HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Neotřelá rekonstrukce bytu, kde levituje nábytek a chybí zdi

Jak to vypadá, když se dá dohromady ikonický stavební komplex od světového architekta Miese Van der Roheho a svěží design soudobého uznávaného studia? V tomto bytě v komplexu Lake Shore Drive vzniklo unikátní bydlení, kde se místo televize sledují okolní scenérie a kde nábytek létá.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Uznávaný chicagský architekt Vladimir Radutny se svým studiem už tomto objektu stopu jednou zanechali. V ikonickém komplexu Lake Shore Drive v Chicagu, jehož autorem je Lugwig Mies van der Rohe, již jeden byt renovovali. Byli však osloveni znova a tentokrát vytvořili neobyčejnou podívanou v podobě minimalistického interiéru navazujícího na architektonickou tradici budovy.


autor: Bill Zbaren

Druhý domov v jednom pokoji

Majitelé bytu se rozhodli pro jeho kompletní rekonstrukci. Byt slouží jako druhý domov, kde pár tráví část roku a relaxuje s výhledem na Michiganské jezero. A právě maximální propojení s okolní přírodou hrálo při návrhu bytu klíčovou roli. Cílem bytu bylo vytvořit vzdušný prostor a iluzí napojení na okolní scenérie.


autor: Bill Zbaren

Byt o výměře 70 m2 měl původně členěnou dispozici s hlavní obytnou místností, malou oddělenou kuchyní, koupelnou a prostornou ložnicí. Veškeré zdi v bytě však byly nenávratně odstraněny. Původní místnosti byly nahrazeny jedním obrovským obytným prostorem s jedinou dělící příčkou z mléčného skla. Tato odlehčená stěna odděluje soukromou část od té společenské, přesto vytváří dojem jednotného celku.


autor: Bill Zbaren

Sklo v hlavní roli

Místo malé oddělené kuchyňky, která zcela nevyhovuje dnešním požadavkům na bydlení, vznikla hned u vstupu do bytu rovná kuchyňská linka s barovým posezením. Umístění ostatních pokojů bylo zachováno. Obývací pokoj je vybaven designovým nábytkem v podobě konferenčního stolku, dvou křesel a jídelního setu. Sklo jako hlavní materiál bytu se uplatňuje i na nábytku a umocňuje vzdušný vzhled interiéru.


autor: Bill Zbaren

Z ložnice přímo do koupelny

Soukromou zónu bytu tvoří prostorově velkorysá ložnice propojená s koupelnou. Ty jsou od sebe částečně odděleny pouze skříňovým blokem. Díky tomu ložnici i koupelnu osvětluje přirozené světlo a ranní sluneční paprsky zpříjemňují majitelům vstávání i sprchování. Koupelna je poměrně malá, přesto plně vybavená a pohodlná. Hygienické zázemí tvoří monolitický kamenný blok se sprchovým koutem a umyvadlem. Vedle něj se nachází samostatné WC a úložný skříňový blok.

Čtěte dále: Beton jako alternativa dřeva, plastu či kovu. Nahradí je i u vás doma?


autor: Bill Zbaren

Byt i nábytek ve vzduchu

Byt je na své východní straně plně otevřen do exteriéru prostřednictvím prosklené fasády. Dech beroucí výhledy lze sledovat jak z obývací místnosti, tak z ložnice. Okolní příroda se tak stala nejvýraznějším designerem tohoto interiéru. I proto se architekti rozhodli sílu výhledu podpořit tlumenou paletou zvolených materiálů. V interiéru proto můžeme najít světlé dřevěné dekory, bílou barvu a sklo v různých podobách.


autor: Bill Zbaren

Celý byt dýchá svou vzdušností. Nahrává tomu samotná poloha bytu ve výšce a široký rozhled na jezero, který vytváří iluzi letu. Vše je podpořeno vhodným návrhem interiéru. Mezi originální detaily, které doplňují vzdušný koncept bytu, patří levitující nábytek. Byt je totiž prošpikován hravými detaily v podobě létající kuchyně, barového stolku a skříně v ložnici. Tento nábytek se vznáší nad úrovní podlahy a vytváří zajímavé stínové efekty. Čiré sklo na nábytku, transparentní materiály, dělicí příčka z mléčného skla, bílé povrchy a zrcadlové detaily jen umocňují záměr architektů.


autor: Bill Zbaren

Minimalismus, který bytem prochází skrz naskrz, můžeme hledat v konstrukcích i detailech. Při realizaci nebylo nic ponecháno náhodě. Díky preciznímu provedení vznikly vestavné skříně a stěny bez soklů. Také tradiční nábytkové úchyty byly nahrazeny zapuštěným systémem, který nenarušuje jednoduché linie.


autor: Bill Zbaren

Rekonstrukce tohoto malého bytu získala v roce 2017 dvě architektonická ocenění. Největším oceněním však jsou spokojení majitelé a inspirace pro přestavby další bytů na celém světě.

 

Autor:

Interiérová architektka a redaktorka Dřevostavitele

Vydáno dne:


Photocredit: Bill Zbaren

4 0

Hodnocení: 5/5 (13 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL