HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Marmoleum, nebo PVC? Jaké podlaze dát přednost?

Zařizování interiéru začíná vždy od podlahy. Rozhodnout se, jakou podlahu položit v kuchyni, obýváku nebo na chodbě, je těžké. Řešíte materiál, nosnost, odolnost, ale i barvu a design. Vedle tradičního PVC se už řadu let objevuje přírodní varianta – marmoleum. V čem je marmoleum jiné? Jaké jsou jeho vlastnosti? A za kolik ho pořídíte? 


Marmoleum
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Donaleen

Marmoleum si před několika lety našlo cestu i do českých domácností. Stalo se to v době, kdy se lidé více začali zajímat o to, jakými materiály se obklopují. Přírodní vlna a touha po zdravém bydlení vynesla na pomyslný piedestal podlah i marmoleum. Jinak se mu říká také přírodní linoleum. Navíc, ani cvičené oko na první pohled nepozná, že nohy nechodí po umělém PVC, ale po docela jiném materiálu. Prohlédněte si ho ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Donaleen, The Home Depot, Bien Connue Woninginrichting, Roobol

Přírodní podlaha? Marmoleum

Už několik let je marmoleum módní záležitostí. Důvodů je hned několik. Když pomineme jeho přírodní původ, dalším pozitivním faktem je, že si výrobci dávají záležet na designu a barvách. Prodávají se marmolea jednobarevná v šik odstínech, stejně jako marmolea s velmi kreativními motivy.

Marmoleum se nejčastěji prodává v tloušťce kolem 3 mm, a to v rolích nebo v jednotlivých čtvercích. Vyrobeno je z přírodních a obnovitelných zdrojů, konkrétně z lněného oleje, borovicové pryskyřice, vápence a dřevité moučky. Právě dřevitá moučka na sebe dobře váže přírodní pigmenty, a proto je nabídka marmolea tak pestrobarevná.

Ekologická likvidace marmolea

Při výběru podlahy pravděpodobně neřešíte otázku „co jednou“, ale pokud dohlédnete za horizont 30 let (taková je životnost marmolea), vězte, že i jeho likvidace bude šetrná k přírodě. Bez zatížení životního prostředí ho můžete vy nebo vaši potomci spálit či ho nechat rozložit na kompostu.

Marmoleum izoluje a je vhodné pro alergiky

Pokud máte v domě alergika, i tomuto faktu je třeba přizpůsobit výběr podlahy. S koberci to nepůjde a vy toužíte po podlaze, která nestudí, dobře izoluje, nezadržuje prach a snadno se uklízí. Marmoleum, stejně jako konkurenční PVC podlahy, je v tomto případě dobrou volbou. Marmoleum má velmi dobré izolační vlastnosti, a protože má bakteriostatické vlastnosti, hodí se i pro alergiky. S úklidem si nemusíte příliš lámat hlavu – stačí mop a mýdlová voda.

Nevýhody marmolea

Zatím se zdá, že má marmoleum jen samé výhody. Není to pravda. Některá marmolea mohou mít menší mechanickou odolnost. To můžete pocítit jako problém, pokud máte malé děti, které si na podlaze hrají, nebo používáte v domácí pracovně kolečkové židle. Rýhy potom zamaskujete jen těžko.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Vyšší je také cena, kterou za přírodní linoleum utratíte. Metr čtvereční marmolea se prodává v průměru kolem 650 až 750 korun. Pochopitelně seženete levnější i dražší marmolea. Cena závisí na výrobci, tloušťce, designu a barvě. Protože ale podlahu nekupujete každý den, vyplatí se sáhnout hlouběji do kapsy. Podezřele levné podlahy se prostě nemusí vyplatit.

Pokládka marmolea

Marmoleum se pokládá na rovný, hladký, čistý a suchý povrch. Pokud řešíte podlahovou nerovnost, raději ji napřed odstraňte, to odborníci doporučují už při nerovnosti 2 mm. Vyrovnání podlahy stěrkou sice lehce navýší investici, ale z dlouhodobého hlediska se vyplatí. Marmoleum potom můžete položit z role nebo jako čtverce se systémem click.

Mohlo by vás zajímat: Linoleum: Vzorník, ceník a fotogalerie 

A co PVC podlahy?

Ani ty není třeba zavrhovat, i když s marmoleem prohrávají hned v několika oblastech, především v té ekologické. Pořídíte je ale za mnohem nižší cenu. Vybírat si můžete z různých tloušťek, designů a barevného provedení. Výjimkou nejsou PVC podlahy imitující dřevo nebo s ultra moderními motivy. PVC (nebo takové vinyl) je oblíbené i díky své nenáročné pokládce a údržbě. Nevýhodou je ale jeho kratší životnost. Navíc jeho výroba i likvidace zatěžují životní prostředí.

Vydáno dne:
20.03.2018

Photocredit: Donaleen

22

Linoleum: Vzorník, ceník a fotogalerie

Zajímá Vás linoleum, jeho ceny, vzorník a rády byste viděli fotogalerii.. Číst více →



Lina a PVC slaví návrat: Jaké mají výhody a nevýhody?

Zvažujete, zda jít do lina nebo do PVC? Přečtete si tento článek a zjistíte, jaké má PVC nebo podlaha z lina výhody a nevýhody... Číst více →



Plovoucí podlaha nemusí být jen laminátová

Víte, že plovoucí podlaha není jen laminátová? Hlavním znakem plovoucí podlahy není její nášlapná vrstva, kterou vidíte, ale to, co se skrývá pod ní. Více se dozvíte zde... Číst více →



Dřevěné podlahy – nejnovější trendy

Dřevěné podlahy jsou oblíbené. Dokonce jsou i trendem letošního roku. Ptáte se, jakou dřevěnou podlahu do interiéru zvolit? Odpověď najdete v tomto článku... Číst více →



Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Kamínková podlaha je typ podlahy využívané jak v interiéru, tak v exteriéru. Podívejte se s námi na její největší výhody i nevýhody... Číst více →



Podlahové a rohové lišty – jaké druhy jsou u nás k dostání

Není lišta jako lišta. Podlahové a rohové lišty se vyrábí v mnoha variantách, materiálech i barvách. Vybrané podlahové a rohové lišty vám představíme v následujícím článku... Číst více →



Cenové porovnání podlah do rodinného domu. Ušetřete až 25 % z celkových nákladů

U některých podlah do rodinného domu můžete ušetřit až 25 % z celkových nákladů. Je to jednoduché. Nesmíte se však nechat nachytat na velkorysou cenu, kterou vám budou prodejci nabízet... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů