HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Za nevyvezenou žumpu nebo septik se rozdávají pokuty až 100 tisíc. Důležité je pečlivě uchovat doklad

Něco tady smrdí. A to doslova. Nebylo žádnou raritou, že dříve mnoho majitelů septiku nebo jímky nakládalo s jejich obsahem poněkud svérázně. Místo odvozu specializovanou firmou volili často záměrné porušení těchto zařízení, aby se problém vyřešil sám a tak nějak v tichosti odtekl. S novelou vodního zákona je však tomuto konec. Za plné nebo nefunkční jímky a septiky hrozí majitelům tučná pokuta.


Za plný septik nebo žumpu hrozí tučná pokuta
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Anna Farrell Photography (Flickr CC 2.0)

Pokuta za plný septik či žumpu

Změna vodního zákona přinesla v roce 2023 novou povinnost. Majitelé nemovitostí, jejichž odpad vede do septiku nebo do žumpy, by tak měli zbystřit. Za nevyvezení odpadu a plnou nádrž totiž hrozí tučná pokuta. U fyzických osob může dosáhnout až 20 tisíc korun, u právnických dokonce 100 tisíc. Pokutu lze navíc ukládat i opakovaně. Majitelé těchto jímek a septiků musí dle novely sami prokázat, že je pravidelně nechávají vyvážet licencovanou společností. K tomu slouží doklad o správném vývozu fekálií, který je nutné uchovat, a to až dva roky zpětně.

Nezapomeňte si schovat doklad

Počet vývozů jímky nebo septiku musí odpovídat spotřebě vody v daném místě. Odvoz může provádět pouze provozovatel čistírny odpadních vod nebo osoba oprávněná podle živnostenského zákona. Kontrolu bude provádět Vodoprávní úřad nebo Česká inspekce životního prostředí. Ten, kdo provede odvoz, je povinen tomu, kdo akumuluje odpadní vody v bezodtokové jímce, vydat doklad. Pokuta tak nehrozí pouze těm, kdo žumpu nenechávají vyvážet, ale také těm, kdo si daný doklad neschovají.

Na aktuální ceny jímek a septiků se můžete podívat například zde.

Vypouštění žumpy na zahradu je minulost

Kromě kontroly dokladů o vývozu může dojít také ke kontrole funkčnosti žumpy. Ta bývá často porušená, a její obsah tak vytéká ven. Dříve bylo zcela běžné i to, že se obsah septiku či jímky po naplnění vypouštěl na zahradu. Dokonce se zařízení prokoplo schválně, aby nebylo nutné fekálie vyvážet.

Novela povinným vývozem a kontrolou uchovaných dokladů sleduje ochranu podzemních vod. Septik a žumpu dnes již není v žádném případě možné jen tak vypustit na zahradu. Takové chování by ohrožovalo vás i okolí, a navíc by hrozila pokuta ve stejné výši jako u nevyvezeného septiku.

Po zavedení novely se však stává, že mají majitelé septik nebo žumpu prasklou, ale přesto zavolají občas certifikovanou službu, aby měli požadovaný doklad. V tomto bizarním případě tak majitelé zaplatí za vývoz, a ještě k tomu znečišťují.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Vývoz žumpy či septiku stojí i desítky tisíc ročně

Náklady na vývoz žumpy nebo septiku certifikovanou společností však nejsou zrovna nízké. Může se jednat i o desítky tisíc. Ve dvou lidech dojde k naplnění žumpy o objemu pěti kubíků zhruba za měsíc, ve čtyřech lidech poté cca za 14 dní. Jeden vývoz přitom stojí okolo 4 tisíc korun. Na místě je proto zvážit, zda by se nevyplatilo jiné řešení. Takovou alternativou můžou být například domácí čističky odpadních vod.

Nevyplatí se vám stávající jímka nebo septik? Podívejte se na ceny alternativy, čističek odpadních vod, například tady.

Novela vznikla za účelem postupného omezení starých žump nebo septiků. Bezodtokové jímky jsou dnes povoleny spíše výjimečně, a to v případech, kdy není možná kanalizační přípojka, domácí čistírna či septik s filtrem.

Vydáno dne:
18.05.2024

Photocredit: Anna Farrell Photography (Flickr CC 2.0)

1

Místo suterénu žumpa na fekálie. U betonových sklepů je třeba mít se na pozoru
Některé typy konstrukcí, které jsou na trhu nabízeny, byly určeny pro skladování zcela jiných věcí. Jak poznat rozdíl?

Pokuta až 100 000 Kč za větve přesahující pozemek. Neznalost zákona se může prodražit
Máte zahradu a na ní vzrostlé stromy? V takovém případě je dobré mít se na pozoru. Zejména pokud se blízko vašeho pozemku nachází dráty vedení elektrického proudu.

Stavební úřad může přijít k vám domů na kontrolu. Pokud ho nepustíte dovnitř, hrozí pokuta 50 tisíc
Jedná se sice o váš vlastní pozemek, koho na něj však pustíte, si v některých případech sami vybrat nemůžete. Zvláště, pokud se to týká úřadů.

Do zákazu některých kotlů na tuhá paliva zbývá jen necelého půl roku. Opozdilce čeká tučná pokuta
Do zákazu kotlů první a druhé emisní třídy zbývá už zase o něco méně času. Více než 150 tisíc domácností má stále staré zařízení, pokuta bude vysoká.

Běhá váš pes na cizí pozemek a v noci štěká? Hrozí vám soud a pokuta až 100 tisíc
Pro mnohé se jedná o člena rodiny, může však také narušit sousedské vztahy. V takovém případě někdy dochází i k volání policie, podání žaloby nebo udělení vysokých pokut.

Za pokácení stromů na vlastním pozemku hrozí pokuta 100 000 Kč
Ačkoli se mnoho lidí domnívá, že na svém vlastním pozemku si můžou dělat v podstatě všechno, co se jim zlíbí, není tomu úplně tak.

Za pěstování některých rostlin hrozí pokuta až 2 miliony korun. Přesvědčte se, zda je nemáte na zahradě
Majitelé pozemků, kteří nemají tušení, co jim na zahradách a loukách roste, by měli zbystřit. Za některé druhy plevele totiž hrozí pořádná pokuta.