HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Video: Jak postavit Tee pee?

Indiánské tee pee je obydlí indiánů, které se stavělo z bizoních kůží. Samotná stavba tee pee není je jen otázkou cviku. Podívejte se na video a naučte se stavět tee pee i vy!


i Foto: Archiv redakce

Nosnou kostru tee pee tvoří 9 až 20 tyčí z borovicového nebo jasanového dřeva. Tyče je potřeba v určitém pořadí naskládat, tak aby vytvořily kužel. Na poslední tyč se uváže i půlkruhová plachta, kterou se zakryje celá konstrukce. U vchodu se plachta sepne jehlicemi. Uprostřed tee pee je vybudováno ohniště, kde může hořet otevřený oheň a horní část plachty má uzavíratelný průduch.

Zevnitř se v tee pee napne vnitřní plachta, která však sahá jen do asi 2 metrů výšky. Tato plachta zajišťuje tepelný komfort. Tee pee bylo dále vybaveno dalšími bizoními kůžemi, které vytvářely pohodlné bydlení.

Užitečné výpočty

Tee pee má téměř kuželovitý tvar. Pokud si šijete na tee pee vlastní plachtu, budete potřebovat znát povrch této kuželovité plochy, abyste věděli, kolik koupit látky. S tím vám jednoduše pomůže naše kalkulačka. 

Přejít na výpočet povrchu kužele →

Pokud byste důvodu potřebovali např. zjistit objem vzduchu v tomto indiánském stanu, dá se to snadno vypočítat pomocí vzorce na výpočet objemu kužele. 

Přejít na výpočet objemu kužele →

Líbí se vám video? Podívejte se na další zajímavá videa na našem portálu:

Video: Zapalte si finský oheň a grilujte i v zimě

Vydáno dne:
21.09.2017

3

Dřevostavba podle Feng Šuej

Prohlédněte si dřevostavbu pečlivě navrženou dle principů Feng Šuej... Číst více →



Pravda o jurtách: Jsou levnější než dům a vydrží navždy?

V článku se dozvíte pravdu o jurtách, jaké mají nevýhody, jak je lze řešit a kolik stojí?.. Číst více →



Hausbót: dřevostavba, na které si ujedete

Líbil by se Vám život na hausbótu? V tom případě se nechte inspirovat touto fotogalerií, kde najdete velmi povedené a zajímavé kousky... Číst více →



Důmyslnost korejských dřevostaveb z 15. století inspiruje i dnes

Korea a Japonsko jsou již tradičně mekkou funkčního a promyšleného architektonického designu. Pojďme se inspirovat historií jejich dřevostaveb... Číst více →



Video: Zapalte si finský oheň a grilujte i v zimě

Plánujete grilovačku nebo survival pobyt v divočině? Naučte se rozdělávat finský oheň! K čemu slouží a co k němu potřebujete, se dozvíte ve videu... Číst více →