HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kamenná vlna pro dřevostavby

Pod pojmem minerální izolace můžete najít dva rozdílné produkty: skelnou vatu a kamennou vlnu. Tento článek zaměříme právě na kamennou vlnu a vysvětlíme si, čím se od skelné vaty liší.


Balíky kamenné vlny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel

Výroba kamenné vlny

Kamenná vlna, mnohdy označovaná také jako minerální vata nebo čedičová vlna, se vyrábí rozvlákněním taveniny čediče a dalších příměsí. Tato vlákna jsou poté upravena do izolačních desek dle potřebných rozměrů a vlastností. Kamenná vlna lze od skelné vaty rozeznat na první pohled podle toho, že se dodává v deskách, kdežto skelná vata většinou v rolích.

Fotogalerie:

i Foto: familyhandyman, archeetect.com, thisoldhouse

Vlastnosti kamenné vlny

Izolační vlastnosti kamenné minerální vaty se liší typem a konkrétním výrobcem. Koeficient tepelné vodivosti lambda se zpravidla pohybuje v rozmezí 0,35–0,44 W/mK.

Hustota kamenné vlny je v průměru vyšší než u skelné vaty, podle typu použití se pohybuje okolo 80 kg/m³ pro zabudování do konstrukcí a okolo 150 kg/m³ pro vnější fasádní desky. Čím je hustota izolační desky vyšší, tím větší je fázový posun a zabraňuje tak přehřívání domu v letních měsících.

Při manipulaci s kamennou vlnou je třeba dbát na bezpečnost práce, zejména na možné vdechování drobných vláken při řezání izolačních desek, která mohou být zdraví nebezpečná. V zabudovaném stavu se vlákna mohou uvolnit vzdušným prouděním nebo vibracemi.

Minerální vata je přítel dřevostaveb

Využití kamenné vlny

Kamennou vlnu lze oproti skelné vatě aplikovat jako kontaktní fasádní zateplovací systém i jako nosnou izolaci podlahy.

Tento izolační materiál také dobře propouští vlhkost (faktor difúzního odporu minerální izolace =~1), proto se hodí jako izolant do difúzně otevřených systému dřevostaveb. Minerální izolace, kamenná vlna ani skelná vata, však nejsou vhodné jako izolanty do vlhkého prostředí.

Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Cena kamenné vlny

Cena kamenné vlny je ve srovnání se skelnou vatou vyšší a pohybuje se okolo 1200 Kč/m³.

Zde naleznete aktuální cenu kamenné vlny.

Výhody kamenné vlny

Výhodou kamenné vlny je její nehořlavost a zařazení do třídy reakce na oheň A1. I když je kamenná vlna zařazena do stejné třídy reakce na oheň jako skelná vata, její výhodou je vyšší bod tání 960 °C, (bod tání skelné vaty je již na 450 °C). Proto mají sendvičové konstrukce dřevostaveb, ve kterých byla mezi sloupky použita kamenná izolace vyšší požární odolnost, než kdyby byla na stejných místech skelná vata.

Další dobrou vlastností kamenné izolace je její menší „slehávání“, což je velmi důležité zejména u svislých konstrukcí dřevostaveb, především v obvodových stěnách. Pokud izolant ve stěně slehne, vytvoří se v horní části stěny dřevostavby vzduchová mezera, která se snadno stane tepelným mostem a může způsobit v budoucnu problémy.

Pomohl vám tento příspěvek? Napište nám, jaké další informace byste se o kamenné vlně chtěli dozvědět.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
08.07.2013

7

Difúzně otevřená dřevostavba
Difúzně otevřené konstrukce jsou novodobým synonymem dřevostaveb

Minerální vata je přítel dřevostaveb
Jaké jsou možnosti a limity použití minerální vaty v dřevostavbách?

Pěnové sklo: Tepelná izolace s úžasnými vlastnostmi
Pěnové sklo má velmi široké využití a díky svým vlastnostem se řadí na špičku mezi izolačními materiály. Přečtěte si náš článek o pěnovém sklu a dozvíte se víc, třeba i kolik stojí v porovnání s ostatními izolacemi.

Ultrazvuková termografie nahlédne dovnitř dřeva a odhalí nebezpečné defekty
Nedokonalost, defekt či prasklina může být skryta uvnitř dřeva nebo zamaskována barvou. Podívejte se, jak lze defekty dřeva spolehlivě odhalit.

Kročejová izolace: vyzrajte nad kročejovým hlukem
Kročejová izolace je nezbytnou součástí podlah dřevostaveb a působí účinně proti kročejovému hluku. Přečtěte si, jaké typy materiálů se dají použít na kročejovou izolaci.

Zateplení střechy rodinného domu – varianty pro šikmou a plochou střechu
Zateplení střechy je specifické téma, stejně jako například zateplení obvodového pláště. Při výběru izolace máme poměrně hodně možností. Jak tedy zvolit to nejvhodnější řešení pro rekonstruovanou i úplně novou střechu?

Prostup tepla stěnou – výpočet a kalkulačka pro vícevrstvou konstrukci
Prostup tepla stěnou je základní výpočet pro stanovení tepelně technických parametrů obvodové stěny, a zabezpečuje tak její správný návrh. S naší kalkulačkou máte výsledek za pár kliknutí.

Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout
Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?