HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Diskuze na téma: Laky na dřevo: Jaké druhy vybrat?

Před vložením Vašeho příspěvku doporučujeme se přihlásit. Pokud ještě nemáte účet, můžete se zdarma zaregistrovat. Komerční příspěvky nejsou dovoleny.


PŘEJÍT NA ČLÁNEKDALŠÍ DISKUSE

ZRUŠIT REAKCI

Text Vašeho příspěvku
Vaše jméno
Napište slovo dřevostavitel
ODESLAT


UživatelPříspěvek

Hana Procházková
20. 09. 2022 ve 22:43

Hezký den, prosím Vás o radu. Máme dřevěnou pergolu a bohužel ji pán přišel udělat přesně první deštivý den po těch vedrech. A prší, nestihne to zřejmě už vyschnout. Nemáme nátěry, dřevo je mokré. Co s tím máme dělat? Na zimu nebude dřevo natřené. Kdyby se udělalo pár dní hezky, můžeme natřít nebo už nechat na jaro? Ale jak ošetřit dřevo na zimu? Přikrýt? Moc děkuji Hana

Hodnocení příspěvku:

00

Linda
(nepřihlášený)
07. 09. 2022 v 7:08

Tak to já jsem si nakonec našla firmu, která dělá odkaz sruby na klíč a nechala jsem si poradit co se vnitřních i venkovních prostor týče od profesionálů. Nechtěla jsem nic tak velkého jako je stavba domu nechat na radách od mých kamarádů, kteří ani vrtačku v ruce nedrželi.

Dřevostavitelův robot varuje: Pozor, autor tohoto příspěveku je pravděpodobně účelově vytvořen pro skryté reklamní sdělení propagující firmu nebo produkt.

Hodnocení příspěvku:

0-1

Vlasta
(nepřihlášený)
30. 06. 2022 v 9:26

Když jsme do naší dřevostavby v horách instalovali odkaz finské sauny, tak jsme se na nějaký lak vykašlali. Protože jak je všude sůl, tak se to stejně velmi rychle umaže. No jestli doma nemáte saunu, tak to asi neznáte. To vám stačí jednou za čas vzít hadici s vodou a na lak ani nepomyslíte.

Dřevostavitelův robot varuje: Pozor, autor tohoto příspěveku je pravděpodobně účelově vytvořen pro skryté reklamní sdělení propagující firmu nebo produkt.

Hodnocení příspěvku:

00

René
(nepřihlášený)
11. 04. 2018 v 18:04

Posílají to do 24 hodin, takže je to opravdu rychle doma

Hodnocení příspěvku:

60

Daniel
(nepřihlášený)
09. 04. 2018 ve 21:49

Díval jsem se, že je to mnohem levnější, než konkurence, jak dlouho trvá dodání?

Hodnocení příspěvku:

6-1

René
(nepřihlášený)
08. 04. 2018 ve 12:14

Mohu doporučit lazuru od odkaz, jsu to holandské barvy, které opravdu něco vydrží

Hodnocení příspěvku:

7-1

Daniel
(nepřihlášený)
05. 04. 2018 v 1:54

Poradíte mi prosím vhodnou lazuru na pergolu?

Hodnocení příspěvku:

6-1

Roman
(nepřihlášený)
16. 02. 2017 ve 14:36

Dá se to osmo použít, i když je na povrchu dýha odkaz ? Na komodě máme dýhu, tak mě to zajímá. Chtěla bych ji nějak oživit.

Hodnocení příspěvku:

