HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Materiály a konstrukce

Jaké vybrat materiály a konstrukční systém pro stavbu dřevostavby? To je jedna ze základních otázek každého stavebníka. V následujících článcích jednotlivé stavební materiály a technologie konstrukčních systémů dřevostaveb detailně rozebereme, vysvětlíme jejich výhody a nevýhody i na co si dát pozor. V této sekci najdete i zajímavé realizované konstrukce z celého světa, které neslouží jako rodinné domy, např. školy, školky, dřevěné mrakodrapy, bytovky atp.


Pálené tašky jsou minulostí. Lidé ve velkém přechází na lepší řešení
Proč dávat v dnešní době na střechu pálené tašky, když existuje ve všech směrech lepší řešení? Nechejme proto keramické tašky minulosti a podívejme se na střešní krytinu 21. století.

KVÍZ: Pozor – srub není roubenka. Spousta lidí nepozná ani dům z KVH a neví, co je hrázděnka
Vyznáte se v dřevostavbách? Rozeznáte srub od roubenky a poznáte podle fotky hrázděnku? Pojďme na to.

Během horkých dní lze mít příjemně i v podkroví. Osvědčené řešení se přesto opomíjí
Čeho je moc, toho je příliš. Ačkoliv se na léto těšíme celou zimu, několik dní v přehřátém podkroví nám dá pěkně zabrat. Existuje však snadné řešení, jak vedra v podkroví přežít.

Invazi výtrusných rostlin Češi stále podceňují. Poškozenou střechu řeší, až když je pozdě
O tom, že každá střecha má svou omezenou životnost se asi není potřeba dlouze rozepisovat. Jak se však poslední dobou ukazuje, často si lidé právě z nevědomosti nechávají životnost své střechy dost dramaticky zkrátit.

Některé izolace v létě neobstojí. Srovnali jsme polystyren, minerální vatu, PUR pěnu, celulózu a dřevovlákno
Srovnali jsme pro vás ty nejpoužívanější izolace z hlediska toho, jak rychle propustí teplo do interiéru. Která z toho vyšla nejlépe a kterou byste si naopak raději pořizovat neměli?

Nejlevnější podlaha se ve výsledku překvapivě prodraží. Spočítali jsme o kolik
Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci. Toto rčení jako by bylo šité nejlevnějšímu typu podlahy přímo na míru. O kterém typu podlahy je řeč?

Postavili dřevostavbu a poté ji podpálili. Akci na jižní Moravě si budou všichni přítomní pamatovat
Rozhodli se postavit úplně novou dřevostavbu a pár minut po dokončení realizace ji zapálili. Chtěli všem ukázat, co se stane, když se střetnou plameny se dřevěným domem.

Zásahy v domě, které přinesou značnou úsporu peněz. Většina lidí přeplácí zbytečně
Možná si teď říkáte, že tohle a tamto se může na domě dodělat až později, až bude více peněz, až to budete opravdu potřebovat atd. Připravte se na úsporu peněz.

KVÍZ: Znáte správná pojmenování střech? Sedlovou zná každý, mansardovou téměř nikdo
Dokážete určit správný název střešní konstrukce a ukázat tak, že jste lepší než někteří vystudovaní stavaři? Ne všichni zvládnou dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby.

Noční můra majitelů – fotografie zachycené v Česku jsou reálnou vizitkou českých „profi“ kutilů
„Vždyť to skoro není vidět, to je v pohodě.“ Ne, některé dnešní přešlapy opravdu nejsou v pohodě. Fotografie v dnešním článku jsou reálnou vizitkou některých českých kutilů.

Nepoctiví řemeslníci šíří mezi lidmi nepravdivé informace. Ti kvůli tomu platí víc, než by museli
Tak jako se nechá utáhnout na vařené nudli matka na mateřské, která oboru stavebnictví jednoduše nerozumí, úplně stejně si může řemeslník povodit i IT experta na homeoffice či kohokoli jiného, kdo zkrátka nemá čas si nastudovat úplně vše.

KVÍZ: Troufnete si správně určit prvky krovové soustavy? I zkušení kutilové se zarazí u obrázkové poznávačky
Dokážete určit správný název konstrukce a ukázat tak, že jste lepší než letití odborníci?

Nebezpečná izolace je volně k dostání na trhu. Jejím pořízením si do domu dáváte časovanou bombu
Jedná se o téma doslova palčivé. Mezi izolacemi se vyskytuje časovaná bomba, která může skončit požárem. Připravili jsme srovnání nejpoužívanějších izolací podle hořlavosti.

Nejhorší kutilové všech dob – fotografie zachycené v Česku jsou reálnou vizitkou „profi“ kutilů
Byť se u těchto nepovedených projektů zasmějeme, jejich majitelé mají dnes šedé vlasy a prázdnou peněženku. Opravy jsou v řádech statisíců.

Nová metoda zpevňování svahu. Vesnice na Brněnsku sází na průkopnická řešení
V malé vesnici u Brna se rozhodli dělat věci jinak. Pro zpevnění svahu tak vybrali originální metodu. Jak svou volbu hodnotí obec s odstupem času?




další články »


NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů