HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Neznalost územních regulativů lidem bydlení značně prodražuje

Říká se, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Minimálně v jednom případě se to však může vymstít. Řeč je o souboru pravidel, který je široké veřejnosti poměrně málo znám a lidé se díky němu z nevědomosti často dostávají do problémů. Je to územní regulativ. Můžete si klidně vysnít a naplánovat ideální dům podle vašich představ, pak ale narazíte na regulativ, který vaše představy změní k nepoznání. Navíc to stavbu neúměrně prodraží. Majitelé moderních dřevostaveb ze všech koutů Česka se s námi podělili o klíčové zkušenosti, které při konfrontaci s regulativy získali.


Moderní rodinné domy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Všechny moderní domy musí respektovat obecní regulativy

Regulativy územního plánu jsou soubory omezení, vymezení a předpisů, které jsou pro budování nových nemovitostí v dané lokalitě závazné. Každá zástavba má svůj územní plán, který tyto regulativy sjednocuje. Jednoduše řečeno – aby vaše ulice vypadala k světu, musí se všichni její obyvatelé držet určitých pravidel. Jak by to přece vypadalo, kdyby vedle vašeho bungalovu s bílou fasádou a černou střechou stál zelený patrový dům s červenou plechovou střechou a naproti vám třeba masivní srub?

Moderní dům v Třebíči musel splňovat náročné požadavky

V některých obcích vás mohou čekat velmi přísné regulativy. Mnoho požadavků musela splnit například majitelka domu v Třebíči paní Markéta, která se s námi o svou zkušenost podělila v rozhovoru. Nejenže vám mohou požadavky na výstavbu v územním plánu do značné míry předurčit vzhled domu, už samotný součet pravidel může být velmi vysoký.

Byly tu přísné regulativy – rovná střecha, odstup od silnice alespoň 6 metrů, dřevěný průhledný plot o přesně dané výšce, mezi sousedy průhledné pletivo atd. Byla předepsaná i barva fasády, museli jsme mít pastelové barvy. Víceméně to všichni pojali do šeda, takže je to tady hezky sladěné.

Rodinný dům postavený v rekreační oblasti má jiná pravidla hry

Rodinný dům k trvalému bydlení si v dnešní době čím dál více lidí staví v rekreační a zahrádkářské oblasti. V mnoha případech láká majitele klid, ticho a přátelský duch, který panuje mezi „sousedy“. Nicméně i tady musíte dodržet územní regulativy, byť jich třeba nemusí být mnoho.

Vzpomínám si na regulativ z hlediska zastavitelnosti, to bylo myslím 15 %, což je mnohem menší číslo než u stavebních pozemků.

Více o bydlení v rekreační oblasti nám prozradil majitel novostavby ve svahu pan Jakub v rozhovoru níže.

Díky krbovým kamnům máme spotřebu elektřiny na topení jen 1 MWh ročně, pochvaluje si majitel z Mníšku

Stavařka z USA stihla postavit dům, který však dnes už regulativy nerespektuje 

Jestliže při výstavbě rodinného domu splníte všechny obecní regulativy a ty se po několika letech změní (což se občas může stát), žádné změny s domem provádět nemusíte. V podobné situaci byla i paní Lída, která se novým regulativům vyhnula, jelikož dům ve Středních Čechách stavěla předtím, než byly v obci vůbec zavedeny.

V té době ještě regulativy nebyly, dneska už tu jsou a jsou přísné – domy v obci musí odpovídat ‚polabskému charakteru‘. Jediné, čemu jsem se tehdy musela přizpůsobit já, bylo ochranné pásmo lesa, který mám hned za plotem.

Rodinný dům si bez biopergoly nedokázali představit

V dnešní době se u moderního domu automaticky počítá s venkovní terasou. Tomáš s Ludmilou byli v době výstavby své rodinné dřevostavby o krok dále a vysnili si biopergolu. Vzhledu moderního domu docílili a s regulativy se příliš nepotrápili. Plochá střecha však musela jít stranou.

Líbily se nám i některé domy s rovnými střechami, ale ty se tady nesměly stavět. Regulativ tu dovoluje jedině sedlovou nebo valbovou střechu.

(Ne)můžete si postavit dům a přitom nerespektovat územní plán nové zástavby

Zda jste územní regulativ v návrhu zohlednili či nikoliv, posoudí úřední pracovníci v momentě, kdy obdrží projektovou dokumentaci vašeho domu. Jestliže bude projekt v souladu s těmito pravidly, udělí vám stavební povolení a vy se můžete pustit do výstavby. Neznamená to ovšem, že nyní můžete v projektu dělat změny podle libosti. Úřední zástupci se objeví znovu – při kolaudaci. A tady nastává zlomový okamžik.

Některé kolaudace probíhají on-line (tento typ byl obzvláště oblíbený v covidové době), přičemž jsou úředníci velmi shovívaví a kolaudační souhlas vám s velkou pravděpodobností udělí. Nepříjemnou situací naopak je, když s úředním zástupcem procházíte každý kout domu a nedejbože, jestli jste porušili nějaký regulativ. Pak vám kolaudační souhlas nebude udělen.

V rozhovoru (níže) popisuje svoji osobní zkušenost pan Ondřej, který si se svojí ženou postavil patrovou dřevostavbu u Prahy.

My jsme všechny regulativy splnili, ale jinak si tu každý postavil, co chtěl. Každý dům má jiný styl. Například zastavěnost je tady maximálně 25 % plochy pozemku. My máme 850 m2, základová deska je 107 m2 plus terasa. Takže máme ještě rezervu na případné další doplňkové stavby.

Tepelné čerpadlo země-voda po 8 letech jeho provozu

Chcete bydlet v přírodě a vyhnout se satelitu? Zbystřete

Bydlet na samotě u lesa zní krásně. V současném světě však není výstavba v chráněných krajinných oblastech za hubičku. Pokud někde existují přísné regulativy, tak právě tady. Majitelé Míša a Jarek nám v rozhovoru prozradili, že, byť jim realizační firma asistovala při dokládání potřebných dokumentů na úřady, získat stavební povolení pro jejich roubenku bylo náročné.

Celý proces trval asi tři čtvrtě roku, ale s tím jsme tak nějak počítali. Stavba stojí v CHKO 2. a 3. zóny, takže i kvůli tomu jsme měli nějaká omezení v duchu sladění se s valašskou krajinou.

Připravte se. Od získání stavebního povolení vám běží čas

Jedním z nepříliš tradičních regulativů je podmínka započetí výstavby do určitého roku od získání stavebního povolení či odkoupení pozemku. Jednoduše řečeno, ve chvíli, kdy obdržíte stavební povolení nebo se objevíte v katastru nemovitostí jakožto majitel dané stavební parcely, máte omezený čas pro zkolaudování vaší novostavby. O své zkušenosti promluvil i pan Tomáš, který si se svou tříčlennou rodinou postavil bungalov na Liberecku do dvou let.

Myslím, že podmínkou byla jen 40% zastavitelnost pozemku, což je 480 m2. Co se týče dalších regulativů, odstup od hranice pozemku musel být 3,5 metru, což jsme splnili. A od získání stavebního povolení jsme museli do dvou let začít stavět.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Zvenčí cihla, zevnitř dřevo – úžasný kontrast

Stejně tak jako projektanti musí obecní regulativy dodržovat i architekti. Takový příběh by mohl vyprávět například pan Michal, který si od architekta nechal navrhnout stylovou dřevostavbu u Roudnice. S regulativem zaměřujícím se na sedlovou střechu si dokonale poradil.

Byla tu podmínka určitého sklonu sedlové střechy, ale my jsme to již v projektu měli, takže to bylo v pořádku. Chtěli jsme mít i podkroví, takže jsme jistý úhel museli i tak dodržet.

Majitelka šla se svými vizemi proti proudu. Dnes nelituje ničeho

Paní Veronika, majitelka patrového domu, se při návrhu domu potýkala s velkým odporem svého okolí. Mnoho inovativních designových nápadů pokládali její přátelé i rodina za velmi netradiční, a tudíž i špatná rozhodnutí. Stejně tak se musela vypořádat i s regulativem zastavitelnosti. Ten v mnoha případech naleznete v sekci: Podmínky prostorového uspořádání. Přečtěte si v rozhovoru níže celý příběh pražské rodiny.

Na pozemky byl vydán poměrně přísný regulační plán. Mám pocit, že umožňoval maximálně 20 % zastavitelnosti pozemku, předepisoval typ a orientaci střechy a možná i nějaké další podmínky.

Rodinný dům navrhl Veronice její bratr. Povedlo se mu snížit cenu o statisíce

Vydáno dne:
08.11.2023

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

1

Tomáš s Ludmilou si postavili moderní dřevostavbu. Vlezli se do 3 milionů

Tomáš a Ludmila (oba po rozvodu) se rozhodli pro nové společné bydlení. S dřevostavbami už měli své zkušenosti, proto jejich volba dopadla právě takto. Přečtěte si rozhovor přímo s majiteli a navštivte jejich dům ve fotoprohlídce... Číst více →



Stavařka z USA si nechala postavit dřevostavbu v Česku. Odhalila zásadní nedostatky

Paní Lída se po letech života v USA rozhodla usadit nedaleko Prahy na klidném venkově, kde si nechala postavit bungalov 4+kk na základě svého vlastního návrhu. Jaké vidí hlavní rozdíly mezi českými a americkými dřevostavbami?.. Číst více →



Dřevostavba maskovaná cihlou ukrývá mistrovský interiér – redakční návštěva

S redakcí jsme navštívili výjimečnou dřevostavbu u Roudnice nad Labem. Prohlédněte si netypický exteriér i do detailu dotažený interiér... Číst více →



Tepelné čerpadlo země-voda po 8 letech jeho provozu

Proč se manželé Ondřej a Marie rozhodli pro tepelné čerpadlo a kolik zaplatí za vytápění? Přečtěte si rozhovor s majiteli. Jaké jsou jejich zkušenosti a co by dnes na domě změnili?.. Číst více →



Stavět z cihly odmítli a ušetřili tak 1,5 milionu a roční nájem k tomu

Tomáš a Jaroslava toužili po rodinném životě v novém domě se zahradou a přírodou na dosah ruky. Co je přimělo vyměnit cihlový dům za dřevostavbu? A proč se záměrně vyhnuli typovému projektu?.. Číst více →



Nařízení CHKO stanovilo pravidla pro stavbu domů. Získat povolení může být snadnější než si myslíte

Přečtěte si všechny důležité regulativy, které chráněné krajinné oblasti diktují stavebníkům po celém Česku... Číst více →



Valašská roubenka, které stačí na vytápění jen 1 koš dřeva denně

Sympatičtí manželé si v beskydských kopcích nechali postavit roubenku z borovicového dřeva. Vytvořili úžasnou stavbu na magickém místě, kde lišky dávají dobrou noc. Prohlédněte si ji s námi... Číst více →



3+1 v Brně vyměnili za luxusní bungalov na Vysočině. Stavební pozemek z dražby však manželům slušně zavařil

Proč se Markéta a Radek rozhodli pro dřevostavbu a jak dlouho se stavěla? Jak funguje jejich chytrá domácnost a jak si poradili s přehříváním domu? To vše nám prozradili v exkluzivním rozhovoru pro Dřevostavitele... Číst více →



Díky krbovým kamnům máme spotřebu elektřiny na topení jen 1 MWh ročně, pochvaluje si majitel z Mníšku

Majitel nám v rozhovoru prozradil, jaké nástrahy na ně číhaly při řešení hypotéky pro výstavbu v rekreační oblasti, i o spotřebě elektřiny jejich domu. Roční náklady na vytápění jsou, nejen díky malým litinovým kamnům, téměř o polovinu nižší... Číst více →



Rodinný dům navrhl Veronice její bratr. Povedlo se mu snížit cenu o statisíce

Rodina dokázala na prostoru ušetřit statisíce, a to jen díky bratrovi paní majitelky Veroniky. Na základě svých dlouholetých zkušeností ve stavebním oboru jim pomohl navrhnout bezchybnou dispozici. Získali jsme půdorys... Číst více →