HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak pečovat o dřevěný nábytek? My to víme

Nábytek ze dřeva, konkrétně z masivu, je mezi lidmi velmi oblíbený. Je to zejména díky jeho charakteristické vůni, vzhledu, ale i odolnosti. Navíc jde o materiál, který se hodí jak do interiéru, tak do exteriéru – na zahradu. Jak ho ale správně ochránit?


Dřevěný nábytek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pexels

K tomu, aby nedocházelo ke znehodnocení nábytku ze dřeva, je většinou zapotřebí chránit ho povrchovou úpravou. Ta se stará zejména o to, aby dřevo nepohlcovalo vlhkost. 

Pozor na vodu

To však neznamená, že můžeme vylít kbelík vody na nábytek pokaždé, když jej budeme čistit. Ani nábytek s povrchovou úpravou nesnese přílišnou vlhkost. Ta by mohla nábytek nenávratně poškodit. Pokud chcete, aby vám váš dřevěný nábytek vydržel co nejdéle, měli byste vědět, jak o něj pečovat a prodloužit tím jeho životnost.

Fotogalerie:

i Foto: Pexels, Shutterstock, Sonia, Tronk Design

Typy povrchových úprav u nábytku

Laky na dřevěný nábytek

Jakým způsobem se budeme o dřevěný nábytek starat, se odvíjí od toho, jakou povrchovou úpravou je ošetřen. K velmi častým povrchovým úpravám patří syntetické nátěry nebo vodouředitelný lak. Pokud však lakovaný nábytek poškodíte, nelze jej opravit pouze lokálně. Je třeba jej přelakovat celý znovu. U lakové úpravy si můžete vybírat mezi různými stupni lesku. Vysoce lesknoucí dřevěný nábytek je sice krásný, ale náročnější na údržbu. Jsou na něm vidět všechny otisky i škrábance.

Mohlo by vás zajímat: Laky na dřevo: Jaké druhy vybrat?

Voskovaný dřevěný nábytek

Mnohem ekologičtější variantou, která je vhodná i do domácnosti s alergiky a astmatiky, je dřevěný nábytek s olejovou či voskovou povrchovou úpravou. Obě tyto úpravy oproti laku neobsahují žádné škodlivé látky. Nábytek s těmito povrchovými úpravami je náchylnější na poškození. Voskovanému nábytku nesvědčí tekutiny. Dokonce trocha vylité vody na něm bude dělat nevzhledné fleky. Na druhou stranu se na voskovaný nábytek nebude usazovat tolik prachu. Jde o povrchovou úpravu, která je náročnější na údržbu.

Olejová povrchová úprava

Olejová úprava dřevěného nábytku je oproti vosku odolná proti vodě delší čas. I zde jde ale o krátkodobou záležitost. Nikdy jej však nevystavujte páře, proti které odolný není. Olejová úprava nábytku dává vyniknout jeho přirozenému dekoru. Nemluvě o různých odstínech olejů, které mohou váš nábytek zabarvit takřka do jakékoliv barvy.

Jak pečovat o dřevěný nábytek?

Jako první bychom měli dbát na to, abychom dřevěný nábytek ochránili před zbytečnými tekutinami, například před polití nápoji. Dále pak před přímým teplem pocházejícím od krbu a radiátorů či před mechanickým poškozením, kam patří poškrábání nábytku ze dřeva a přehnaná zátěž. Jak jsme již zmiňovali u olejové úpravy dřevěného nábytku, nevystavujte jej ani blízko míst, kde je vysoký výskyt vodních par. To samé platí o blízkosti přímého slunce či klimatizace. Pod přímým světlem by došlo k blednutí barvy a ztrátě lesku. Pokud se na nábytek dostane voda, ihned ji setřete suchým hadříkem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Některé typy povrchových úprav nábytku, zejména olejová úprava, občas potřebují opatřit novým nánosem. Olej přirozeně vysychá, proto je třeba jej jednou za čas nanést znovu. Díky tomu, že budete dřevěný nábytek pravidelně olejovat, bude odolnější a tvrdší. Nemluvě o tom, že se skryje i nějaká ta skvrna či škrábanec. Na nábytek opatřený voskovou úpravou nepokládejte nic teplého, co by mohlo zapříčinit rozpouštění vosku. To samé platí o mokrých předmětech.

Čištění nábytku ze dřeva

K čištění nábytku ze dřeva používejte měkký hadřík či houbu a speciální přípravek k tomu určený. V nejhorších případech používejte hadřík mírně navlhčený vodou, poté nábytek vysušte suchou utěrkou. Také nezapomínejte na pravidelné utírání prachu, díky čemuž nebude třeba nábytek tak často čistit.

Jak je to se zahradním nábytkem?

Péče o zahradní nábytek je o něco složitější než u toho interiérového. Velkou roli zde hraje zejména dřevina, z níž je nábytek vyroben. České dřeviny jsou sice levnější, ale je třeba o ně více pečovat. Zahradní nábytek ze dřeva je většinou opatřen povrchovým nátěrem již od výrobce, je ale třeba jej po každé sezóně opatřit novým nátěrem, v němž by měly být fungicidní složky proti plísním, ale i složky proti dřevokaznému hmyzu.

Mohlo by vás zajímat: Barvy na dřevo: Jaký postup a jaké barvy pro natírání dřeva zvolit?

Každý kus zahradního nábytku ze dřeva vždy před sezónou i po sezóně ošetřete. Ideální je olejový nátěr, který zamezí vysychání dřeva. Pokud máte nábytek umístěn v krytém prostoru, nemusíte se bát ani voskové úpravy. Jestliže budete nábytek nechávat venku za každého počasí, může se jeho barva postupně měnit. U exotických dřevin to není na škodu, u některých však může docházet k jeho znehodnocení. Exotické dřeviny ošetřujte teakovým olejem vždy před tím, než se dešťová voda začne vpíjet do nábytku. Ideální je nábytek zakrývat – například pod plachtu.

Vydáno dne:
23.04.2019

Photocredit: Pexels

1

Tepelná modifikace dřeva 2. díl – Ochrana dřeva změnou chemické báze

Co na tepelnou modifikaci dřeva říká dřevokazný hmyz a houby.. Číst více →



Údržba dřevěné podlahy: Úklid, lakování, renovace

Dřevěná podlaha je skvostem každého domu. Jak dřevěnou podlahu udržovat, aby vypadala stále jako nová, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Laky na dřevo: Jaké druhy vybrat?

Jaký použít lak na dřevo? Vodou ředitelný, syntetický nebo.. Číst více →



Lazury na dřevo: Jak je vybrat a používat?

Chráníme dřevo před sluncem. V článku vám napovíme, jak na to... Číst více →



Barva na dřevo: Jaké barvy pro natírání dřeva zvolit?

Chceme zachovat krásný a přírodní vzhled dřeva a přitom je třeba jej natřít. Máme použít lazuru nebo lak? A jak nejlépe na to?.. Číst více →



Konstrukční ochrana dřeva v exteriéru a interiéru

Jak zajistit dlouhou životnost dřevěných prvků ve stavbě, aniž bychom je museli chemicky či jinak chránit? A jaký je rozdíl v ochraně dřeva v interiéru a exteriéru? To vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Dýha a její výroba – krok po kroku

Dýha je součástí mnoha výrobků ze dřeva. Její výroba má specifický postup, který jsme zpracovali v následujícím článku... Číst více →



Chytrý a stohovatelný nábytek – jak ušetřit místo v malém bytě nebo domě

Jak vybavit nábytkem malý prostor, aby zůstalo doma pořád dostatek místa? Jaké možnosti dnešní chytrý nábytek nabízí? Inspirujte se v galerii důmyslně řešeného nábytku, který vám zaručeně místo ušetří!.. Číst více →



Češi nevědomky vyhazují nábytek, který mohou prodat za desetitisíce. Nejspíš jej máte doma i vy

Designový nábytek z minulého století narůstá na ceně. Kousky, které mnohým přijdou jako veteš, se dnes prodávají za desetitisíce... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů