HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

DIY – projekty svépomocí

DIY (neboli Do It Yourself) je kategorie návodů a postupů na nejrůznější výrobky a menší stavby převážně ze dřeva, které si zvládnete vyrobit sami vlastníma rukama za použití jednoduchého nářadí. Patří sem nejrůznější nábytek, dekorace, vychytávky a zlepšováky. Dále tu najdete i přehled základního nářadí, které by nemělo žádnému domácímu kutilovi chybět.


Nejhorší kutilové v Česku – fotografie, které zvěčňují realitu nejbizarnějších přešlapů našich dělníků
„A na kolik nás vyjdou opravy?“ Někdy holt natrefíte na dělníka, který rád řeší problémy po svém. A v mnoha případech je to řešení v podobě montážní pěny, kterou mnoho kutilů rádo využívá.

Kaštany zabaví děti na dlouhé hodiny, a navíc zdarma. Inspirujte se v naší galerii
Hledáte aktivitu, která se dá dělat v sychravém počasí, zabaví děti na dlouhou dobu a zároveň vás nebude stát majlant? Poté je pro vás vyrábění z kaštanů jako dělané.

Nadšenec Jirka prozradil postupy výroby svých nejlepších děl. Masivní nábytek vyrábí už řadu let
Masivní nábytek stojí v obchodech i desítky tisíc korun, a je tak zřejmé, proč se Jirka začal tomuto řemeslu věnovat. Rozhodl se, že vypustí do světa několik svých výtvorů a podělí se s veřejností o postupy jejich výroby.

„Nikdo mi pořádně neřekl, kolik to bude stát,“ říká Pavel. Pro budoucí stavebníky se tak rozhodl zveřejnit vlastní rozpočet na stavbu
„Internet je plný postupů, jak si postavit základovou desku svépomocí, ale skoro nikde jsem nenašel přesný detailní postup s konkrétními rozměry a přesnými cenami za jednotlivé fáze.“ A proto se rozhodl, že nám tohle všechno poskytne.

Pavel dokázal postavit základovou desku o 322 000 Kč levněji. Podělil se o postup pro laiky
Poté, co si ji nechal nacenit od různých stavebních společností, usoudil, že bude rozumnější pustit se do stavby základové desky svépomocí. A protože byl Pavel úplný laik, rozhodl se ukázat ostatním začátečníkům finančně dostupnou cestu.

„Přišlo mi zbytečné za něj platit. Doma jsem ho vyrobil za pár hodin,“ popisuje Jirka výrobu vysněného květináče pro svou partnerku
V obchodě si Jirkova přítelkyně vyhlédla dokonalý květináč, který by se jí krásně hodil před hlavní dveře jejich domu. Ale co ta cena? Z obchodu nakonec odešli s nepořízenou, doma se však začaly dít věci.

Manažer Jirka dokázal pro svou ženu vyrobit luxusní lampu. Za pozorný dárek by jinak zaplatil desítky tisíc
Téměř každá žena by chtěla mít moderně zařízený interiér, do kterého (mimo jiné) spadají i luxusní masivní kousky ze dřeva. Pan Jiří chtěl svojí partnerce udělat radost, a tak se rozhodl, že jí vysněnou dřevěnou lampu zkusí vyrobit. Výsledek je fenomenální.

„Nemohl jsem se dívat, jak žáci a učitelé posedávají na zemi.“ Školník Martin jim vyrobil originální posezení
Když se něco dělá, má se to dělat pořádně. Když už tedy učitelé i děti posedávají kolem stromu, proč jim tam nevyrobit rovnou příjemné posezení? Školník Martin na nic nečekal a rozhodl se to celé vzít do svých rukou.

„Kapesní miska mi každý den usnadňuje život,“ říká manažer z Brna. Dokázal si ji vyrobit jen z kusu dřeva
Byť svoji práci miluje, často Jirka obětuje čas v koloně na D1 a zamíří na chalupu na Vyškovsku. Právě tam má svoji malou dílnu, kde si vytváří krásné výrobky z masivního dřeva (přesně takové, které by vás stály desítky tisíc od profesionálních výrobců).

Manažer Jirka vyrobil noční stolek pro svoji neteř. Za masivní nábytek by jinak zaplatil desítky tisíc
Jirka z Brna nám v rozhovoru prozradil, jak si takový noční stolek vyřezal, jaké nářadí potřeboval a co by si měli ostatní začátečníci během dlabání pohlídat.

Drahé výrobky z masivního dřeva si zvládnete vyřezat sami za pár korun. Radí odborník s léty praxe
Během své cesty narazil na spoustu překážek, vyřešil hromady problémů a přišel na vychytávky, které by v době, kdy s tímto koníčkem začínal, velmi rád znal.

Pozvali jsme si do redakce odborníka. Ten s sebou dotáhl veškerý svůj vercajk a spustil, k čemu ho používá
Otevřel kufřík a začal pomalu vytahovat sekery, japonské pily, nožíky a další nářadí. Když jsme viděli celý obsah jeho kufru vyskládaný na našem pracovním stole, začali jsme se se zatajeným dechem vyptávat.

Ivan si postavil zahradní domek s garáží pro čtyřkolku. Poskytl fotodokumentaci i projekt
Na svého šikovného manžela byla pyšná i paní Lucie. Konečně si mohli pořídit nová kola – už je totiž měli kde uskladnit.

Zahradu a venkovní posezení můžete mít i když bydlíte v bytě. Inspirujte se těmi nejzajímavějšími balkony v naší galerii
To, že bydlíte v bytě, ještě neznamená, že se musíte vzdát snu mít zahrádku nebo venkovní posezení. I v omezených podmínkách si totiž můžete vytvořit svou vlastní oázu klidu. Stačí jen vědět, jak na to.

Vyrobte si s dětmi originální hračku. Stačí 5 minut a věci, které byste jinak vyhodili
Vytvořte si s námi ekologické závodní auto za pár minut! Tento snadný návod je ideální pro rodiče a děti, kteří chtějí být kreativní a zároveň chránit naši planetu.




další články »


NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů