HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Diskuze na téma: Pasivní domy a jejich možnosti realizace

Před vložením Vašeho příspěvku doporučujeme se přihlásit. Pokud ještě nemáte účet, můžete se zdarma zaregistrovat. Komerční příspěvky nejsou dovoleny.


PŘEJÍT NA ČLÁNEKDALŠÍ DISKUSE

ZRUŠIT REAKCI

Text Vašeho příspěvku
Vaše jméno
Napište slovo dřevostavitel
ODESLAT


UživatelPříspěvek

Petr Jiříček
02. 01. 2012 ve 21:44

"Pasivní domy a jejich konstrukční řešení" bylo téma mé absolventské práce na VOŠ ve Volyni. Tato varianta skladby stěny má výkresovou dokumentaci i pro napojení na základovou desku, napojení stropní konstrukce, rohové spojení a detail osedlání krokví. Společně s touto myšlenkou skladby jsem se zabýval ještě možnostmi využití I-sloupků a foukané papírové izolace, kde jsem řešil obdobné detaily.

Hodnocení příspěvku:

11-2

Michal Šopík
02. 01. 2012 v 10:11

Jsem velice rád z tuto myšlenkovou invenci. Jistě stojí za další pozornost a rozpracování ve smyslu navazujících detailů styků a spojů stropů, střech apod.. Pokud již však autor není o krok napřed. Nebo? Děkuji za odpověď.

Hodnocení příspěvku:

10-5

Petr Jiříček
30. 12. 2011 v 17:40

Zapomněl jsem dodat, že ke spodnímu prahu je samozřejmě ukotven naimpregnovaný materiál a celá stěna je uchycena pomocí úhelníků a chemických kotev do základové desky a sloupků stěny, takže veškeré vnitřní opláštění nebo doopláštění probíhají tak jako tak přímo na stavbě.

Hodnocení příspěvku:

10-4

Petr Jiříček
30. 12. 2011 v 17:26

V případě, že by se jednalo o výrobu panelového typu výstavby, pak by veškerá montáž byla prováděna ve výrobní hale na překlopných stolech, téměř v totožném postupu jako u klasické skladby stěny. Sloupky by se položili nejprve shodně s hranou pásnic na pracovní desku a pomocí hřebíků by se k nim ze spodní strany ukotvily. Stěna by se překlopila na druhou stranu a postup by se opakoval. Prostor mezi sloupky vyplníme izolací a celou skladbu zaklopíme konstrukční deskou, která by dále zabezpečila tuhost celé skladby. Poslední částí zbývá montáž kontaktního zateplovacího systému a na vnitřní straně instalace parozábrany, popřípadě roštu s pohledovou vnitřní vrstvou. Při volbě sloupkové konstrukce by veškeré práce byly provedeny přímo na místě výstavby při stejném technologickém postupu, avšak za pomocí jednoduchých přípravků. (např. pro rozteč a hloubku umístění sloupků,…)

Hodnocení příspěvku:

15-3

Kryštof Zídek
29. 12. 2011 ve 14:17

Myšlenka zajímavá, přemýšlel jste i nad tím, jak by se výroba, popř. montáž této skladby řešila technologicky?

Hodnocení příspěvku:

10-5

Petr Jiříček
28. 12. 2011 v 18:35

Ano, myšlenka byla pochopena správně. Jelikož jednotlivé sloupky obvodové stěny (vnější i vnitřní) jsou ukotveny pouze do jedné pásnice spodní i horní není potřeba více sloupky mezi sebou spojovat.

Hodnocení příspěvku:

10-4

Petr Svoboda
28. 12. 2011 v 9:28

Zajímavý návrh skladby stěny. Myšlenku jsem doufám pochopil: kombinace rámových konstrukcí přičemž je jedna staticky opláštěná zevnitř a druhá zvenku. Tím, že jdou sloupky z obou konstrukcí mimo sebe, jsou zároveň eliminovány tepelné mosty. Není ale třeba obě konstrukce nějakým způsobem spojit?

Hodnocení příspěvku:

10-3


ZOBRAZIT DALŠÍ DISKUSE