HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Místo suterénu žumpa na fekálie. U betonových sklepů je třeba mít se na pozoru

Přestože v dnešní době je sklep pod domem nadstandardem, který si může dovolit málokdo, vzrůstá zájem o pořízení si levnějších prefabrikovaných řešení. Jejich výhoda je nejen v nižší pořizovací ceně a rychlosti výstavby. Některé typy konstrukcí, které jsou na trhu nabízeny, však byly určeny pro skladování zcela jiných věcí. Jak tento rozdíl poznat?


betonový sklep
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: rawpixel CC0

Jak si betonový sklep vlastně představit?

Betonové prefabrikované sklepy se stávají stále populárnější. Obvykle jde o obrovské betonové kontejnery, které se předem vyrobí v továrně, poté se dovezou na místo určení a autojeřábem umístí do předem připravené jámy. Existuje i modulární varianta, při níž se dovezou jednotlivé segmenty, které se skládají a spojují až na místě. S minimem práce tak lze získat praktický úložný prostor. Při pořizování je třeba vybírat osvědčeného dodavatele, abyste se vyvarovali nekvalitního zboží.

Kompletní shrnutí o prefabrikovaných sklepech se dočtete zde.

Tradiční sklepy nahrazuje nová alternativa. Důvodem je cena i rychlost výstavby

Jak vypadají jednotlivé typy betonových sklepů, se podívejte do naší fotogalerie.

Co je potřeba si u dodavatelů betonových sklepů pohlídat

Je důležité nenechat se zlákat příliš nízkou cenou a raději si ověřit, že se dodavatel nedopouští některé z těchto 3 chyb.

Beton a praskliny 

Nejdůležitější je pohlídat si, že v betonu není nikde prasklina, která by později umožnila prosakování vlhkosti a způsobovala i bezpečnostní riziko. Praskliny mohou vznikat především v okamžiku, kdy výrobce nenechá beton ve formě dostatečně vytvrdnout. Po vylití do forem beton potřebuje alespoň sedm dní, aby ho bylo možné z formy vytáhnout. Jinak mohou zejména v místech montážních ok, za která se beton vytahuje, vzniknout praskliny.

Návod na DIY projekt: Jak postavit zahradní sklep svépomocí

Volba typu materiálu 

Druhou věcí, která by se mohla stát, je úmyslná záměna betonového sklepa za jímku na vodu či fekálie. Do těchto nádob se musí dodatečně vyvrtat otvory pro odvětrávání, což může snížit pevnost betonu a v místech řezů může dojít k přetnutí výztuže. To může mít vliv na odolnost konstrukce.

Při montáži je třeba zajistit dokonalé utěsnění spár

Poslední ukazatel kvalitního dodavatele je zejména u segmentových typů sklepů způsob montáže. Ve špatně provedených spojích může začít prosakovat voda, a ve sklepě by se tak začaly vyskytovat plísně a škůdci a docházelo by zde ke korozi kovových materiálů. Pokud sklep na místě montuje dodavatelská firma, pohlídejte si, že na spoje mezi segmenty nepoužívá pouze tmel, nebo maltu. Pokud si sklep instalujete svépomocí, můžete použít například studnovou montážní pěnu.

Instalace betonových sklepů – jak to funguje

Před stavbou sklepa je důležité zjistit typ podloží a hloubku podzemní vody. V případě vysoké hladiny podzemní vody bude potřeba zajistit její odčerpání, aby se zabránilo komplikacím při umisťování sklepa. V některých případech bude zapotřebí zhotovit projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Od okamžiku, kdy se člověk rozhodne pro betonový sklep, až po umístění a možnost okamžitého použití, to obvykle trvá 6–12 týdnů. Samotná realizace pak zabere 2–3 dny a vypadá následovně:

  1. Výkop jámy – Tu lze vykopat svépomocí, ideálně pomocí bagru.
  2. Vysypání jámy štěrkem – Pokud se jedná o jednotlivé segmenty, je třeba také vybetonování základové desky.
  3. Drenáž – Výrobci tento krok často neuvádí, ale odborníci rozhodně doporučují použít kolem základů drenáž, která bude odvádět přebytečnou vlhkost. 
  4. Umístění monolitu, případně jednotlivých segmentů a jejich spojení – Vzhledem k váze betonu je zapotřebí těžká technika. Je třeba si ověřit, jestli dopravu a autojeřáb na složení zajišťuje dodavatel, nebo je nutné si ji zajistit svépomocí.
  5. Hydroizolace – Hydroizolaci je nezbytné chránit před mechanickým poškozením, aby si udržela vlastnosti ochraňující sklep proti vlhkosti. Hydroizolační nátěr také prodlužuje životnost samotného betonu. Ochranu lze zajistit pomocí geotextilie, nebo nopovou fólií.
  6. Zateplení – To se dělá jen, pokud je sklep určen pro delší pobyt uvnitř. Izolace se provádí z extrudovaného polystyrenu.
  7. Zasypání zeminou a finální terénní úpravy – Při zasypávání je nutné zeminu kolem sklepa zhutnit, aby nedošlo k jeho posunu.
  8. Usazení dveří – Záleží na dodavateli, jestli poskytuje sklepy se zabudovanými dveřmi nebo pouze s rámem, do kterého je třeba osadit vlastní dveře.

Na postup usazování betonových sklepů se podívejte do naší fotogalerie.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Výhody betonových sklepů

Hlavní výhodou betonových sklepů je jejich rychlá instalace, díky které se ušetří spousta času a nákladů na pracovní sílu oproti stavení zděných sklepů. Robustnost betonového sklepa brání vytlačení celého sklepa na povrch podzemní vodou. Díky tvrdosti betonu sklep dokáže odolávat tlakům způsobeným půdou, a brání tak deformaci bočních stěn. Betonový sklep zároveň poskytuje odolnost vůči vlhkosti a hmyzu. I když jsou betonové sklepy obvykle vyráběny do jednotných forem, mnoho dodavatelů nabízí i individuální přizpůsobení sklepa. Například díky umístění okna tak místo sklepa můžete získat další obytnou místnost, kterou lze využít třeba jako pracovnu nebo jako ochranný úkryt v případě nebezpečí.

Kompletní shrnutí o prefabrikovaných sklepech naleznete zde.

Tradiční sklepy nahrazuje nová alternativa. Důvodem je cena i rychlost výstavby

Plastové prefabrikované sklepy jako další alternativa

Další variantou prefabrikovaných sklepů jsou plastové sklepy, které mají obvykle válcovitý tvar a obsahují speciální ocelový rám, který slouží jako výztuž. Díky tomu jsou samonosné, ale přesto se nedoporučují pro podsklepení budov, protože by to bylo příliš velké zatížení, které by mohlo vést k jeho deformaci. Další variantou je plastový sklep k obetonování, který je vybaven bočními žebry s kovovými výztuhami, které společně s litým betonem zajišťují pevnou konstrukci sklepa. Více o plastových prefabrikovaných sklepech se dočtete zde.

Plastový sklep: Prodejci často zamlčují zásadní skutečnosti

Vydáno dne:
11.08.2023

Photocredit: rawpixel CC0

2

Zahradní domek na nářadí nemusí být jen skladiště

Zahradní domek, potřebujete k němu stavební povolení? Z čeho jej postavit a jak ho uspořádat, aby se do něj vešlo vše potřebné? Dozvíte se v tomto článku... Číst více →



Dřevník a přístřešek na dřevo: Uskladňujeme palivové dřevo

Dřevníky a přístřešky na dřevo jsou výbornými pomocníky pro skladování palivového dříví. Podívejte se, kde dřevník postavit a jakou zvolit konstrukci... Číst více →



Podsklepit nový dům nebo ne? Společně najdeme správnou odpověď

Když se rozhodnete stavět dům, musíte si položit otázku, zda ji podsklepit, nebo ne. Neměli byste se ale rozhodovat jenom s ohledem na peníze... Číst více →



Návod na DIY projekt: Jak postavit zahradní sklep svépomocí

Postavte si sami podle našeho jednoduchého návodu zahradní sklípek, kam uskladníte všechnu úrodu. A ještě vám zútulní zahradu!.. Číst více →



Plastový sklep: Prodejci často zamlčují zásadní skutečnosti

Plastové sklepy jsou stále populárnější díky snadné a rychlé instalaci. Existují však nástrahy, na které je třeba si dát pozor... Číst více →



Tradiční sklepy nahrazuje nová alternativa. Důvodem je cena i rychlost výstavby

Prefabrikované sklepy jsou odolné vůči vlhkosti a cenově příznivější než klasické zděné sklepy. Jaké další výhody má jejich pořízení?.. Číst více →



Přehlížení špatné vlhkosti v domácnosti se lidem nepříjemně prodražuje

Rychlé možnosti prozatím využívají pouze méně početné rodiny a mladé páry žijící v garsonkách. Cenově dostupné řešení by přitom jistě uvítaly i větší rodiny žijící ve starších domech, kde je problém s nadměrnou vlhkostí denním chlebem... Číst více →