HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Tradičně se podlaha na terase řeší pokládkou dlažby nebo dřeva, což může někomu připadat fádní. Stále populárnějšími se ale stávají kamenné koberce, které zdůrazňují původní styl podlah. Kamínková podlaha je technologie používaná jak uvnitř budov, tak i mimo ně. O co se přesně jedná, a jaké má výhody a nevýhody se dozvíte v dnešním článku.


Kamínková podlaha na terasu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Soraya Largent

Seznamte se s kamínkovou podlahou

Kamínková podlaha je vyrobena z pravého kamene, kdy jednotlivé kamínky jsou k sobě slepeny pomocí speciálního pojiva. Drobné kamínky se smíchají s pryskyřičnou směsí, která je následně položena na fixační vrstvu. Ta je položena přímo na povrchu, kde chcete tuto podlahu mít. Kamínková podlaha vyniká nevšedním vzhledem a řadou možností využití. Položit ji můžete na terasu, ale i do kuchyně, vstupní haly či do garáže. Venku s ní můžete obložit rovněž příjezdovou cestu či okolí bazénu. Lité kamínkové podlahy lze zkrátka použít kdekoliv si vzpomenete.

Fotogalerie:

i Foto: Soraya Largent, Soray Alargent (Flickr), Decorative Concrete Kingdom (Flickr), Hillside Dweller

Kamínkové podlahy z epoxidových a polyuretanových pryskyřic jsou moderními podlahovými systémy pro konečnou úpravu podlahy, které dokonale ladí s jakýmkoliv interiérem, a dávají jim tak jedinečný, reprezentativní a exkluzivní charakter. Pryskyřice jsou kombinací vysoké pevnosti a estetiky. Snadná kombinace pryskyřičných podlah s jinými materiály umožňuje vytvářet originální návrhy a vyhovět individuálním potřebám zákazníka. Různé druhy kamínkových podlah si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Stavba venkovní terasy: 6 kroků jak na to

Výhody a nevýhody kamínkové podlahy

Kamínková podlaha na terasu nebo také kamenný koberec získává stále více na popularitě. Díky svým vlastnostem se používá tam, kde ostatní typy podlahových krytin nevyhovují daným požadavkům. Litou podlahu z kamínků lze použít k zakrytí schodišť a tvarových podstavců. Výborně funguje s podlahovým vytápěním. Díky své zrnité struktuře má výbornou schopnost tlumit zvuk. I když je to jedno z nejtěžších kamenných obložení, díky použití pryskyřic při chůzi dává pocit měkkosti a pružnosti. Barvy si lze zvolit dle přání zákazníka. Kolik stojí kamenný koberec v různých barevných odstínech? Srovnejte si aktuální ceny zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Při použití velmi jemného kameniva vzniká průmyslová podlaha se zvýšenou pevností a protiskluzovou strukturou. Kamínková podlaha na terasách a balkonech je u nás populární stejně jako kamínková podlaha s pryskyřicí do bytu. V současné době existuje mnoho společností, které se specializují na realizaci tohoto typu povrchu. Jaké jsou výhody a nevýhody podlah z kamene? Zde je několik z nich:

Výhody lité kamínkové podlahy:

  • Kamínková podlaha je bez spár a překrytím se omezuje vznik trhlin – časem se nemusíme obávat vzniku nevzhledných dutin a škrábanců.
  • Univerzální použití – mramorové kamenivo zapuštěné do epoxidové pryskyřice je široce využíváno. Kamenný koberec úspěšně nahrazuje keramické obklady a dlažby na podlahách uvnitř budov i venku. Používají se jako podlahy na terasách, balkónech, schodech, příjezdových cestách a dokonce i chodnících.
  • Rychlá aplikace.
  • Dobrá přilnavost na téměř jakýkoliv podklad.
  • Odolná vůči UV záření a povětrnostním podmínkám.
  • Odolná vůči extrémním teplotám (od –40 °C do 80 °C) – koberec na terase je odolný vůči tepelným změnám, ke kterým dochází v naší klimatické zóně. Tyto podlahy jsou obzvláště odolné vůči silným mrazům a vysokým teplotám, které jsou způsobené slunečním zářením.
  • Odolnost vůči vodě – pryskyřičné kamínkové podlahy vykazují vynikající odolnost vůči vlhkosti, stejně jako nedostatečnou vstřebatelnost. V důsledku toho voda nepronikne do podlahy, což se v případě dlaždic stává příčinou jejich poškození.
  • Dobrá ohnivzdornost.
  • Velké možnosti kombinace barev a vzorů.
  • Odolná vůči silným chemikáliím.
  • Protiskluzový povrch – na rozdíl od dlaždic se nemusíme obávat pádu na kluzkém povrchu. 

Nevýhody lité kamínkové podlahy:

  • Problémy s čištěním v důsledku hrubé struktury – nevyžaduje zvláštní údržbu, ale čištění není nejjednodušší úkol. Pokud je kamenný koberec na terase, nejjednodušší způsob je umýt ho tlakovým čističem.
  • Problémy s pokládkou na svislé plochy – v polyuretanových a epoxidových systémech jsou membrány navrženy pro horizontální povrchy. Nemáte-li s pokládkou této podlahy zkušenosti, obraťte se na odborníka.

Kamenný koberec – způsob výroby 

K výrobě kamenného koberce se nejprve použije epoxidová pryskyřice společně se smíšeným kamenivem s vhodnou frakcí. Obvykle se k tomuto účelu používají přírodní křemenné písky s velikostí zrna 0,1 až 8 mm. V případě barevného kameniva jsou k dispozici terasové koberce s frakcí 0,1 až 3 mm. Křemenný písek je jedním z nejčastěji používaných kameniv zapuštěných do epoxidové pryskyřice, nicméně výběr materiálů použitých k výrobě kamenného koberce je prakticky neomezený. Můžete použít mramorové kamenivo a dokonce i zajímavé dekorativní prvky, které dodají podlaze zajímavý vzhled.

Venkovní dlažba na terasu: Jak vybrat tu správnou

Pokládka lité podlahy z kamínků 

Podívejte se na pokládku kamenného koberce na několika místech v následujícím videu:

Způsob pokládky kamenného koberce na terase není vůbec složitý. Měli bychom se na ni vybavit míchacími nádobami a míchadlem, kovovou stěrkou, ochrannými rukavicemi a průmyslovým vysavačem nebo koštětem.

  • Prvním krokem je řádně připravit plochu, na kterou položíme kamenný koberec. Měla by být důkladně vyčištěna a zbavena veškeré nerovnosti. Poté připravíme bednění.
  • Po správné přípravě podkladu můžete pokračovat v přípravě směsi. Za tímto účelem smíchejte v nádobě přísady (pryskyřici a tužidlo) vždy v souladu s poměry uvedenými výrobcem. Teprve později v odděleném kontejneru vyléváme vybrané mramorové, křemenné nebo jiné kamenivo. Množství kameniva musí být úměrné množství připravené epoxidové pryskyřice. Celek by měl být důkladně promíchán.
  • Posledním krokem je správná aplikace směsi na terasu. Provádíme ji hladítkem až do dosažení požadované hladkosti povrchu.
  • Kamenný koberec je připraven k použití již 24 hodin po jeho pokládce.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho se svými přáteli.

Vydáno dne:
12.06.2019

Photocredit: Soraya Largent

42

Venkovní markýza na balkon i terasu chrání soukromí a šetří náklady

Chcete trávit více žasu na terase nebo balkonu? Venkovní markýza je řešení... Číst více →



Lina a PVC slaví návrat: Jaké mají výhody a nevýhody?

Zvažujete, zda jít do lina nebo do PVC? Přečtete si tento článek a zjistíte, jaké má PVC nebo podlaha z lina výhody a nevýhody... Číst více →



Zatravňovací dlažba: Kde ji použít a jaké má výhody

Zatravňovací dlažba je řešením pro zpevnění venkovní plochy. Zároveň zatravňovací dlažba umožní prorůstání trávy, takže na pohled působí zcela nenápadně... Číst více →



Marmoleum, nebo PVC? Jaké podlaze dát přednost?

Vybíráte podlahu? Je lepší přírodní marmoleum, nebo umělé materiály? Jaký je v těchto podlahovinách rozdíl a kam se hodí je použít? Podívejte se na jejich srovnání... Číst více →



Kamení na zahradě v hlavní roli: Zužitkujte jej do posledního oblázku

Kámen je nepostradatelnou součástí zahrady. Přinášíme tipy, jak ho zajímavě a jednoduše zužitkovat a vytvořit si na zahradě originální a užitečné kamenné stavby... Číst více →



Jak vybrat ideální slunečník pro vaši zahradu či terasu?

Vybíráte slunečník na zahradu a nevíte, který je pro vás ten nejvhodnější? Nezoufejte, v našem článku vám poradíme, jak vybrat ten ideální pro vás... Číst více →



Dřevěné podlahy – nejnovější trendy

Dřevěné podlahy jsou oblíbené. Dokonce jsou i trendem letošního roku. Ptáte se, jakou dřevěnou podlahu do interiéru zvolit? Odpověď najdete v tomto článku... Číst více →



Dřevěný květináč – jaké má výhody oproti plastu?

Dřevěné květináče umí být opravdu kouzelné. Jsou krásné a navíc i ekologické. Podívejte se s námi dnes na to, jaké výhody mají dřevěné květináče oproti plastovým... Číst více →



Japonská terasa, která vrací lidem kontakt s přírodou i místní komunitou

Moderní vesnice v Japonsku plné betonu a asfaltu lichotí autům, ale pro lidi k životu moc nejsou. Dřevěná terasa z dnešního článku však obyvatelům část životního prostoru vrací. Podívejte se na tento japonský fenomén... Číst více →



Víte, kde se bere korek? Inspirujte se 5 tipy na jeho využití v interiéru

Korek je jako přírodní materiál skvělým doplněním dřeva v moderním interiéru. Máme pro vás několik tipů, jak jej využít... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů