HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nedejte zlodějům šanci a zabezpečte svůj byt před odjezdem na dovolenou

Ačkoliv je teprve květen, letní počasí je už v plném proudu a většina z nás začala plánovat letní volno. Všichni se na ně už těšíme a málokdo z nás si uvědomuje, že naším odjezdem na dovolenou necháváme náš domov na pospas zlodějům. Ptáte se, jak tedy připravit váš byt či dům na vaši nepřítomnost? Přečtěte si naše tipy a můžete si bez obav užít dovolenou.


ochrana před zloději
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Informedmag.com

Prázdniny bývají nejrizikovějším obdobím v roce. Jak potvrzují policejní statistiky, aktivita zlodějů se vždy v období letních dovolených výrazně zvyšuje. Nahrává jim především neopatrnost majitelů bytů a rodinných domů, kteří bezstarostně odjedou na vysněnou dovolenou a zanechají svůj domov nechráněný.

Zde najdete několik tipů, jak váš dům zabezpečit a s klidem si tak užít letní volno.

1. Mlčeti zlato

Každý z nás se rád pochlubí, kam jede na dovolenou a jak se na ni těší. Nejspíš není problém to sdělit rodině či sousedům, ale zveřejňovat datum odjezdu a návratu na sociálních sítích už dobrý nápad není. Policisté i pojišťovny se shodují na tom, že čím méně lidí o vašem odjezdu ví, tím lépe. Datum odjezdu na dovolenou zveřejněné na Facebooku je vlastně pozvánkou zlodějům k návštěvě vašeho domu.

2. Udržte dojem obydlenosti

Tím, že dům zabarikádujete, v podstatě všem ukážete, že jste ho opustili. Týden zatažené žaluzie či schránka plná letáků může zloděje snadno navnadit. Zkuste někoho požádat, aby vám občas schránku vybral, zalil květiny, rozsvítil světla či vyvětral a vytvořil tak dojem, že v domě pořád někdo je a nebude tak lehké ho vyloupit. Iluzi obydlenosti můžete bytu dodat i tím, že nainstalujete časový spínač, který sám občas rozsvítí světla nebo zapne televizi.

3. Základem je kvalitní zámek

Dveře a cylindrická vložka jsou to první, co zloděj vidí. Většina zlodějů zámky zná a dokáže už pohledem rozlišit, jak odolná vložka je. Zlodějům odolné jsou pouze vložky s vyšší bezpečnostní třídou, které mají ve svém mechanismu zabudované ochranné prvky proti většině zlodějských metod.

K nejpoužívanějším metodám zlodějů patří odvrtání, vytržení, bumping a planžetování. Na všechny tyto metody jsou bezpečnostní vložky ve vyšších třídách odolné a zloděj si rozmyslí, jestli bude několik hodin bojovat s vložkou, nebo půjde raději o dům dál, do kterého se dostane jednodušeji.

Pozor na nekvalitní či zastaralé vložky, ty totiž zloděj překoná jako nic. Stará vložka navíc může mít už dávno propadlou certifikaci a v případě vloupání vám pojišťovna neproplatí ani korunu. To samé platí i tehdy, pokud máte ve dveřích namontovanou vložku nízké bezpečnostní třídy, která není vybavena řádnými ochrannými prvky.

TIP: Jak poznáte, že máte kvalitní moderní vložku? Zajděte s klíčem k zámečníkovi – ten vám podle klíče typ vložky okamžitě určí.

4. Nezapomeňte na dveře

Samozřejmě ani ten nejlepší a nejodolnější zámek nic se zlodějem nezmůže, pokud je vsazený do prastarých napůl papírových dveří, které zloděj vykopne nohou. Naopak certifikované bezpečnostní dveře vsazené do bezpečnostních zárubní dokážou ve většině případů odolat zlodějským páčidlům, nebo zloděje od jejich dobývání odradit. Nepodceňte ani bezpečnostní kování, pouze kompletní zabezpečení dveří je dělá opravdu odolnými. Dveře jsou tak odolné, jak odolný je jejich nejslabší bod.

Čtěte dále: Bezpečnostní dveře do bytu i domů: Výběr v 6 krocích

5. Zkontrolujte i okna

Před odjezdem také pečlivě zkontrolujte, zda máte všude zamčeno a zabezpečená okna. Může se totiž stát, že máte skvělé zabezpečení, ale necháte otevřenou ventilaci. Pro zloděje už pak není žádný problém se k vám dostat. Někdy zloděj neváhá rozbít okno. Pokud má na sobě bezpečnostní fólii, která zabrání jeho vysypání, nebo se jedná o vrstvená bezpečnostní skla a skla s drátěným pletivem, je pro zloděje výrazně těžší se do domu dostat a zvyšuje se šance, že ho někdo zahlédne a zavolá policii.

6.  Pojistěte se

Přestože máte byt zabezpečený, je dobré ho mít i pojištěný. Při uzavírání pojištění si s pojišťovnou ověřte, jakou bezpečnostní třídu vyžadují u cylindrické vložky. Většina pojišťoven vyžaduje  minimálně 3. bezpečnostní třídu. Požadavky kladou také na dveře, zárubně a kování. Nesmíte zapomenout, že pokud máte s bytem propojenou garáž, musí i ta mít kvalitní zámek – jinak vám pojistka nemusí být vůbec uznána.

Máte nějaké další osvědčené postupy, jak zabezpečit váš dům nebo byt před nechtěnou návštěvou zlodějů? Napište nám do diskuse.

Vydáno dne:
17.05.2018

Photocredit: Informedmag.com

1

Posuvné dveře na stěnu: 5 výhod, které vám ulehčí život

Posuvné dveře na stěnu mají těchto 5 výhod, které vám ulehčí život. Inspirujte se... Číst více →



Zašupovací, zatahovací, šoupací, neboli shrnovací dveře

Jaký je přínos shrnovacích dveří, v čem jsou jejich výhody? Odpoví článek... Číst více →



Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu?

Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu? Jaké jsou výhody a nevýhody?.. Číst více →



Posuvné dveře, zasouvací, zasunovací? Máme v tom jasno

Posuvných dveří se vyrábí celá řada variant. Připravili jsme pro vás důležité informace k posuvným dveřím, se kterými se můžete na trhu setkat... Číst více →



Skleněné posuvné dveře: 4 věci, které musíte vědět, než si je koupíte

Přemýšlíte, že si domů pořídíte skleněné posuvné dveře? Proto si přečtete tento článek, který vám celou problematiku skleněných posuvných dveří přiblíží... Číst více →



4 způsoby, jak zvolit předokenní rolety nebo předokenní žaluzie

Řešíte, zda pořídit předokenní rolety nebo žaluzie? Rozebrali jsme pro vás čtyři základní kritéria, podle kterých zvolíte předokenní žaluzie nebo rolety... Číst více →



Interiérové dveře: Jak a podle čeho je vybrat

Jaké jsou typy interiérových dveří, v čem se liší a jaké jsou konstrukce? Materiály pro interiérové dveře a zárubně naleznete v našem článku... Číst více →



Bezpečnostní dveře do bytu i domů: Výběr v 6 krocích

Máte dostatečně zabezpečený dům či byt? Bezpečnostní dveře vám pomohou s ochranou vašeho majetku. Druhy a ceny bezpečnostních dveří naleznete v našem článku... Číst více →



Venkovní vchodové dveře do domu i do bytu: Jaké jsou možnosti?

Venkovní vchodové dveře do bytu a domu zvyšují bezpečnost vaší domácnosti. Zároveň by měly dobře izolovat. V článku najdete tipy, jak vchodové dveře vybrat... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů