HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Skleněné posuvné dveře: 4 věci, které musíte vědět, než si je koupíte

Posuvné skleněné dveře nemusí být jenom praktickým doplňkem, který vám uspoří notnou část obytného prostoru. Nejenom, že nemusíte počítat s rádiusem, jež opisují v místnosti klasické dveře, ale sklo může navíc tvořit i zajímavý a designérsky dokonalý kousek interiéru. Zaměříme se proto na všechny otázky, které jsou se skleněnými dveřmi spojené.  


Skleněné posuvné dveře
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

1)  Skleněné posuvné dveře na stěnu a jejich bezpečnost

Z důvodu zachování maximální bezpečnosti dveří se samozřejmě nepoužívají obyčejná klasická skla, nýbrž skla bezpečnostní kalená, která jsou běžnými způsoby prakticky nerozbitná. Pokud i tak dojde nešťastnou náhodou k rozbití skla, netvoří se při něm ostré špičaté střepy, které by mohly někoho vážně zranit. Naopak. Díky úpravám při výrobě bezpečnostních skel (tzv. ESG sklo) dojde k jejich rozpadu na malé drobné kousky s tupými, v podstatě oblými hranami. Prohlédněte si různé typy skleněných posuvných dveří v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Archiv redakce, Shutterstock, Amy Hill

Podobným způsobem rozsypaná skla určitě znáte například z autoskel při nehodách na silnicích. Pravděpodobnost zranění takovým sklem je přitom minimální. Hrany skel tabulí používaných do celoskleněných dveří jsou zabroušené, oblé a leštěné, aby nedošlo k poranění ani při dotyku s nimi.

Stále je však třeba mít na mysli, že pokud pořídíte skleněné posuvné dveře např. do dětského pokoje a máte doma pořádné raubíře, tak i kalené sklo nesnese veškerý nápor.

Čtěte dále: Posuvné dveře na stěnu: 5 výhod, které vám ulehčí život

2)  Celoskleněné posuvné dveře: výhody a nevýhody

Jednoznačnou a na první pohled viditelnou výhodou celoskleněných dveří je, že prosvětlí a opticky výrazně zvětší prostor místností, které od sebe oddělují. Použijete-li na posuvně dveře neprůsvitné materiály, nikdy se vám nepovede udělat tak silný optický efekt jako v případě skla.

Takové dveře se stanou dominantou celé místnosti. Můžete je volit například tehdy, když jedno oddělovaných místností nemá okno. Bude do nich pronikat část světla z  druhé. Neruší prostor a jsou tudíž oblíbené v moderních interiérech. Chcete-li zachovat soukromí osoby pobývající v místnosti, ale zároveň světlost, stávají se mléčné skleněné dveře ideální volbou.

Další výhodou je, že se tyto posuvné dveře nemusí instalovat jenom na stěnu. Dají se ukotvit rovnou u stropu. Umožňují to typy kování, ale samozřejmě i vlastnosti kaleného skla, jež se na tento typ dveří používá. Vlastně tím docílíte, že část stěny bude úplně prosklená.

Vynikající je, že se posuvné skleněné dveře dají zhotovit na míru v různých formátech.

Určitou nevýhodou je, že musíte mít u skleněných dveří vždy na paměti způsob jejich užívání.

Bude Vás zajímat: Zasouvací, zasunovací nebo posuvné dveře? Máme v tom jasno

3)  Materiály pro posuvné skleněné dveře

Jak jsme již vysvětlili, pro skleněné posuvné dveře se užívají skla bezpečnostní kalená nebo skla bezpečnostní kalená lepená. Většinou jde buď o skla čirá nebo matná satináto. Mezi další možnosti patří pískovaná skla, nebo také skla s nalepenými fóliemi s různými povrchy a tvary. Patří sem ovšem i skla ornamentální, barevná nebo třeba smaltovaná. Výběr je veliký, vždy je dobré se poradit, jaké sklo bude pro daný účel nejvhodnější.

Běžně se používá síla skel 8 mm, 10 mm, 12 mm. Skla se zavěšují na vozíky, jež se pohybují na nosné kolejnici. Tato kování jsou neoddělitelnou součástí skleněných dveří, patří k nim ale také kliky, madla a zámky. Kování mohou mít různé povrchové úpravy. Častý bývá například stříbrný elox případně také nerez. Nosné kolejnice pro pohyb se mohou uchytit buď přímo pod strop, jak bylo zmiňováno, nebo také pod překlady stavebního otvoru dveří, případně na boční stranu zdi. Zároveň se dají instalovat i skleněné dveře do pouzdra, tehdy se využívá pouzdra vybavené zabudovanou kolejnicí.

Čtěte dále: Jak vybrat správné posuvné dveře do pouzdra?

4)  Celoskleněné posuvné dveře a jejich specifika

Typickou vlastností celoskleněných posuvných dveří je, že opticky zvětšují interiér. To může pomoci například u menších bytů. Dobré je, že celoskleněné dveře se dají instalovat i na tenké příčky o tloušťce 10 cm, zatímco na běžné neprosklené obvykle potřebujete příčku minimálně 12 cm. Je třeba si dát pozor na zacházení s posuvnými dveřmi, i když hodně vydrží.

Kalené sklo o vyšší tloušťce je velmi odolné a zvládne i případné nárazy. 

Ovšem musíme poznamenat, že kalené dveřní sklo se nesnáší s mastnotou, tak se obtížně umývá. Nejlepší je použít naprostou čistou houbu nebo hadřík. V případě nanesení jaru by voda neměla pěnit, jinak mastnotu rozetřete do pěny a následně na celou plochu skla a nebude to vypadat vůbec dobře. Jakmile mytí skla skončíte, je dobře vše ještě přetřít čistou vodou.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Ovšem opatrně v případě, že chcete instalovat posuvné skleněné dveře na sádrokartonovou příčku. Ta totiž nemusí unést hmotnost skla. Materiál nosné příčky je velice důležitý, neboť na jedno nosné křídlo skleněných dveří je třeba počítat se zátěží až 30 kg. U dveří s většími rozměry to může být i čtyřnásobek.

Vydáno dne:
25.11.2015

Photocredit: Archiv redakce

4

Posuvné dveře do pouzdra: Jak je správně vybrat?

Jaké jsou typy posuvných dveří, jejich výhody, nevýhody a způsoby montáže?.. Číst více →



Posuvné dveře na stěnu: 5 výhod, které vám ulehčí život

Posuvné dveře na stěnu mají těchto 5 výhod, které vám ulehčí život. Inspirujte se... Číst více →



Zašupovací, zatahovací, šoupací, neboli shrnovací dveře

Jaký je přínos shrnovacích dveří, v čem jsou jejich výhody? Odpoví článek... Číst více →



Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu?

Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu? Jaké jsou výhody a nevýhody?.. Číst více →



Posuvné dveře, zasouvací, zasunovací? Máme v tom jasno

Posuvných dveří se vyrábí celá řada variant. Připravili jsme pro vás důležité informace k posuvným dveřím, se kterými se můžete na trhu setkat... Číst více →



Sprchový kout: Inspirace a praktické rady pro jeho zařízení

Sprchový kout se vyrábí v řadě podob. Je lepší sprchový kout s vaničkou nebo bez vaničky? A podle čeho vybrat sprchovou baterii? Vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Interiérové dveře: Jak a podle čeho je vybrat

Jaké jsou typy interiérových dveří, v čem se liší a jaké jsou konstrukce? Materiály pro interiérové dveře a zárubně naleznete v našem článku... Číst více →



Video: Norská rodina žije ve skleněné kopuli

Něco pro fanoušky ekologických staveb. Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo žít ve skleníku? Početná norská rodina to už zjistila!.. Číst více →



Dveře, kterými budete chtít chodit tam a zase zpátky

Dveře tvoří hlavní komunikační uzel ve stavbách. I proto by měly mít náležitou pozornost. Podívejte se, jak vypadají originální a efektní dveře napříč trendy... Číst více →



Nedejte zlodějům šanci a zabezpečte svůj byt před odjezdem na dovolenou

Chystáte se na dovolenou a nechcete nechat váš dům na pospas zlodějům? Poradíme vám, jak si zabezpečit dům tak, abyste mohli v klidu odjet... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů