HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Údržba dřevěné podlahy: Úklid, lakování, renovace

Našim babičkám stačily k údržbě dřevěné podlahy rejžáky, hadry, vědra s horkou vodou a mýdlo. Doba ale pokročila. Péče o dřevěnou podlahu je sofistikovanější, a to úklidem počínaje a renovací konče. Jak tedy dřevěnou podlahu udržovat, aby vypadala jako po jejím položení? Podívejme se na to.


Olejování dřevěné podlahy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Specifika dřevěné podlahy

Správná údržba dřevěné podlahy rozhodně stojí za to. Odměnou vám bude podlahová krytina, ze které dýchá teplo, přirozenost a útulnost. Už při pořizování dřevěné podlahy bychom si měli uvědomit, že dřevo jako přírodní materiál pracuje. Například během jednotlivých ročních období můžete vidět jeho proměnu. Během topné sezóny mohou v dřevěné podlaze vznikat spáry jako důsledek suchého vzduchu. Naopak při zvýšení vlhkosti v interiéru se prkna mohou „roztahovat.“ Tato specifika dřevěné podlahy ale určitě nejsou na škodu.

Fotogalerie:

i Foto: Archiv redakce, Shutterstock, Serendigity

Údržba dřevěné podlahy a klima

S ohledem na výše uvedené lze říci, že údržba dřevěné podlahy začíná u optimálních podmínek, které v interiéru vytvoříme. Dbejte proto na udržování relativní vlhkosti na hladině mezi 50 až 60 procenty. Ideální teplota je kolem 20 až 21 °C.

Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Dřevěná podlaha a její ochrana

Dřevěná podlaha není zrovna levnou záležitostí, proto hned na začátku nepodceňujte její ochranu. Dřevo je sice možné kdykoli zbrousit a opravit, ale lepší je pochopitelně prevence. Nábytek je vhodné postavit na podložky (například filcové nebo gumové). Asi není třeba říkat, že dřevěnou podlahu mohou poškodit ostré podpatky (například dámských lodiček) nebo nečistota, kterou na obuvi můžeme do interiéru přinést.

Lakování

Dřevo bude odolnější, pokud podlahu nalakujete. K základním druhům patří laky ředitelné vodou, akryluretanové laky nebo UV tvrditelné laky (ty však vyžadují složitější aplikaci pomocí lampy). Výhoda laku je zřejmá – dřevěná podlaha dostane ochranou vrstvu, bude se lesknout a snadněji se bude udržovat. Na druhou stranu, ztratí se přirozená krása dřeva. Některé dřeviny se navíc nedoporučují lakovat (jde o měkké dřevo typu borovice nebo smrk).

Olejování

Napouštění dřevěné podlahy olejem využívali už naši předci. Oleje se v současné době nejčastěji kombinují s voskem (tato metoda lépe uzavírá póry dřeva, a proto je odolnější vůči nečistotám). Výsledkem naolejování (chcete-li navoskování) se zvyšuje její odolnost. Výhodou je, že naolejované podlahy lze snadněji renovovat. Olejování je doporučováno ve vlhčích interiérech.

Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Úklid dřevěné podlahy

Pozorný čtenář už jistě tuší, že od úpravy dřevěné podlahy se bude odvíjet i typ její údržby.

  • Dřevěná podlaha bez nátěru – přírodní dřevo stačí čas od času vyluxovat (vysaje se prach) a setřít mopem (voda se saponátem určeným na dřevěné podlahy). Jednou za čas je vhodné použit metodu našich babiček, totiž zakleknout, podlahu vydrhnout nejprve mýdlem a rejžákem, následně setřít čistým hadrem.
  • Dřevěná podlaha s lakem – dřevěnou podlahu ošetřenou lakem můžete vyluxovat a následně setřít mopem s příslušným přípravkem.
  • Dřevěná podlaha s olejem – také v tomto případě vám pomůže od prvotních nečistot vysavač. Při úklidu použijte také prostředek na bázi mýdla rozpuštěný ve vodě – přípravkem následně podlahu setřete.

Podlaha z OSB desek: Výběr a montáž

Renovace dřevěné podlahy

I přes pravidelnou údržbu některým poškozením stejně nezabráníte. Zde je několik základních typů, jak si s drobnějšími oděrky poradit (téma celkové renovace dřevěné podlahy by vydalo na samostatný článek).

  • Drobnější poškození na naolejované podlaze jednoduše rozleštíte pomocí vosku na podlahy.
  • Lokální významnější poškození dřevěné podlahy je možné snadno zbrousit a ošetřit podobně jako zbytek podlahy (tj. například natřít olejem).
  • Škvíru po rozštípnutém dřevu lze snadno vyspravit tmelem na dřevo, který seženete v různých odstínech.

Máte nějaký zaručený recept na údržbu dřevěné podlahy? Podělte se o něj s našimi čtenáři.

Vydáno dne:
15.04.2015

Photocredit: Archiv redakce

4

Jaký zvolit podlahový polystyren

Bez podlahového polystyrenu v přízemí se takřka neobejdete.. Číst více →



Stropní a podlahové OSB desky

Jak silné desky na stropy použít a čím je příbíjet? Dozvíte se v tomto příspěvku.. Číst více →



Podlahové topení v dřevostavbě

Zvažujete podlahové topení do dřevostavby? Jaké jsou výhody a nevýhody a jak v dřevostavbě podlahové topení funguje se dozvíte v našem článku... Číst více →



Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěných podlah? Odpoví vám tento článek.. Číst více →



Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Když se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, nejsou to jen parkety.. Číst více →



Podlaha z OSB desek: Výběr a montáž

Podlaha z OSB desek je zajímanou alternativou dřevěné podlahy... Číst více →



Podlahové palubky: Jaké jsou možnosti a jak se pokládají

Podlahové palubky jsou stále oblíbenou podlahovou krytinou. Jak na podkládku.. Číst více →



Ceny dřevěných podlah: Záleží nejen na typu dřeviny

Vybíráte dřevěnou podlahu a řešíte její cenu?.. Číst více →



Dřevěné podlahy: Požadavky na vlhkost a podklad

Dříve než začnete podkládat dřevěnou podlahu, musíte zajistit rovinnost.. Číst více →



Linoleum: Vzorník, ceník a fotogalerie

Zajímá Vás linoleum, jeho ceny, vzorník a rády byste viděli fotogalerii.. Číst více →