HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Podlahové a rohové lišty – jaké druhy jsou u nás k dostání

Nezapomněli jste při realizaci podlahy na něco? Pokud ano, možná to jsou právě podlahové a rohové lišty. Na trhu existuje celá řada těchto výrobků, nejen z pohledu materiálového, ale také barevného řešení. Při výběru může hrát důležitou roli také velikost lišty, její délka nebo přídavná funkce. Podívejte se s námi přehledně na podlahové lišty.


Podlahové lišty
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Sitka Projects

Podlahové lišty úvodem

Vybrali jste si nášlapnou vrstvu v podobě nové podlahy do svého nového domu, nebo jen rekonstruujete tu stávající? Pokud ano, tak už máte skoro vyhráno. Při výběru podlahové krytiny nezapomeňte ještě dokoupit podlahové lišty, neboť teprve po jejich osazení podlaha dostane přidanou hodnotu v podobě dokonalého vzhledu. Podlahové lišty jsou často řešeny až dodatečně a ne vždy je jim věnováno tolik péče, jako například při výběru finální podlahy. Často se tak stává, že lišta nekoresponduje s podlahovou krytinou. Na škodu také není, pokud sladíte podlahové a rohové lišty do jedné barvy.

Materiál používaný na podlahové lišty

Nejstarším používaným materiálem na podlahové lišty je bezpochyby dřevo. I v dnešní době se vyskytuje na trhu mnoho lišt, které se ze dřeva vyrábí. Převládají výrobky ze smrku a borovice bez povrchové úpravy. Je možné tak lišty natřít barvou ve stylu podlahové krytiny. Dalším materiálem je PVC, které se pyšní hlavně barevnou variabilitou a různými velikostními variantami. Samostatnou kategorií jsou lišty nerezové, které se používají ve styku s podlahou prováděnou mokrým procesem. Přechod mezi dvěma různými podlahami se řeší přechodovými lištami, které se často vyrábí z hliníku potaženého například laminátovou folií nebo eloxem. Prohlédněte si různé typy podlahových lišt v naší fotogalerii vytvořené speciálně pro vás.

Mohlo by vás zajímat: Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Barevné provedení

Plastové lišty se vyrábí například v těchto barevných provedeních: dub (béžový, zvětralý, sněhový, šedý trend, jasný), jasan (perleťový), jilm, ořešák, teak šedý a javor. Další odstíny dubu jsou Livingstone, Cosenza, Zermatt nebo Anchorage bílý. Při výběru barvy lišt se nespoléhejte jen na stejný název odstínu podlahové krytiny. Vždy je dobré si oba materiály před zakoupením k sobě přirovnat. 

Druhy podlahových lišt

Podlahová lišta okrajová z PVC (kanálková) – jedná se o plastovou podlahovou lištu, která obsahuje dutinu pro vedení kabeláže. Tuto lištu je možné sehnat v šířce 60 mm a délce kolem 2500 mm.

Podlahová lišta s MDF jádrem – ta patří mezi hodně rozšířené ve svém segmentu. Jádro lišty je tvořeno MDF materiálem. Povrh je potažen dekorativní folii různých barev. Vyrábí v širším i užším provedení. Užší lišty mívají šířku kolem 40 mm, ty širší pak kolem 60 mm. Délka obou bývá shodná 2400 mm.

Smrková podlahová lišta – tradiční lišta vyrobená z masivu nastavovaná ve svojí délce. Lišty se vyrábí v délkách do 2500 mm ve více tvarových variantách. Kvalita dřeva pro lišty musí být bez vypadávaných suků, prasklin, trhlin či zamodrání. Dřevo pro lišty bývá vysušeno na vlhkost okolo 8 %.

Smrková rohová lišta – mezi tento typ lišt můžeme zařadit například lišty pro klasické rohy. Lišty jsou vhodné také k vyplnění vnitřních rohů nebo pro ukončující práce při obkládání stěn, příček i stropů.

Ochranný roh – rohy stěn plní nejen ochrannou funkci před jejich poškozením, ale také dotváří celkový vzhled například u povrchového obkladu (materiálu) na stěnách. Jádro rohů se vyrábí z délkově nastavené borovice nebo smrku. Povrch je tvořen dekorativní ochrannou folií v provedení buk, dub, olše, třešeň, smrk a jiných dřevin. Ukončení rohů je provedeno pomocí plastové krytky. Délka rohů bývá kolem 1500 mm. Každá strana rohu se dělá v profilu 40 mm.

Mohlo by vás zajímat: Dřevěné podlahy – nejnovější trendy

Přechodová podlahová lišta

Speciálním typem je přechodová podlahová lišta, která se používá pro překrytí dvou typů nášlapných vrstev podlahy. Je vhodné je také použít při rozdílných výškových úrovní podlah. Díky hliníkovému provedení lišty vydrží poměrně velké mechanické zatížení. Povrchová úprava lišt se vyrábí v mnoha barevných provedeních. Lišty se dělají v různých délkách a šířce 30 mm.

Montáž podlahových lišt

Podlahové i rohové lišty je možné připevnit k podkladu několika způsoby. Mezi nejčastější způsob patří lepení. To je vhodné hlavně pro lišty ze dřeva a PVC. Na očištěné plochy podlahy se nanese vrstva lepidla a nechá se několik minut odvětrat. Následně se lišta přitlačí k podlaze na několik sekund, aby došlo ke spojení obou povrchů. Rohové lišty je možné kotvit menšími vruty s hmoždinkami.

Odlišným způsobem než klasické lišty se osazují přechodové podlahové lišty. Ty se vyrábí buď jako samolepicí nebo s otvory pro šroubky. Samolepicí lišta má po odkrytí na sobě účinnou vrstvu lepidla, pomocí které se lišta s podkladem dokonale spojí. Lišty spojované na šroubky mají výhodu v případě nutnosti jejich rychlé demontáže.

Vydáno dne:
20.12.2019

Photocredit: Sitka Projects

1

Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu

Rozebereme tři konstrukce podlah: suchou cestu, anhydrit a beton.. Číst více →



Podlahové topení v dřevostavbě

Zvažujete podlahové topení do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody a jak v dřevostavbě podlahové topení funguje se dozvíte v našem článku... Číst více →



Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěných podlah? Odpoví vám tento článek.. Číst více →



Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Vybíráte dřevěnou podlahu a řešíte její cenu?.. Číst více →



Lina a PVC slaví návrat: Jaké mají výhody a nevýhody?

Zvažujete, zda jít do lina nebo do PVC? Přečtete si tento článek a zjistíte, jaké má PVC nebo podlaha z lina výhody a nevýhody... Číst více →



Marmoleum, nebo PVC? Jaké podlaze dát přednost?

Vybíráte podlahu? Je lepší přírodní marmoleum, nebo umělé materiály? Jaký je v těchto podlahovinách rozdíl a kam se hodí je použít? Podívejte se na jejich srovnání... Číst více →



Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Kamínková podlaha je typ podlahy využívané jak v interiéru, tak v exteriéru. Podívejte se s námi na její největší výhody i nevýhody... Číst více →



Ceny stavebních materiálů – leden 2023. Na co se připravit?

Jak to vypadá s cenami stavebních materiálů ze startu roku 2023? Čeká nás zdražování? Přehled lednových cen a jejich aktuální vývoj najdete zde... Číst více →



Toxické látky v podlahách některé evropské certifikace podceňují. Děti a senioři jsou ohroženi nejvíce

Hodnoticí kritéria některých certifikací podlah zanedbávají dlouhodobý vliv toxických látek. Dle jakých certifikací vybírat podlahu?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů