HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lidé se začali ve velkém zbavovat klasických grilů

Pokud patříte mezi milovníky grilování, zbystřete. Klasickým grilům na uhlí v letošní sezóně zvoní pomyslná hrana. Stále více lidí se obrací k alternativním způsobům grilování a cestu mezi novými typy si razí takzvané grily bez kouře. O co přesně se jedná? A proč lidé upouští od ověřené klasiky?


Klasické grily jsou nahrazovány moderními grily bez kouře
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lukas (Pexel)

Zdravotní rizika grilování už lidé nepodceňují

Málokdo si uvědomuje, že grilování představuje jednu ze zdravotně nejrizikovějších forem tepelné úpravy masa. Při vysokých teplotách dochází k tvorbě škodlivých látek.

Jedná se o heterocyklické aminy (HCA), které jsou obsaženy v černých zuhelnatělých kouscích masa, a polyaromatické uhlovodíky (PAU). Ty vznikají při odkapávání tuku a šťáv na uhlí. Vzniklý kouř se pak uchycuje na povrchu masa a do těla může pronikat i vdechováním či kůží. V kouři se nachází i nežádoucí pevné částice z hořícího uhlí, jejichž koncentrace bývá až 10 000krát vyšší, než je běžně ve vzduchu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Pro zmírnění nežádoucích účinků je dobré grilovat maso zbavené viditelného tuku a zbytečně dobu grilování neprodlužovat. Nejdůležitější prevencí zdravotních rizik je však grilování tak, aby nedocházelo ke kontaktu plamenů přímo s masem, a minimalizování odkapávání šťávy na žhavé uhlí. Tomu lze zabránit vhodnou konstrukcí grilu, jakou je například bezkouřový gril. 

Jak takový gril vůbec vypadá, se můžete podívat v galerii.

Bezkouřové grily – alternativa ke grilům na uhlí funguje na baterky 

Bezkouřový gril u nás zatím není moc známý. Tento malý a přenosný gril využívá pro ohřev klasické uhlí, ale bez nežádoucího kouře. Může za to ventilátor, který zajišťuje přísun čerstvého vzduchu do zásobníku na dřevěné uhlí. Díky tomu je uhlí rovnoměrně rozpálené do několika minut. Ventilátor je poháněn baterkami, či přes akumulátor. Navíc mají bezkouřové grily nad zásobníkem uhlí ochranný plech, díky kterému do něj neskapává omastek a další nečistoty. Šťáva z masa pak stéká do vnitřní nádoby, kterou lze spolu s ostatními částmi grilu vyjmout a umýt v myčce.

Představu, kolik bezkouřové grily aktuálně stojí, si můžete udělat zde.

Návod na používání bezkouřového grilu 

Pro rozpálení grilu je třeba nanést do speciální misky na dno grilu gelový podpalovač, který se zapálí. Až bude podpalovač hořet, postaví se na něj zásobník s uhlím, na gril se připevní rošt a po pár minutách lze začít grilovat.

  1. Nejprve se do těla bezkouřového grilu vloží nerezová miska na odkapávání a do ní rozpalovací miska.
  2. Na misku se nakape gelový podpalovač (cena zde) a zapálí se.
  3. Na zapálený gel se umístí košík naplněný uhlím (aktuální cena zde) a přikrytý speciálním krytem, což zabrání vzniku kouře z odpařování šťávy stečené do uhlí.
  4. Na bezkouřový gril se umístí grilovací rošt.
  5. Pomocí otočného knoflíku lze nastavit vyšší intenzitu foukání vzduchu ventilátorem pro rychlejší rozpálení uhlí.
  6. Do 3–5 minut je uhlí rozpálené, lze tedy ztlumit teplotu a začít grilovat.

Pro názornou ukázku toho, jak se bezkouřový gril zapaluje, se podívejte do naší fotogalerie.

Fotogalerie:

i Foto: Lukas (Pexel), Hot Dinners, Martina Jezkova, Camping with Style

Výhody a nevýhody bezkouřových grilů

Bezkouřové grily jsou ideální pro grilování na balkónech, jelikož, podobně jako elektrické grily, neprodukují otravný kouř, který se tak ani nedostává do grilovaných pokrmů. Avšak na rozdíl od grilů na elektřinu není tento typ grilu závislý na dostupnosti elektrické zásuvky. Bezkouřový gril je malý, poměrně lehký a snadno přenosný, takže si ho můžete pohodlně vzít s sebou na cesty pod stan nebo na chalupu. Bezkouřový gril se zvenku nezahřívá, což zabraňuje vzniku popálenin při jeho používání. Oproti běžnému grilu na dřevěné uhlí je bezkouřový gril rozpálen během tří minut a také spotřeba uhlí je velmi úsporná. Pro srovnání s ostatními typy grilů přejděte do naší fotogalerie.

Sousedovo grilování na balkoně mě přivádí k šílenství. Mohu se nějak bránit?

Vydáno dne:
22.07.2023

Photocredit: Lukas (Pexel)

5

Sousedovo grilování na balkoně mě přivádí k šílenství. Mohu se nějak bránit?

Čtenářka Kateřina nás kontaktovala s prosbou ohledně řešení sousedského sporu, které se týká grilování. Jaké se v takové situaci bránit?.. Číst více →



Letní otravy z jídla často souvisí s grilem

Zanedbávání čištění grilu může mít vážné zdravotní důsledky. Jaká jsou rizika a jak správně vyčistit různé typy grilů?.. Číst více →



Odborníci doporučují: Vyhněte se jednorázovým grilům

Hlasy odborníků ze západu stále častěji volají po regulaci, ne-li zákazu jednorázových grilů. Na vině je hned několik faktorů, které v posledních letech naznačují možná budoucí omezení... Číst více →