HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tomáš s Ludmilou si postavili moderní dřevostavbu. Vlezli se do 3 milionů

Tomáš s Ludmilou se rozhodli pro nové bydlení. Oba za sebou mají rozvod, bydleli přechodně v bytě u rodičů a rozhodovali se, kde a jak budou dál společně bydlet. Tomáš už měl za sebou 15 let života v dřevostavbě, a tak ani teď neváhal. Jejich moderní, nízkoenergetická dřevostavba jim dnes poskytuje maximální komfort a za energie teď platí méně, než platili v bytě. Co bylo v průběhu stavby nejtěžší, co všechno si dělali svépomocí a na kolik je přišla bioklimatická pergola, kterou si nemohou vynachválit?


Reference na firmu Moravské dřevostavby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Nenechte si ujít:

V čem se lišily dřevostavby před 20 lety a dnes? Proč se majitelé nerozhodli pro tepelné čerpadlo? Kolik zaplatí měsíčně za energie? Jaký typový dům si vybrali a čím je na první pohled oslovil? Jak vypadá komín s integrovanými krbovými kamny? Proč je nekompatibilní domácí čistička odpadních vod a změkčovač vody? A kolik ušetřili tím, že si dělali základovou desku svépomocí? To a mnohem více nám prozradil v rozhovoru pan Tomáš, majitel dřevostavby ve středních Čechách.

Fotogalerie:

i Foto: © Dřevostavitel.cz, Se souhlasem majitelů dřevostavby

Popis dispozice domu 4+kk

Bungalov Tomáše a Ludmily se zastavěnou plochou cca 142 m2 a užitnou plochou 109 m2 má dispozici 4+kk a tvar do L. Ze zádveří je vstup do technické místnosti a na chodbu. Z té se vchází do ložnice, dvou pokojů, koupelny, na samostatné WC, do spíže a do hlavní obytné místnosti. V té se spojuje obývací pokoj s krbem, jídelna s rohovým oknem a kuchyně. Z obýváku se dá vyjít přímo ven na terasu, která je krytá bioklimatickou pergolou. Ta z terasy vytvořila další místnost (venkovní obývák), kde majitelé tráví hodně času od jara až do podzimu. Detailně si můžete interiér i půdorys prohlédnout v naší fotogalerii.

Pane Tomáši, proč jste začali uvažovat o stavbě nového domu?

Oba s přítelkyní za sebou máme rozvod. Nastěhovali jsme se pak společně na rok do bytu v domě u rodičů. Ale když je člověk zvyklý na velkou zahradu, dům, a hlavně svoje vlastní bydlení, tak to není ono. Proto jsme začali uvažovat o stavbě nového domu. Obecně se nám líbily dřevostavby. Bydlel jsem dřív 15 let v dřevostavbě, ale takové staré, okálový styl, a byl jsem s tím spokojený.

Jaká byla vaše zkušenost s okálem?

Byla to stará stavba, takže už tam praskaly podlahy, protože tehdy byly ještě jiné technologie a postupy. Ale bydlelo se mi tam dobře. Moderní a nízkoenergetické dřevostavby jsou dnes ale úplně jiná liga.

Jakým způsobem jste si nový dům vybírali?

Začali jsme objíždět veletrhy a zjišťovali si víc o současných možnostech. Studovali jsme technologie, rozdíly, ceny atd. Padl nám do oka typový dům Solaris, byla to láska na první pohled. Má hezká velká rohová okna v jídelně, to nás hodně oslovilo. A uspořádání nám taky vyhovovalo. I když jsme si říkali, že dispozice 4+kk je pro 2 lidi zbytečně velká. Tehdy s námi ještě ale bydlel syn přítelkyně. Věděli jsme, že by nám stačil menší dům, na druhou stranu ale vím, kolik máme věcí. Zvažovali jsme i jiné domy, ale nakonec jsme se stejně vrátili k tomu prvnímu. S tím, že jsme pak v projektu dělali nějaké individuální změny.

Líbily se nám i některé domy s rovnými střechami, ale ty se tady nesměly stavět. Regulativ tu dovoluje jedině sedlovou nebo valbovou střechu. 

Jaké změny v projektu jste dělali?

Například se nám líbil vestavěný krb s komínem Kingfire od Schiedelu. Vyřešil nám problém s prostorem a navíc je krásný a velmi praktický.

Dále jsme v dispozici situačně změnili vchod, zmenšili technickou místnost a vytvořili místo pro špajz. Znamenalo to jen příčku navíc. Dále jsme v ložnici zrušili balkonové dveře na terasu, protože by nebylo kam dát skříně. 

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Podle čeho jste si vybrali realizační firmu?

Právě podle toho typového domu, který se nám tak zalíbil. Styl, kvalita i cena domů od firmy Moravské dřevostavby nám přišla solidní, proto jsme si je i vybrali. S firmou jsem byl celkově hodně spokojený.

Stavěla vám firma dům na klíč?

Ne, spoustu věcí si umím udělat sám, takže jsme si od firmy nechali postavit jen hrubou stavbu. Sami jsme dělali sádrokartony, elektřinu, zabezpečení, podlahy, sádrovláknité desky na stěny a podobně. Firma dodávala to, co je vidět zvenku: fasádu, okna a střechu. Jsem vyučený slaboproudař a stavěl jsem už jeden dům, tak to už se člověk trochu naučí. A kamarád mi zase pomáhal se sádrokartony. I interiérové věci jsme si navrhovali a dodávali sami (kuchyně, dveře, nábytek, barvy). Naštěstí máme s přítelkyní stejný vkus na tyto věci, takže nebyl problém se shodnout.

Například posuvné skleněné dveře jsme montovali až před rokem, ale měli jsme na ně už přípravu. Když víte, co kde chcete, tak je to pak jednodušší a spoustu věcí se dá dodělávat postupně. Když už jsem tomu trošku rozuměl a měl jsem nějaké zkušenosti, věděl jsem, že například rozvody satelitu a televize se hodí do každého pokoje. U dřevostavby je super, že se dají kdykoli protáhnout husí krky z půdy a natáhnout nové rozvody, v tom je dřevostavba šikovná.

Takže jste měli od začátku jasno, že budete stavět dřevostavbu? Nepřemýšleli jste o jiné variantě?

Nechtěli jsme jinou variantu, protože u zděného domu potřebujete více lidí, např. zedníka na nahazování omítek nebo štukování atd. Je to všechno pracnější, a navíc jsou tam věci, které neumím. Ale u dřevostavby si normálně zručný člověk zvládne udělat spoustu věcí sám.

I kvůli tepelným vlastnostem jsme chtěli dřevostavbu. Někdo nám říkal, že jsou dřevostavby levnější, ale to je na omylu. Je stejně drahá, ne-li dražší. Technologicky je dřevostavba dokonalejší a složitější (například odvětrávání vzduchu). Dále tu jsou u vody sondy na únik vlhkosti. Už jsme si vyzkoušeli, že funguje. Před pár lety mi volali a na křivce to šlo vidět, že jsme měli špatně udělaný sifon ve sprchovém koutě, takže tam zatékalo a objevila se větší vlhkost. Tahle věc taky nebyla levnou záležitostí, ale bez ní bychom na to nepřišli.

Byli jste se podívat do výroby dřevostaveb?

Ano a byli jsme se hlavně podívat i do třech vzorových domů přímo při výstavbě. Měli jsme problém vybrat barvu oken, fasády, střechy a podbití, tak jsme se byli inspirovat jinde. Protože když člověk podepisuje smlouvu s firmou, už musí být tyto věci dané. Dále musíte už mít vybranou barvu obkladů kuchyně, barvu WC, podlahy, dveře, a to už je trošku problém, aby si to všechno sedlo. Ukázali nám vzorníčky, ale objížděli jsme i různá koupelnová studia. Potřebovali jsme to vidět naživo. Ale my jsme si nakonec všechny interiérové věci řešili po vlastní ose.

Jak probíhalo získání stavební povolení?

Stavební povolení jsem si vyběhal sám, ale trvalo to rok a byl to boj. Firma nám připravila všechny podklady a dokumentaci, ale musí se obeslat hodně institucí a všude to dlouho trvá. Nejhorší bylo zařídit přípojku elektřiny u ČEZu. Na to, že nám jde kabel v zemi, nestavěly se žádné sloupy, nekopalo se přes cizí pozemky a nepotřebovali jsme ničí souhlas, tak to trvalo více než rok. Začali jsme stavět bez elektrické přípojky, protože jsme měli štěstí a měli jsme přípojku od rodičů. I povolení na studnu bylo potřeba zajistit (máme vlastní studnu, i když je tu vodovodní řad). Po roce jsme konečně začali kopat základy.

Základovou desku jste si dělali taky svépomocí?

Ano a ušetřili jsme tím asi 200 000 Kč.

Udělali byste dneska něco jinak?

Samozřejmě by se určitě našly věci, které bych udělal trochu jinak, ale teď mě vlastně ani nenapadají. My jsme nad tím vším přemýšleli hodně dopředu. Jsem rád, že jsme zvolili krbová kamna, to se v téhle době hodí. Jinak máme klasicky podlahové topení a elektrický kotel. Tepelné čerpadlo jsme nechtěli.

Když jsme před 6 lety začali stavět, chtěl jsem mít kotelnu na tuhá paliva, nechtěli jsme topit elektřinou, i když tehdy nebyla tak drahá. Bylo mi řečeno, že je to nesmysl, protože když je to nízkoenergetický dům a je zateplený, náklady jsou minimální. Postupně jsem od toho upustil, ale prosadil jsem si krb a ten je super. Večer si přitopíme a je to příjemné, navíc ušetříme na elektřině, na prostoru a je to hezké.

Máte vyčíslené roční náklady na vytápění?

Loňskou topnou sezónu jsme měli zálohy 2400 Kč měsíčně, a ještě nám vraceli. A to byla elektřina na topení, světlo, vodu, na všechno. Teď se zálohy zvedly na 3200 Kč. Plus teda nějaké dřevo, ale to nepočítám, protože se dřevem pracuji (dělám rizikové kácení stromů), takže dřeva máme dost. Náklady máme celkově opravdu nízké.

Jak jste řešili zdražování energií?

Upřímně nás to naštěstí tolik netrápí. Máme nízkoenergetický dům, tak to není takový problém. Máme LED světla a topení s krbovou vložkou. Velké náklady na elektřinu tady nemáme.

Jak jste spokojení s podlahovým topením?

Nadmíru spokojeni, nikdy bych už nic jiného nechtěl. Dost jsme to řešili, protože jsme oba s přítelkyní „ze staré školy“ a mysleli si, že radiátory jsou nejlepší. Ale nechal jsem si poradit. Jednak je dům skvěle zateplený a taky teplo od podlahy je lepší.

Jednotlivé místnosti se dají ovládat zvlášť. Podlahové topení je teplovodní, ale akumulační nádrž na vodu není potřeba. Elektrokotel nás vyšel na 12 000 Kč oproti tepelnému čerpadlu, které by stálo 300 000 Kč.

Čerpadlo se sem nehodilo proto, že tady není potřeba tolik energie na vytápění. Dům je perfektně zateplený, a tím pádem by návratnost tepelného čerpadla byla dlouhá.

Jak je tu řešená kanalizace?

Není tady kanalizace, takže máme domovní čističku odpadních vod (ČOV). Je to taky zdlouhavý proces schvalování. Musí být půdní rozbor kvůli vsaku, protože tady není kam by přečištěná voda odtékala (není tu žádný potok, takže jde voda do vsaku). Jsme s tím spokojení, ale když je kanalizace, je to úplně bez starostí. Tohle se musí odkalovat, hlídat bakterie atd. Údržbu si ale zvládáme dělat sami.

Řešili jsme tu zajímavý problém, a to s tvrdostí vody. Nechali jsme si namontovat přístroj na změkčování vody, aby nebyly fleky na kohoutkách a nádobí. Zařízení používá rekuperaci soli, takže po měsíci až dvou jde veškerá sůl do odpadu, u nás tím pádem do čističky. A je to například 50 litrů solného roztoku, který zabije všechny bakterie v ČOVce. Než jsem zjistil, proč to nefunguje, trvalo mi to přes rok.

Vyřešili jsme to tak, že jsme rekuperaci soli převedli do vsaku, to znamená, že solná voda nejde do čističky. Ve vsakovací jímce to už žádný problém nedělá, jsou tam 4 metry hloubky.

Můžete s přečištěnou vodou zalévat?

