °C. Na celou topnou sezónu nám stačí 3 m3 tvrdého dřeva. Ještě nesmím zapomenout na střešní fotovoltaické panely.

Přitom jsou kamna tak malá. Vytopí vám spolehlivě celý dům?

Prakticky ano, kromě pokoje pro hosty. Vlastně podlahové vytápění zapínáme jen, když dolů do pokoje pro hosty přijede návštěva. Směrem dolů logicky kamna prostor nevytopí, a je tedy třeba zapnout elektriku.

To musíte celkem ušetřit i na energiích, nepletu se?

Letos se dostaneme na 6 MWh. Na elektriku tu máme všechno včetně ohřevu vody, který si bere kvůli bojleru nejvíc. Na topení z toho jde 1 MWh. Elektrika se u nás spouští, i když si třeba pustíte vodu, jelikož se zapíná čerpadlo.

Technické parametry litinových kamen:

  • Nominální výkon: 7 kW
  • Regulovatelný výkon: 2,3–9 kW
  • Výhřevnost: 180 m3
  • Hmotnost: 125 kg
  • Rozměry: 685 × 505 × 445 mm (Š × V × H)
  • Průměr kouřovodu: 150 mm
  • Maximální délka polen: 35 cm

Vnímáte rychlé vytopení místností jako přední výhodu dřevostaveb?

Nevím, jestli přední výhodu, ale výhoda to je. Teplota tady stoupne hodně rychle oproti tomu zděnému domu. Na dřevostavbách se mi líbí i to, že jsou ekologičtější. I ta rychlost výstavby podle mě hraje velkou roli.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Těší mě, že se vám osvědčily benefity dřevostaveb. Jakým systémem máte vlastně dům postavený?

Je to systém two-by-four (2by4). Firma přijela na pozemek a stavěla dům přímo tady.

Dívala jsem se, že příjezdová cesta není příliš široká. Nebylo náročné sem dovézt veškerý materiál?

U toho jsem nebyl, takže nemůžu říct. Ale když se tady vrtal 30metrový vrt, přijela velká souprava a zvládli to. Dokonce najeli až přímo na pozemek.

Jak vnímáte u dřevostavby akustiku a hlučnost?

Akustika je tady velmi dobrá, zvláště v hlavní místnosti. A hlučnost zvenku je standardní. Máme dřevěná izolační trojskla, takže i díky tomu.

Hádám tedy, že jste tady velmi spokojení...

Určitě jsme. Žije se nám tu skvěle, velmi se nám zvedl životní komfort. Jednak díky domu a taky díky lokalitě, ve které žijeme. Nejvíc si tady užíváme ty výhledy. Opravdu jsem si nikdy nemyslel, že budu žít v tak krásném prostředí. Uvědomil jsem si, že místo, kde dům stojí, je naprosto zásadní. Až potom je dům samotný.

Velice děkujeme Jakubovi za příjemný rozhovor o bydlení v jejich dřevostavbě. Ať se vám poblíž Mníšku žije krásně a výhledy jsou jen a jen kouzelnější.

Vydáno dne:
31.10.2023

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

6

Krbová kamna litinová, nebo kachlová?

Jaké vlastnosti mají litinová a kachlová krbová kamna. Čtěte zde.. Číst více →



Rodinný dům ve svahu – má zastavěnou plochu 84 m2 a netradičně řešenou dispozici 5+kk

Máte komplikovaný svažitý pozemek? Jak by se vám líbil rodinný dům zasazený do svahu s dispozicí 5+kk? Je ideální pro početnější rodinu a nabízí i dvě garážová stání u domu. Kolik stojí?.. Číst více →



Hypotéku jde snadno zvládnout i v krizi. Odborník radí, jak na to

Rostoucí sazby hypoték komplikují život mnoha rodinám. Jaké jsou současné možnosti a na co si dát pozor při změně fixace hypotéky, vám poradí odborník v tomto článku... Číst více →



Rodina se ukázkově poprala s pozemkem ve svahu. Chytře tak zvětšili obytný prostor

Pětičlenná rodina efektivně využila svažitého pozemku. Jižní strana je zcela otevřená, naopak severní je decentně ukrytá... Číst více →



Zvýšit cenu pozemku až o 1 000 000 Kč lze nově pomocí jednoduché úpravy terénu

Nové metody zpevňování svahů přináší rychlou úpravu terénu, kterou zvládnete levně a svépomocí. Díky ní lze docílit zvýšení ceny pozemku... Číst více →



Nová a levná metoda zpevňování svahu nahrazuje gabiony i betonové a kamenné zídky

Zpevňování svahů novou metodou pomocí vegetačních pytlů je levnou alternativou ke gabionům a betonovým zídkám. Instalaci zvládnete svépomocí... Číst více →



Lidé si pořizují litinová kamna kvůli designu. Použití v novostavbách však nedává smysl

Litinová kamna nejsou vhodná do všech domácností. Zjistěte v článku, jestli se jedná o tu vaši... Číst více →



Střecha s přesahem nebo bez? Architekti běžně navrhují nepraktické řešení

Přesahy střech se od nepaměti dělaly stejným způsobem, pak ale přišli moderní architekti a v rámci vizuální dokonalosti přinesli dramatickou změnu. Vznikl tak nekonečný rozkol společnosti... Číst více →



Tepelná čerpadla s vrty, podlahovka, litinová kamna a pec. První účet za vytápění majitele nemile překvapil

Tepelná čerpadla byla jediným funkčním zařízením v domě, který majitelé koupili. Podle slov Jana jsou však na hranici své životnosti... Číst více →



Neznalost územních regulativů lidem bydlení značně prodražuje

Říká se, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Minimálně v jednom případě se to však může vymstít. Řeč je o souboru pravidel, který jsou široké veřejnosti poměrně málo znám a lidé se díky němu z nevědomosti často dostávají do problémů... Číst více →