HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vybíráme topný systém

Při volbě topného systému musíte dbát na to, že způsob vytápění obytných budov se musí přizpůsobovat moderním trendům výstavby. Jednotlivé konstrukční systémy dřevostaveb mají své odlišnosti a liší se i různé topné systémy, a proto než zvolíme jaký topný systém do vaší dřevostavby, nebo jakékoli jiné stavby, je třeba zvážit řadu faktorů.

Podlahový topný systém
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Energetická náročnost budovy na vytápění

Energetický standard neboli energetická náročnost na vytápění budovy nám o volbě druhu a způsobu vytápění mnohé napoví. Pokud máme pasivní dům, Topný systém s klasickými radiátory s vysokou teplotou topného média nebudou tou šťastnou volbou. V žádném případě neplatí fámy, že by k vytápění pasivních domů stačili pouze živí tvorové, elektronika nebo domácí spotřebiče. Ty sice emitují teplo, ale topný systém nemohou nahradit! Obecné pravidlo tvrdí: čím nižší je energetická náročnost budovy na vytápění, tím vhodnější je zdroj tepla s nižší teplotou (např. podlahové vytápění).

Možnost napojení na inženýrské sítě

Napojení stavby na inženýrské sítě je faktorem, který může přímo rozhodnout o volbě zdroje topného systému. Než se však nadobro rozhodnete, je vhodné vše dobře spočítat. Nemáte-li např. zavedenou plynovou přípojku, ale všichni Vaši známí vlastní plynový kondenzační kotel, zachovejte chladnou hlavu a pusťte se do výpočtů. Tím, že plyn i elektřinu dodávají totožní dodavatelé, můžeme s velkou pravděpodobností očekávat, že časem nebude ani jeden z těchto zdrojů výrazně výhodnější. Proto je třeba zvážit, zda a kdy se vrátí náklady na pořízení plynové přípojky a dalších rozvodů oproti volbě např. kotle elektrického.

Velikost užitné a zastavěné plochy

Ve vztahu velikosti užitné a zastavěné plochy k systému vytápění existuje poměrně jednoduchá závislost: se vzrůstající užitnou a zastavěnou plochou domu má smysl zvyšovat počáteční investici do topného systému. Větší objekty mají totiž větší celkovou tepelnou ztrátu a efektivnější topný systém vám může do budoucna ušetřit nemálo peněz. Máte-li však malý domek s vysokým energetickým standardem, je na místě zvážit i lokální vytápění např. přímotopy, které patří pořizovací cenou k levnějším alternativám. Při volbě topného systému, je třeba také zohlednit, jakým způsobem budete ohřívat teplou vodu. Jednou z možností je zapojení solárního ohřevu vody.

Bude Vás zajímat: Přímotopy: Kdy se elektrické přímotopy vyplatí

Kdo vám poradí?

Problematika volby tepelného systému je velice komplexní a má na ni vliv celá řada dalších faktorů jako např. klimatické podmínky nebo velikost a počet prosklených ploch v domě. Proto je třeba jednotlivé stavby posuzovat individuálně a z možných řešení vybrat a hlavně spočítat to, které má nejlepší poměr cena/výkon a nikoli to, které se na první dojem jeví jako dobrý nápad.

Proto doporučujeme poradenství jak s odborníky na vytápění, tak s lidmi, kteří mají ekonomické myšlení nebo vzdělání. Odborníci na vytápění jsou schopni stanovit pořizovací náklady, náklady na vytápění na jeden rok a předpovědět životnost jednotlivých systémů. Je však třeba také zvážit, zda investice do úspornějšího, ale dražšího zdroje vytápění skutečně přinese požadovanou finanční úsporu v porovnání s možným zhodnocením finančních prostředků například jejich uložením na termínovaných vkladech nebo jinou formou investice.

Náklady na pořízení některých výše zmíněných částí topného systému naleznete zde:
pozn. Odkazy směřují na nezávislý srovnávací portál Heureka.cz

Více podrobnějších informací o dalších možnostech vytápění se dočtete např. v této publikaci.. Funkci elektrického vytápění znázorňuje následující video.

Byl pro vás tento článek přínosný? Budeme rádi, když se o něj podělíte se svými přáteli.

Vydáno dne:
01.11.2011

48

Proč je nám s přímotopy někdy zima, i když topíme?

Znáte ten pocit kdy teploměr ukazuje 24°C a vám je přesto zima.. Číst více →



Kdy se elektrické přímotopy vyplatí - 1. díl

Jsou elektrické přímotopy právem strašákem pro jejich drahý provoz? To zda a kdy se vám přímotop vyplatí naleznete v tomto seriálu... Číst více →



Kdy se elektrické přímotopy vyplatí - 2. díl Počítejte s námi

Konec tápání a debatování na téma, čím se vyplatí topit! Spočítejte si to.. Číst více →



Tepelné čerpadlo do staršího domu i novostavby

Je tepelné čerpadlo v domě technický doping nebo dobrá investice?.. Číst více →



Podlahové topení v dřevostavbě

Zvažujete podlahové topení do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody a jak v dřevostavbě podlahové topení funguje se dozvíte v našem článku... Číst více →



Dřevostavba vytápěná elektřinou? Není třeba se bát

Stále více dřevostaveb je vytápěno elektřinou a tento trend má jasný důvod.. Číst více →



Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Počítejte s námi: dva stejné rodinné domy. Kdo za energie zaplatí víc?.. Číst více →



Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Malá akumulační schopnost dřevostaveb může být výhodou

V dřevostavbě budete mít zatopeno téměř okamžitě. Je to tedy výhoda nebo ne?.. Číst více →



Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit?

Vytápění peletami je oblíbené z ekonomických a ekologických důvodů. Na příkladu si ukážeme, kdy je levnější než vytápění plynem nebo elektřinou... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů