HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Topení a systémy vytápění v dřevostavbě

Hledáte vhodný způsob vytápění pro vaši dřevostavbu? Pak jste na správném místě. Příspěvky v této sekci se věnují jednotlivým topným systémům (včetně otázek zda topit elektřinou nebo plynem a kolik protopíte), ale i dalším tradičním i alternativním způsobům vytápění a ohřevu TUV – solární systémy, úspory energií, rekuperace atd.


Otrava oxidem uhelnatým přichází nečekaně. O blížícím se průšvihu lidé často ani neví
Přijít domů a najít tam své blízké ležet, v tom lepším případě v bezvědomí, asi není situace, kterou by chtěl kdokoli z nás zažít.

Ve staročeské roubence mají hned dvoje kachlová kamna. Jakmile se rozehřejí, vytápí chalupu prakticky zdarma
Marek s Pavlou si postavili roubenku pod hradem Trosky, v samém srdci Českého ráje. Apartmány pojmenovali po věžích hradu a každému dopřáli luxus vlastních kachlových kamen.

Po prvním vyúčtování se manželé vrátili k plynovému kotli. „Vyhodili jsme peníze z okna,“ stěžují si
Psal se rok 2022 a cena energií se doslova zbláznila. Mnoho lidí tou dobou řešilo, jak na situaci reagovat. Někteří měli dlouhodobé fixace, jiní nikoli.

Je čas na revizi plynového kotle. Pokuta 20 tisíc může být jen začátek, hrozí další postihy
Nezapomeňte na revizi plynového kotle, která je povinná a za jejíž opomenutí hrozí pokuta až dvacet tisíc. Neprovedená revize vás navíc v některých případech může vyjít ještě mnohem dráž.

„Kachlová kamna nás svlíkla do trenek,“ pochvalují si. Za rok přitom protopí sotva 6 tisíc
Stavař Tomáš měl jasno. Do pohádkové horské chalupy jedině kachlová kamna. Proč je chtěl původně držet pod zámkem, co změnilo jeho názor a kolik ročně protopí? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Nesolidní prodejci palivového dřeva přišli s mazanými triky. Oklamaní zákazníci přeplatí tisíce
Tak jako asi v každém oboru, i mezi prodejci palivového dřeva se nachází několik černých ovcí, které se snaží na neznalém zákazníkovi vydělat nějaké ty peníze navíc.

Revize, kontrola a čištění komína není totéž. Za pochybení hrozí pokuta až sto tisíc korun
Jednou z věcí, kterou je potřeba před zimou udělat, je adekvátní kontrola komína. Ta nejenže je žádoucí, ale je také povinná a za její opomenutí mohou padat tučné pokuty.

Zájem o tepelná čerpadla opadl. Prodejci se vrací k původnímu sortimentu
Prodej tepelných čerpadel prudce vzrostl kolem roku 2022 v souvislosti s energetickou krizí, která byla svého druhu bezprecedentní a nikdo nevěděl, co může ještě přijít.

Zakázaný starý kotel jde často zachránit. Přestavba na povolený přijde na necelých 15 tisíc
Máte ještě pořád starý kotel první nebo druhé třídy? Jistě víte, že topit v takovém kotli je od září zakázáno a časem se začnou rozdávat pokuty.

Brikety vs. palivové dřevo. Srovnání z hlediska ceny, výhřevnosti a možného zákazu
Topná sezóna je za dveřmi a pro mnohé se tak nabízí otázka, jaký typ vytápění zvolit. Řada lidí stále tápe mezi klasickým dřevem a briketami. Pojďme se podívat, jak si v jednotlivých oblastech dřevo a brikety stojí.

Jak nastavit plynový kotel před zimou? Topenář upozorňuje na zbytečné přeplácení za vytápění
Pořizovací náklady jsou nízké a cena za 1 kWh plynu vychází přibližně na 1,5 Kč. Bohužel však stále mnoho domácností neví, jak správně nastavit plynový kotel před zimou, a zbytečně kvůli tomu prodělává desítky tisíc. Připravili jsme proto rozhovor s kvalifikovaným topenářem, který se zabývá vytápěcími systémy pro běžné domácnosti.

Náklady na provoz tepelného čerpadla jsou často až trojnásobné. Zjistili jsme, proč tomu tak je
Nechci slevu zadarmo. Rčení, podle kterého se poslední dobou rozhoduje stále větší množství lidí.

Lidé jsou zmatení a neví, čím mohou v zimě topit. Zjistili jsme, jaký je skutečný stav
Mnoho rodin se výměny obává kvůli vysokým finančním investicím a zbrkle nakupuje tepelná čerpadla. Existuje však mnoho levnějších variant. Zjistěte, jaké máte možnosti ve vašem konkrétním případě v článku.

Vypátrali jsme, kdo ve skutečnosti stál za zákazem starých kotlů
O tom, že od 1. září tohoto roku již není povoleno topit v kotlích, které spadají do tzv. první a druhé třídy, ví už dnes asi úplně každý.

Lidé se od tepelných čerpadel často vrací k obyčejným přímotopům. Mnohdy to vyjde levněji
Nenechme se mýlit. Vše nasvědčuje tomu, že ve vytápění elektrickým proudem skutečně může být budoucnost. Jak se však nyní ukazuje, lidé dávají přednost spíše jednoduchým a levnějším řešením před těmi komplikovanými.




další články »


NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů