HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Energetika ve stavebnictví

Energie a téma úspory energií jako takových se stává v poslední době velmi ožehavým. Výdaje za energie totiž tvoří velkou část výdajů každé domácnosti a možnost finanční úspory stejně jako výroba energie svépomocí je velmi atraktivní


Mnoho prodejců fotovoltaiky je v problémech. Přes 200 firem je v insolvenci a zákazníci ztrácí naději
Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky. Nic nevystihuje vývoj na trhu fotovoltaických elektráren lépe než právě tato věta.

Pokles cen energií již přiznávají i samotní dodavatelé. Domácnosti na tom mohou vydělat
Ačkoli už dobrého půl roku čteme v médiích varovná prohlášení odborníků z oblasti energetiky o tom, že cena elektřiny a plynu bude růst a že právě teď nastal vhodný čas si cenu zafixovat, situace se vyvíjela zatím spíše opačně.

Nesolidní dodavatelé energií našli nový způsob, jak se vyhnout vracení přeplatků. Víme, jak se bránit
Je potřeba být pořád ve střehu. To se potvrzuje i nyní, kdy Energetický regulační úřad varuje před novou praktikou, se kterou se vytasili někteří méně solidní dodavatelé energií.

Fotovoltaika instalovaná na domě se prodraží. Může se jednat až o desetitisíce korun
Je pravdou, že instalace fotovoltaiky sice zvyšuje cenu nemovitosti, kromě toho však také „zdražuje“ její pojistku. Zpravidla totiž platí, že čím vyšší pojistné plnění máme, tím větší bude měsíční splátka, kterou pojišťovně platíme.

Cena energií bude spíše klesat. Zafixovat cenu se vůbec nemusí vyplatit
Některá seriózní česká média již rozkryla karty a na rovinu s odstupem přiznávají, že informace o blížícím se růstu cen energií, se nezakládaly na pravdě.

Nejlevnější způsob vytápění ještě více zlevňuje. Cena klesla na 0,95 Kč za 1 kWh
Už jsme si tak nějak zvykli, že trendem je spíše růst cen než jejich pokles. To však nemusí platit stoprocentně. Existují také výjimky, které potvrzují pravidlo.

Jadernou elektrárnu vypli a dali jí na střechu fotovoltaiku. To, co by získali z jádra za 15 minut, trvá fotovoltaice vyrobit celý rok
Tomu se říká ekonomické myšlení. Postavit jadernou elektrárnu za desítky miliard korun, místo jejího spuštění na ni umístit fotovoltaické panely a využít ji k získání elektřiny ze slunce.

Fotovoltaiky a tepelná čerpadla vyrobená v Číně představují nově zjištěné riziko pro jejich majitele
Také jste si pořídili některý z výdobytků moderní doby v podobě tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky? Nejspíš pro vás nebude žádnou novinkou, že toto zařízení bylo s největší pravděpodobností vyrobeno v Číně.

Báli se své jaderné elektrárny, tak místo ní postavili dvě uhelné. Paradoxně je z nich větší radioaktivní zamoření
Lidé se báli jádra ve svém okolí natolik, že se raději rozhodli obětovat několik miliard. Neměli tušení, že postavení náhrady přinese radioaktivních látek do ovzduší mnohem více.

Jaderná elektrárna nedaleko Brna stála desítky miliard korun. Nikdy však nebyla spuštěna
Zelená absurdita dotažená k dokonalosti. Postavit jadernou elektrárnu za desítky miliard a poté ji ani neuvést do provozu. Bohužel se nejedná o pohádku, ale o reálný příběh.

Už zítra začíná registrace u EDC. Mnozí budou mít elektřinu prakticky zdarma
Zadarmo ani kuře nehrabe. Každé pravidlo má však svou výjimku, která ho potvrdí. Díky novele budete moci přilepšit například svým rodičům v důchodu a dopřát jim elektřinu zdarma.

Lidl prodává fotovoltaiku na balkon za směšnou cenu. Češi však kvůli ní mohou dostat vysoké pokuty
Kdo vám řekl, že když žijete v bytě, fotovoltaiku mít nemůžete? Fotovoltaiku si můžete pořídit v Lidlu a dát si ji na balkon. Má to však hned několik ale.

Lidé prodělávají tisíce korun kvůli chybným instalacím fotovoltaik
Fotovoltaika je dobrý sluha, ale zlý pán. Při její instalaci vzniká stále větší počet chyb, jež vám mohou prodělat nemalé částky. Ve hře navíc nejsou jenom peníze, ale i samotné zdraví.

1 kWh vyjde na 1,3 Kč. Kolem tradičního způsobu vytápění panuje řada obav, většina je zbytečná
Vychází levně a jeho popularita je opět na vzestupu. Na druhou stranu budí tento způsob vytápění obavy ohledně bezpečnosti i různých zákazů. Pojďme se na jednotlivé teze a argumenty odpůrců podívat podrobněji v naší analýze.

Cena elektřiny a plynu v Praze jde dolů. Zbytek ČR bude následovat
Před několika dny jsme vydali analýzu s předpokladem, že lze v dohledné době očekávat další pokles cen energií. Toto očekávání jsme vysvětlili a podložili konkrétními argumenty.




další články »


NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů