HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Beton jako alternativa dřeva, plastu či kovu. Nahradí je i u vás doma?

Každý stavař se s tímto kompozitním stavebním materiálem výborně zná. Základy k jeho výrobě byly položeny již ve starověku. Dnes jej můžeme najít téměř v každé stavbě od plotů a teras až po mrakodrapy. Řeč je o betonu, univerzálním a těžko nahraditelném materiálu. V současnosti se těší všeobecné oblíbenosti samotný beton i materiály na jeho bázi. Jeho popularitu dokazuje i široká nabídka dekorů, které imitují jeho vzhled. Díky šikovným designerům a jejich inovativním řešením však dostává tento stavební materiál ještě další, zbrusu novou tvář.


Beton jako alternativa
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tomáš Vacek

Beton je základní stavební materiál složený z pojiva, plniva, vody a různých přísad. Nejznámějšími druhy betonů jsou cementový a asfaltový beton. Jeho vlastnosti jej předurčují k univerzálnímu použití. Můžeme ho najít v nosných konstrukcích staveb, klíčovou roli hraje v nadzemním stavitelství i při zakládaní budov. V architektuře plní rovněž estetickou funkci. Působivé brutalistické stavby z druhé poloviny 20. století dodnes mnohé fascinují a vyvolávají kontroverzi. Díky současným trendům v designu, které pracují s industriálními prvky a surovými materiály, se beton dostává opět do popředí. Tentokrát nejen jako konstrukční materiál velkých staveb, ale krášlí také interiér ve své mnohem subtilnější formě. 

Beton jako trend a inspirace

Betonové prvky se v minulosti objevovaly zejména ve veřejných stavbách, kde byly ponechány jako pohledové. Postupně začaly získávat na oblíbenosti a dnes se zcela běžně vyskytují i v rodinných domech a bytech. Důkazem je nabídka dlažeb a obkladů. I v obyčejných řetězcích nyní můžeme vybírat z různých dekorů imitujících betonovou strukturu. Také firmy produkující velkoplošné materiály se jím inspirují. Dřevotřískové i jiné desky k výrobě nábytku opatřené povrchovou folií v imitaci betonu jsou žhavým trendem.

Využití betonu v interiéru je téměř neomezené. Vznikají nové a nové firmy používající tento materiál jako základ pro své výrobky k zařizování a dekoraci bydlení. Velkým průkopníkem betonu v designu se například relativně nedávno stala česká firma Gravelli, jejíž výrobky krášlí budovy po celém světě.

Hodí se do koupelen

S ohledem na minimalismus, který dnes udává směr interiérového designu, není žádným překvapením, že se tento strohý šedý materiál s velkou oblibou uplatňuje i v koupelnách. Dnes již klasickým betonovým výrobkem jsou umyvadla. Tyto solitérní kousky jsou vystaveny náročným podmínkám každodenního používání. Brilantní provedení, hladké opracování a kvalitní impregnace jsou proto nutností. Odměnou pak je originální umyvadlo, které upoutá pozornost každé návštěvy.

Poslouží v obývacím pokoji

Beton můžeme v interiéru hledat často také v podobě stolů, které rovněž nejsou úplnou novinkou. Nové jsou však technologie výztuže betonu, díky nimž se výrazně zvyšuje jeho pevnost. Lze tak dnes bez potíží vytvářet vysoce nosné, přesto subtilní objekty. Síla stěny se může pohybovat už kolem 15 milimetrů, což kromě dodání netradiční estetiky také značně snižuje váhu výrobku a usnadňuje manipulaci s ním. Betonové konferenční, jídelní i pracovní stoly mohou být tvořeny jako jeden monolit nebo mohou mít kombinovanou konstrukci. Zajímavě v kontrastu s betonem působí téměř všechny tradiční materiály od skla, přes kov až po dřevo.

Upoutá také v kuchyni

Také drobné výrobky a doplňky z betonu na sebe navzdory své velikosti strhávají v interiéru pozornost. Oblíbeným kouskem jsou svítidla s betonovými detaily. Na trhu můžeme najít stolní lampy s betonovými stojany, závěsná svítidla s typicky šedými objímkami nebo elegantní betonová stínidla. I kuchyně je líhní nápadů pro využití betonu v interiéru. Nádobí z tohoto materiálu se zdá být tuctové proti návrhářským výstřelkům, jako je například kávovar s betonovým krytem. Existují i další šedé speciality a nevyhnou se jim ani domácí mazlíčci. K dostání jsou totiž třeba i kočičí pelíšky ukryté v betonové schránce. Trochu tradičnějšími kousky pak jsou nástěnné hodiny, květináče nebo mísy vyrobené z tohoto materiálu.

Léty prověřený materiál do exteriéru

Ve venkovním prostředí je beton jako doma. Díky svým vlastnostem, mezi které patří odolnost vůči povětrnosti a zejména stabilita při působení vody, je ideálním materiálem pro použití v exteriéru. Moderní příměsi dodávají výrobkům také UV stabilitu, takže bez problémů snáší kontakt s přímým sluncem. I při celoročním umístění ve venkovním prostředí tak není třeba povrch ošetřovat a barva zůstává stabilní. Kromě běžného městského mobiliáře se beton uplatňuje i v soukromých zahradách. Designeři se nebojí pustit do hry s organickými tvary a vdechnout tak klasickému materiálu neotřelý vzhled.

S trochou kreativity a šikovnosti se můžete do domácí výroby betonových doplňků dokonce pustit sami. Na internetu i ve specializovaných magazínech je k dohledání nepřeberné množství nápadů a přesných postupů, jak si vykouzlit originální kousky. Můžete si tak vyzdobit bydlení vlastnoručně vyrobenými květináči, nádobím nebo svícny. Fantazii se meze nekladou a při správně dodržených postupech si můžete za zlomek ceny vytvořit i originální a funkční nábytek.

Vydáno dne:
13.05.2018

Photocredit: Tomáš Vacek

5

Pálená versus betonová střešní taška: Která vítězí?

Rodí se vám pod rukama nový dům a poslední co zbývá je střecha? Nebo jste se rozhodli pro její radikální rekonstrukci? Ať tak či onak, poradíme vám, kdy je lepší sáhnout po pálených taškách, a kdy naopak po betonových... Číst více →



Experimentální útulna vyrostla na betonovém bunkru

Jaké využití mohou mít bunkry v českém pohraničí? Stojí na místech s rozhledem, tak proč z nich neudělat turistické útulny?.. Číst více →



Jak při zařízení prvního bydlení finančně nevykrvácet

Zařízení prvního bydlení je pro mladé lidi často náročným úkolem. Přinášíme ty nejdůležitější rady, jak vše zvládnout a vytvořit příjemné bydlení za málo peněz... Číst více →



Zařizování dětského pokoje od plenek až po maturitu

Manuál, jak vytvořit kvalitní a funkční prostor, kde si pohraje batole, vyroste školák a dospěje teenager... Číst více →



Rozdělení základových konstrukcí vhodných pro dřevostavby

Chystáte se stavět nový dům? Podívejte se, jaké máte možnosti pro jeho založení... Číst více →



Leštěný beton – moderní podlahu skvěle doplní přírodní styl Wabi-Sabi

Leštěné podlahy jsou milovníky designu stále více vyhledávané, a není divu. Jaké doplňky a barvy se hodí do takového interiéru? Navštivte naši bohatou fotogalerii... Číst více →



Betonovou dlažbu z formy si může vytvořit kolem domu či na zahradě téměř každý

Zdeněk si vytvořil venkovní dlažbu svépomocí z formy na betonový chodník. Podívejte se na jeho výsledek ve fotogalerii... Číst více →