8-4

Povrchové Úpravy Plus
(nepřihlášený)
14. 01. 2016 v 19:16

Pokračování předchozího příspěvku.... Nátěry OSMO, zmiňované v předchozím příspěvku jsou jistě velmi vhodné pro komfortní a dlouhodobou ochranu dřeva v exteriéru. Ochranu dřeva ve stejně vysoké kvalitě, ale podstatně jiné (nižší) ceně lze řešit i jinak. Na tuto oblast se specializuje např. česká řada výrobků - BARVY PLUS. Více informací můžete získat například zde: www.barvyplus.cz/slabovrstve-lazury-na-drevo/ Zastávám názor, že ochranný nátěr provedený 1 vrstvou lazury nebude mít potřebnou funkčnost, ani životnost. Od pradávna staří mistři natírali 3x. První nátěr by měl dobře zasát do povrchu dřeva a musí zůstat dlouho pružný. Jde o ukotvení nátěrového systému, vytěsnění vzduchových dutin, aby se tam nemohla zdržovat vlhkost. Pro tento účel je vhodné použít olejovou impregnaci, jejíž součástí jsou polovysýchavé oleje. Vrchní část nátěrového systému tvoří 2 nátěry olejové lazury, která je postavena na mechanicky odolných olejích, které dobře vytvrzují (tungový) a na speciálních olejích s nízkou mírou žloutnutí. Proč 2 nátěry? Protože správná olejová lazura po 1. nátěru nezanechá souvislý film (někde se zasaje víc a někde míň). Po 2. nátěru je již povrch rovnoměrně zapuštěn. UV filtr by měl být ve vrchním nátěru, barevné pigmenty v obou typech nátěrů (základ i vrch). Komfortní vrchní lazura obsahuje rovněž voskové přísady, a to kvůli posílení vodoodpudivosti. Vícenásobný nátěrový postup zajistí dokonalé nasycení dřevního povrchu. Pokud někdo tvrdí, že všechny tyto vlastnosti vtěsnal do jediného produktu, který navíc nanáší pouze v jediné vrstvě, je to stejné, jako když nás někdo přesvědčuje o excelentních vlastnostech univerzální pneumatiky.

Hodnocení příspěvku:

18-4

Povrchové Úpravy Plus
(nepřihlášený)
14. 01. 2016 v 19:10

Článek je poutavě napsán, dobře strukturován, má mnoho pravdivých informací...ale... Je tady laikům předkládáno jedno mylné tvrzení, které může způsobit mnoho škody. Bezbarvý lak lze použít POUZE na dřevo, které není vystaveno přímému slunečnímu záření, a to i v případě, že se jedná o lak s UV filtrem. Lak obecně není vhodný pro venkovní sluncem zatížené běžné dřevěné trámy, palubky, aj. Lak se používá venku na výrobky z lepených hranolů, např eurookna (ty by neměly tolik pracovat), je zde tedy určitý předpoklad, že lak nebude praskat a propouštět do dřeva vlhkost. Lakované povrchy si můžeme dovolit pod dostatečným přesahem střechy, nebo pod slunolamem. Běžné trámy praskají vždy a vlhkost uvnitř dřeva nemůže skrz lak (který je ze své podstaty neprodyšný) zpátky do okolního prostředí. Lak můžeme v exteriéru využít např. na podbití přesahu střechy (tam přímo neprší a přímo nesvítí). UV filtry chrání lak nebo lazuru, proti rozpadu vlivem UV působení. To ovšem pouze prodlužuje životnost laku, nebo lazury samotné (tzn. chráníme dřevo vůči pronikání vlhkosti z vnějšího prostředí). Problémem venkovního, sluncem exponovaného dřeva je také šednutí. Proti šednutí žádný bezbarvý UV lak nepomůže. Tady je zapotřebí ochrany proti UV pomocí barevných pigmentů. Jedny z nejlepších pro tento účel jsou pigmenty na bázi transparentních oxidů železa. Jsou velmi jemné, zdůrazňují přirozenou krásu dřeva a přitom patří mezi nejstabilnější pigmenty na UV působení. Pro laika tedy zjednodušeně: v exteriéru na dřevěné ploty, obklady, štíty domů, altány, pergoly, aj. používáme slabovrstvé barevně pigmentované lazury, nejlépe olejové slabovrstvé lazury (ty totiž účinně odpuzují okolní vlhkost a současně vnitřní vlhkost ze dřeva v případě potřeby propustí ven). Tento typ lazur se neloupe, nešupinatí. Před následnou revitalizací nátěru není třeba povrch před nátěrem brousit. Nátěry OSMO, zmiňované v předchozím příspěvku jsou jistě velmi vhodné pro komfortní a dlouhodobou ochranu dře

Hodnocení příspěvku:

25-5

Jarek
(nepřihlášený)
17. 11. 2015 v 11:35

Možná bych doplnil také možnost využít pro úpravu povrchu dřeva voskové oleje Osmo, které kombinují vlastnosti laku a oleje. Např. odkaz

Hodnocení příspěvku:

12-2


ZOBRAZIT DALŠÍ DISKUSE