HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jaký je rozdíl mezi montovaným domem a dřevostavbou?

Někteří dřevostavitelé staví dřevostavby, jiní staví montované domy. Co vám tedy nakonec postaví? Tím, že nikde není přesně definováno, co je montovaný dům, podíváme se na tuto problematiku zejména z hlediska zvyklostí, respektive toho, co české stavební firmy pod pojmem dřevostavba a montovaný dům nabízí.

Montovaný dům na louce
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Dřevostavba vs. Montovaný dům

Dřevostavby jsou obecně stavby, jejichž nosný systém (nosná konstrukce) je vytvořen ze dřeva nebo z produktů na bázi dřeva. Oproti tomu montovaný dům je stavba, která je vytvořena suchou cestou, a to tak, že máme určité části stavby předem připravené a na stavbě je různým způsobem spojujeme. Jak velké jsou tyto části nebo z jakého jsou materiálu, není nikde definované.

Montované domy se staví rychle

Obecná představa o montovaném domě je taková, že jde o stavbu, která je z velké části vyrobena v hale a na staveniště přijedou buď celé moduly (buňky) nebo stěny, které jsou pak k sobě na stavbě několika dní spojeny, a dům je tak velmi rychle postavený. Nemusí to však takto být vždycky.

Bude Vás zajímat: Modulové dřevostavby do milionu

Hodně výrobců dřevostaveb, kteří staví např. systémem two by four, což je letmá staveništní montáž, uvádí, že staví montované domy. Proti definici montovaného domu se neprohřešili, protože dům sestavují suchou cestou z hranolů, izolačních materiálůvelkoplošných materiálů, což jsou svým způsobem připravené díly pro stavbu domu.

Více o systému Two by four

Pozor! Montované domy to jsou ale také domy, jejichž nosný systém není ze dřeva, ale může být například z ocelových prvků.

Bude Vás zajímat: Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Montované domy vs. roubenky a sruby

Na „odborných“ diskusích mnoha zpravodajských portálů se setkáte často s názorem, že montované domy nejsou dřevostavby, ale že jsou to jakési sendviče, které obsahují dřeva velmi málo a že pravá dřevostavba je srub nebo roubenka.

Pokud však máte masivní křížem lepené dřevěné panely (CLT panely), které jsou vyrobené včetně otvorů pro okna a elektroinstalace, jsou to spíše stavby montované, i když v sobě mají dřeva opravdu hodně.

Více informací o masivních dřevostavbách

Rada na závěr, když se rozhodnete pořídit montovanou dřevostavbu

Když tedy někdo uvádí, že staví montované domy, a pokud vy chcete dřevostavbu, tak se ujistěte, že je nosný systém domu ze dřeva.

Pokud jste si vybrali montovaný dům, kvůli tomu aby byl postaven co nejrychleji, zeptejte se firmy, v jakém stavu dům přiveze na staveniště, zda to budou hotové stěnové, stropní a střešní panely, nebo jestli je bude teprve na staveništi sestavovat. Rychlost těchto dvou systémů se totiž značně liší, i když se v obou případech jedná, jak o dřevostavbu, tak o montovaný dům.

Vydáno dne:
22.09.2014

Photocredit: Archiv redakce

9

Stavba dřevostavby systémem two by four

Jaké má výhody a slabiny letmá montáž na staveništi, tedy systém two by four?.. Číst více →



Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



Masivní dřevostavby ožívají

Masivní dřevěné stavby již nejsou pouze sruby a roubenky, ale.. Číst více →



Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Montované dřevostavby na klíč = nejrychleji postavený dům... Číst více →



Fotogalerie - Vrakuna house, aneb jak se staví dřevostavba za 9 měsíců

Stavba dřevostavby nafocená krok po kroku. Prohlédněte si fotogalerii... Číst více →



Moderní roubené domy z lepených hranolů

Jaké jsou výhody moderních roubených domů, z čeho a jak se vyrábí, jak se staví a jak dlouho vydrží? To vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



CLT panely: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem

Co je to CLT panel? Dřevěné masivní panely jsou konstrukčním systémem dřevostaveb nabízejících pohledové dřevo, vysokou pevnost a moderní design... Číst více →



Finské sruby – proč patří k těm nejdokonalejším na světě?

Jak to Finové dělají, že dokážou postavit ty nejkvalitnější sruby na světě? Odpověď naleznete v našem článku o historii finských srubů... Číst více →



Srub nebo roubenka? Která stavba se k nám lépe hodí?

Postavit si klasický srub, nebo tradiční roubenku? Jak se od sebe tyto dvě dřevostavby liší a která se k nám Čechům lépe hodí?.. Číst více →



Fotopříběh: Postup výstavby rámové dřevostavby two-by-four

Pojďte se podívat na to, jak probíhala výstavba dřevostavby systému two by four. Přinášíme vám podrobný fotopříběh, jak se stavěl rodinný dům... Číst více →