HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradní kolečko používá spousta lidí špatně. Správný způsob tlačení znají už jen na vesnici

Je pro vás práce se zahradním kolečkem až příliš náročná, trvá dlouho nebo se vám zdá neefektivní? Je možné, že něco děláte špatně. Stačí malé změny, díky kterým se zbavíte bolesti zad po náročném dni na zahradě a díky kterým budete mít práci hotovou za jedno dopoledne. Proč se fyzicky úplně vyčerpat během dvou volných dní v týdnu, kdy nemusíte do práce? Je příjemné sfouknout tyto povinnosti během pár hodin a nezabít jimi celý víkend.


Zahradní vozík a kolečko
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Tady je důvod, proč vás vždy večer bolí záda

Zahradní kolečko využijete na zahradě téměř na cokoliv, a abyste si usnadnili práci, je dobré vědět, jaký typ zahradního kolečka budete potřebovat. Ku příkladu není ideální kupovat si hliníkové kolečko na vyvážení hnoje – mnohem lepší je k takové činnosti zvolit kolečko plastové, které je několikanásobně lehčí. Dalším důležitým aspektem je i objem. V tomto konkrétním případě bude tedy ideální plastové kolečko s objemem kolem 200 litrů – nechcete přece vyvážet hnůj celé odpoledne. A hliníkové kolečko s tak velkým objemem korby by vám jen přidalo na tíze – a mazat si večer záda Alpou taky nejspíš nechcete.

Myslíte si, že potřebujete zahradní kolečko? Možná jen neznáte další možnosti

Zvažte, k čemu kolečko nejčastěji používáte. Pro lehčí práce na zahradě je vhodné zahradní kolečko, zatímco pro náročnější stavební úkony je lepší stavební kolečko.

Pokud kolečko používáte často a převážíte těžší náklady, vyplatí se tedy investovat do stavebního kolečka. V potaz berte i terén. Pro nerovný terén nebo menší zahradní plochy je praktičtější zahradní kolečko s jedním kolem. A zapomenout nesmíme ani na cenu, jelikož právě ta je až na prvním místě. Pokud máte omezený rozpočet a nepotřebujete kolečko pro těžké práce, může být zahradní kolečko dostačující. Cenové porovnání mezi zahradním a stavebním kolečkem naleznete zde – aktuální cena zahradního kolečka vs. aktuální cena stavebního kolečka.

Korba – zvolit tedy plast nebo plech?

Plastová korba je lehčí, odolná vůči korozi a cenově dostupnější (aktuální cenu najdete zde), což je ideální pro lehčí zahradní práce a příležitostné použití. Svou roli hraje i objem korby (nad 150 l už rozdíl určitě pocítíte).

Plechová korba je naopak robustnější, má vyšší nosnost a je odolnější vůči mechanickému poškození, což ji předurčuje pro náročnější práce a časté používání, ačkoliv je těžší a náchylnější ke korozi – ceny plechového kolečka na českém trhu si můžete srovnat např. zde. Výhodou mnoha stavebních koleček je i bantamové kolo, které lze dofouknout.

Pravděpodobně nejlevnější variantou na trhu jsou však kolečka s ocelovým rámem – srovnání cen několika výrobců naleznete zde.

Motorové kolečko – cesta pro ty, kteří chtějí mít hotovo za dopoledne

Jak už jsme naznačovali na začátku dnešního článku, makat celý den na zahradě nechce (téměř) nikdo. A právě proto si mnoho zahrádkářů kupuje na ulehčení práce motorové kolečko. Ptáte-li se, jak to funguje, princip je stejný jako u elektrokola – víte, že to bude příjemnější, rychlejší a pohodlnější, a tak se i těšíte, až si „máknete“. Motorové kolečko vám podstatně usnadní převážení těžkých nákladů – srovnejte si jeho aktuální ceny zde.

Jak to dělají zkušení zahrádkáři?

Jestliže víte, jak správně manipulovat s kolečkem (a to znamená tak, abyste po cestě nevyklopili část nákladu), tento odstavec pro vás nebude nijak překvapující.

Nejčastěji dochází k vysypání nákladu při přepravě do nebo ze schodů. Příště, až se budete snažit překonat takovou překážku, sežeňte si dřevěnou desku, po které snadno vyjedete nahoru. Naopak pokud tlačíte kolečko z nebo do kopce, pravděpodobně jste večer celí zlámaní od bolesti. Až budete příště tlačit zahradní kolečko do většího svahu, tlačte ho před sebou – viz ukázkový příklad zde.

Od syna dostala k narozeninám elektrické kolečko. Práce na zahradě jí opět dělá radost

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
15.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

Jak udělat venkovní ohniště na zahradě – postup na DIY ohniště s vnitřním průměrem 80 cm
Chcete si vyrobit originální ohniště v zemi, nikoliv na nožičkách? Pusťte se do jeho výroby svépomocí podle ozkoušeného postupu.

Dřevěný přístřešek postavený svépomocí vyjde levněji. Srovnali jsme ceny materiálů – březen 2024
Kolik ušetříte na zahradním přístřešku, budete-li si ho stavět svépomocí? Dost na to, abyste za tyto peníze koupili iPhony celé rodině, nové spotřebiče, ojeté auto nebo jeli na krásnou dovolenou.

Od syna dostala k narozeninám elektrické kolečko. Práce na zahradě jí opět dělá radost
Práce na zahradě se s rostoucím věkem stává stále náročnější. Někdy to dojde až do stavu, kdy senior raději nechá zahradu ladem a ta chřadne.

„Jsou k ničemu,“ kroutí hlavou Petra. Populární neviditelné rukavice jsme zkusili na vlastní kůži
Geniální nápad nebo jen další světoborný vynález, který stojí za starou belu? „Navlékli“ jsme si je a chtěli se přesvědčit o výhodách, které prodejci slibují na svých e-shopech.

Smotat dlouhou hadici tak, aby se nezasukovala, lze jednoduchou metodou. Málokdo ji však zná
Možná si teď říkáte, že smotat obyčejnou zahradní hadici je přece úkol, který zvládne každé malé dítě. A nebo ne? Už si vybavujete, jak se hadice brání tomu, aby vytvořila úhledný kruh a nekroutila se do tvaru osmičky?

Od vnuka dostal nový vyžínač. „Jsem za něj rád, práce s křovinořezem už byla náročná,“ říká pan Zdenek (71)
Pan Zdenek žije na jižní Moravě a celý svůj život se věnuje zemědělství. Dnes je mu už přes 70 let a stále se nevzdal své každodenní rutiny na zahrádce, poli a louce. Jeho rodina moc dobře ví, co všechno dokáže zvládnout během jediného dne, a tak mu chtěla práci usnadnit.