HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Odborníci doporučují: Vyhněte se jednorázovým grilům

Hlasy odborníků ze západu volají stále silněji po regulaci, nebo dokonce zákazu jednorázových grilů. Tento tlak bude, vzhledem k aktuálnímu dění v jižních částech Evropy, patrně i nadále narůstat. V souvislosti s omezením jednorázových grilů se objevují i argumenty týkající se nárůstu případů otrav, které mohou mít trvalé následky.


Jednorázový gril
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Hakan Dahlstrom (Wikimedia Commons)

Jednorázový gril: Praktický pomocník, který má své stinné stránky

Znají jej snad všichni. Jednorázový gril je snadno přenosný balíček obsahující vše potřebné pro grilování – misku s uhlím a grilovací mřížku. Stačí jej rozbalit, zapálit uhlí a můžete začít grilovat. Tento gril se vejde do batohu, takže není třeba s sebou na cesty vláčet pytel uhlí či plynovou láhev. Zapálení jednorázového grilu je snadné, stačí obyčejný tuhý podpalovač a gril poté vydrží hořet přibližně hodinu. Koupit jej můžete v běžném obchodě v cenovém rozmezí 70–300 Kč. Přesnou aktuální cenu jednorázového grilu si můžete zjistit zde. Přes popisované výhody jednorázových grilů se však ve společnosti uvažuje o jejich úplném zákazu. Důvodem jsou totiž rizika, o kterých se moc nemluví.

Pokud nevíte, jak jednorázový gril funguje, podívejte se na názornou ukázku do naší fotogalerie.

Zdravotní rizika jednorázového grilu

Při hoření uhlíků se uvolňuje oxid uhelnatý, který dokáže člověka zabít během pouhých tří minut. Proto se jednorázové grily musí používat ve venkovních nebo dobře odvětrávaných prostorách. Málokdo si uvědomuje, že nebezpečí otravy hrozí i po ukončení grilování. I uhasínající uhlíky stále produkují oxid uhelnatý a při přenesení do stanu nebo do auta mohou být stále smrtící. Byť se to může zdát banální, takových případů úmrtí je evidováno několik desítek. Před přenesením grilu do uzavřeného prostoru či vyhozením do popelnice je třeba uhlí uhasit nebo je nechat úplně dohořet. Špatně uhašené jednorázové grily totiž mohou nepozorovaně doutnat v odpadkovém koši a způsobit požár.

Fotogalerie:

i Foto: Hakan Dahlstrom (Wikimedia Commons), Omar Chatriwala, schoenbucher-gmbh, bucks.radio

Zákaz jednorázových grilů? Na západě žhavé téma

Na západě se začínají zvedat hlasy pro zákaz prodeje jednorázových grilů. Jejich lehkomyslné používání způsobilo jen v loňském roce několik požárů, mezi nimiž byl i rozsáhlý požár v Morden Hall parku v Londýně. Lidé si často při používání těchto grilů dostatečně neuklidí okolí a grilují přímo na zemi na nevhodných místech. Je důležité jednorázové grily pokládat vždy na rovný povrch a dbát na to, aby se nepřevrátily.

Dalším projevem nezodpovědného chování je i ponechávání jednorázových grilů na místě po ukončení grilování nebo jejich vyhazování do koše bez důkladného uhašení. Riziko požárů roste i s rostoucím počtem suchých dnů. Právě kvůli riziku požárů některé zahraniční obchodní řetězce samy stahují jednorázové grily z prodeje.

Nejčastější chyby a jejich důsledky při používání jednorázových grilů najdete ve fotogalerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kutil Bob prozradil, jak postavit domácí udírnu svépomocí a co si při uzení pohlídat

Bezpečnost jako výsada č. 1 – alternativa jednorázových grilů

U jednorázových grilů je vyšší riziko způsobení požáru, jelikož uhlíky jsou velmi blízko roštu, snadno se převrhnou, a také proto, že řada lidí si neví rady, co s použitým grilem. Mnohem lepší variantou cestovního grilu je například bezkouřový gril. Tento gril je sice také na uhlí, to je ale chráněné uvnitř uzavřeného komínku. Teplo se na rošt rozptyluje rovnoměrně díky ventilátoru. Jelikož šťáva z grilování nestéká na uhlí, nevzniká ani žádný kouř, který by v sobě obsahoval částečky žhavého popela, čímž se snižuje riziko vzniku požáru. Bezkouřové grily obvykle nemají více než 5 kg, jsou kompaktní, stabilní a lze je pohodlně zabalit do větší tašky. Avšak i u nich platí, že se na nich nesmí grilovat v uzavřených vnitřních prostorách.

Lidé se začali ve velkém zbavovat klasických grilů

Vydáno dne:
05.08.2023

Photocredit: Hakan Dahlstrom (Wikimedia Commons)

0

Video: Zapalte si finský oheň a grilujte i v zimě

Plánujete grilovačku nebo survival pobyt v divočině? Naučte se rozdělávat finský oheň! K čemu slouží a co k němu potřebujete, se dozvíte ve videu... Číst více →



Sousedovo grilování na balkoně mě přivádí k šílenství. Mohu se nějak bránit?

Čtenářka Kateřina nás kontaktovala s prosbou ohledně řešení sousedského sporu, které se týká grilování. Jaké se v takové situaci bránit?.. Číst více →



Letní otravy z jídla často souvisí s grilem

Zanedbávání čištění grilu může mít vážné zdravotní důsledky. Jaká jsou rizika a jak správně vyčistit různé typy grilů?.. Číst více →



Lidé se začali ve velkém zbavovat klasických grilů

Klasickým grilům na uhlí dost možná odzvonilo. Proč od nich lidé upouštějí a co je má nahradit?.. Číst více →