Můžeme, ale pouze dřeviny. Nesmí se používat na zalévání zeleniny.

Nastaly nějaké komplikace či reklamace v průběhu stavby?

My jsme si dělali spoustu věcí sami, takže od firmy vlastně žádná komplikace nebyla. Nejhorší bylo povolení na elektřinu, to bylo komplikované, jinak asi nic.

Od začátku jsme akorát řešili problém se střešní krytinou. Už když jsme ji pokládali, zdála se mi odstínově trošku jiná. Bylo mi řečeno, že se to scelí. Ale bohužel se tak nestalo. Nějaký skladník vyskladnil dvě šarže – lesklou a matnou. Takže byly na střeše fleky. Tři roky jsem to, bohužel, neřešil. Po té době jsme to se stavbyvedoucím začali řešit, protože se na to podíval a říkal, že je to strašné. Bohužel se zjistilo, že už to nemůžou reklamovat, ale naše stavební firma se dohodla s dodavatelem krytiny a po 5 letech mi na vlastní náklady přestříkali celou střechu, čímž se to sladilo do stejné a správné barvy. Postavili se k tomu profesionálně a čelem. To mě opravdu potěšilo.

Jak je to s hlučností v domě?

V té starší dřevostavbě to bylo určitě horší. Tady máme akustické odhlučnění a nemáme s tím vůbec žádný problém. Třeba kamarád má zděný dům z Ytongu a přes tu zděnou příčku je všechno opravdu hodně slyšet, to bych nikdy nechtěl. Nemyslím si, že by byly dřevostavby hlučnější. Jde jen o to, jaký se použije materiál a jak kvalitně se příčky udělají. Dříve se používal sádrokarton a stěny praskaly, dneska jsou to sádrovláknité desky.

Jak rychle šla výstavba?

5. května jsme začali kopat základy, 9. července už přivezli první panely na základovou desku. Za první den byly postavené obvodové stěny s okny i dveřmi. To už vypadalo jako baráček. Když tudy někdo jel ráno a pak i odpoledne, tak koukal, protože tu stál dům i se zateplením. Náš bungalov nemá jednoduchou střechu, takže ta pak trvala déle. Ale v podstatě za týden nám dům předávali. Po čase nám pak ještě dodělávali fasádu. Zbylé příčky (nenosné) jsem si dělal sám. No a na Vánoce jsme se stěhovali.

S čím jste tady nejvíce spokojení?

Asi s bioklimatickou pergolou. Viděli jsme ji tehdy na veletrhu, když jsme si vybírali dům. Před pár roky to bylo dost drahé, protože to byla úplná novinka. Ale my pár let počkali a dostali jsme pak dobrou nabídku ceny. Stála nás asi 400 tisíc, ale trávíme tam skoro každou volnou chvíli. To je opravdu investice, která se nám vyplatila. 

Rádi trávíme čas venku, dáme si skleničku vína nebo kávu, máme k tomu puštěnou televizi (já rád koukám na sport). Je to i fajn prostor na akce, když přijdou kamarádi. Terasa s pergolou je velmi flexibilní a prodlužuje to sezónu, kdy může člověk trávit čas venku.

Spokojený jsem i s tím, že nemusíme chodit do schodů a že jsme si zvolili bungalov. A s cenou jsem spokojený. Dům nás nakonec celkově vyšel cca na 3 miliony.

Co byste dneska řešili jinak, kdybyste měli znovu stavět?

Asi bych všechno udělal stejně. Pergola byla náš sen, sezení venku taky, všechno funguje a věci jsou tak, jak mají být.

Doporučil byste za sebe dřevostavbu?

Když je to dobrá, kvalitní a nízkoenergetická dřevostavba, tak určitě doporučili. Hlavně proto, že je rychlá a má dobré tepelné vlastnosti. Je to čistá práce.

Máte ještě nějaké další plány do budoucna?

Určitě dlažbu na parkovací a příjezdové ploše, líbí se nám takové větší šedivé dlaždice, ne zámková dlažba. A celkově dodělat zahradu – zasadit nějaké rostliny, dodělat zapuštěný bazén, udělat gabion. Zahrada je velká, takže se na ní dá budovat.

Čekalo na vás v průběhu stavby nějaké překvapení?

Pozitivní překvapení pro nás bylo, že stavba proběhla opravdu rychle.

Máte nějakou radu na závěr pro lidi, kteří se chystají stavět?

V dnešní době je dobré nešetřit na zateplení a materiálech. Když je něco až příliš levného, tak to je v konečném důsledku dražší, protože to nefunguje. Je dobré si zjistit nějaké reference, aby se člověk vyhnul pochybným firmám. My jsme měli štěstí, že jsme na nikoho takového nenarazili. Všichni, kteří se na stavbě podíleli, byli super a příjemní lidi. Vše fungovalo a dopadlo to dobře.

Mockrát děkujeme majitelům za příjemný rozhovor a přejeme jim spokojené bydlení v jejich nové dřevostavbě.

Informace o stavbě:

Dispozice: 4+kk
Rozměry stavby: 13,5 × 7 (10,5) m – tvar do L
Zastavěná plocha: 142 m
Užitná plocha: 109 m2 + terasa 17 m
Energetický standard: nízkoenergetický
Typ konstrukce: prefabrikovaný certifikovaný stavební systém DMK
Skladba stěny: difúzně otevřená dřevostavba
Fáze dokončenosti: stavba na klíč včetně základové desky
Doba výstavby hrubé stavby: 7 dní
Doba výstavby na klíč: 6 měsíců
Dodavatel komínového systému: Schiedel, s.r.o.
Realizační firma: MORAVSKÉ DŘEVOSTAVBY s.r.o.


Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte ONLINE KURZ, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor. více informací »


Vydáno dne:
22.02.2023

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

6

Co nám daly a vzaly okály

Češi se díky nim poprvé seznámili s pojmem montovaný dům... Číst více →



Při výstavbě domu šli proti proudu. Vyplatilo se jim to?

Chystáte se stavět a každý vám radí, jak by měl váš dům vypadat? Inspirujte se při návštěvě dřevostavby, která má netradičně řešenou velkou chodbu... Číst více →



Gabiony jako vhodný doplněk zahrady (tipy a fotogalerie)

Gabiony nemusí sloužit jen pro zpevnění terénu, ale i jako všestranná zahradní dekorace. Jak vytvořit gabiony svépomocí a jeho aktuální ceny se dozvíte zde... Číst více →



Život se mění. Nebojte se postavit si znovu nový dům

Život se mění a sním i vaše požadavky na bydlení. Nebojte se postavit si znovu nový dům. Manželský pár to udělal a jsou nyní mnohem spokojenější... Číst více →



Dřevostavba s duší umělce

Dřevostavba pro výjimečné lidi – jak asi vypadá? V garáži Jaguár a na zahradě jacuzzi? Vůbec ne. Přečtěte si rozhovor se skvělým a skromným umělcem, který má rád krásné věci, ctí tradice a přírodu... Číst více →



Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD

Líbí se vám pozemek a nevíte, jak ho najít v katastru nemovitostí? Podívejte se na užitečné návody, jak s katastrem nemovitostí pracovat... Číst více →



Rodinný dům k nastěhování za 6 měsíců

Rodinný domek v Havlíčkově Brodě byl kompletně zrealizován za neuvěřitelných šest měsíců a majitelé jsou s výsledkem nadmíru spokojení. Jak dokázali dům tak bleskurychle postavit?.. Číst více →



Honza si nechal postavit hezký bungalov 4+kk ve své rodné vesnici u Jihlavy

Prohlédněte si typový bungalov 4+kk postavený nedaleko Jihlavy. Proč se majitel, pan Honza, rozhodl pro dřevostavbu a jak jeho dům vypadá?.. Číst více →



Miliony za stavební pozemek ušetřil mladík z Brna díky domovní čističce

Stavební pozemky nejsou a když už se nějaké objeví, obvykle stojí nekřesťanské peníze. Mladík z Brna v této výzvě obstál, a to i v této náročné době. Klíčem k řešení bylo využití pozemku bez dostupné kanalizace, tedy dál z města, který se dal pořídit za mnohem dostupnější cenu... Číst více →



Po rozvodu chtěl vybudovat zázemí pro své děti. S novou partnerkou postavili rodinný dům za 2 mil

Rodinný dům si na Uherskohradišťsku postavili svépomocí. Partneři zaplatili 2 miliony i s vybavením... Číst více →