HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bydlení seniorů a mladých je nesrovnatelné. Nahlédli jsme do jejich domovů

Ohlédněme se 70 let zpátky a porovnejme domy starší generace známé jako boomers (narození v letech 1946–1964) s dnešní generací mladých rodin alias mileniálů (narození 1981–1995). V průzkumu jsme neopomenuli ani nejmladší generace – Gen Z (narodili se zhruba mezi roky 1996 a 2009) a generaci Alfa – do té spadají dnešní děti narozené od roku 2010. Proto jsme si pro vás připravili také vizualizace toho, jak budou pravděpodobně vypadat jejich moderní rodinné domy postavené po roce 2030. Rozdíly jsou obrovské, a to je řeč pouze o jednom století.


generace z
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz, Ministerstvo životního prostředí (CC)

Kdo jste vy?

V dnešním článku jsme si pro vás připravili ukázku bydlení napříč pěti generacemi – najdete se v té vaší? Na obrázku níže zjistíte, zdali spadáte do generace Alfa, Z, X, mileniálů nebo boomerů. Domovy jednotlivých rodin se velmi liší, což ostatně uvidíte ve fotogalerii sami. Co říkáte na bydlení budoucnosti, s jehož vygenerováním nám pomohla AI? Ta bude pravděpodobně součástí mnoha domovů generace Alfa, což jsou v tuto chvíli ještě děti a mladiství na středních školách.

Bydlení napříč generacemi

Na fotografiích níže jsme se řídili předpokladem, že lidé ze všech generací začali bydlet samostatně ve svých 20 letech (tzn. ku příkladu bydlení mileniálů bude odpovídat klasickému bydlení v roce 2001, jelikož jejich generace se datuje od roku 1981). To, co v daném roce tyto domácnosti pokládaly za moderní, je na dnešní škále „moderního bydlení“ v mnoha případech na úplném konci.

Boomers hledají domovy, které jim poskytnou maximální komfort

Boomeři, s vámi přišel punk a hippie. Mnozí z vás jsou buď v důchodu nebo se na důchod připravují. Vaše generace má specifické potřeby a preference, co se týče bydlení, které se velmi liší od mladších generací.

Mnozí boomers samozřejmě preferují bydlení, které vyžaduje minimum údržby. To znamená menší nemovitosti nebo byty v komunitách s řízenou údržbou. I přesto chtějí mít stále dostatek prostoru pro návštěvy rodiny a přátel. To zahrnuje dostatečně velké společenské prostory, hostinské pokoje a možná i venkovní prostory pro společné setkávání. Boomers často hledají bydlení, které jim umožní věnovat se jejich zájmům a koníčkům. To znamená extra prostor pro zahradničení, dílnu, ateliér, nebo prostor pro cvičení a relaxaci.

Generace X neobětuje pohodlí na úkor moderních trendů

Spoustě z vás se neříká jen generace X, ale jste přezdíváni i jako Husákovy děti. Zažili jste rozdělení Československa a vznik samostatné České republiky. Pojďme se podívat, co je pro většinu z vás důležité.

Domy a byty generace X jsou často navrženy s ohledem na praktičnost a pohodlí. Velkou hodnotu mají pro tuto generaci úložné prostory a vysoká úroveň komfortu. Přestože mohou ocenit moderní design, nebudou pravděpodobně obětovat pohodlí kvůli trendům. I když generace X není tak technologicky závislá jako mileniálové, ocení pohodlí a výhody, které moderní technologie nabízí. Z technologií, které jsou často součástí jejich domovů, můžeme jmenovat třeba termostaty a bezpečnostní systémy.

Špatně nastavený termostat prodražuje domácnostem topení o tisíce korun. Zjistili jsme, v čem je problém

Na aktuální nabídku a srovnání cen termostatů (chytrých, programovatelných i manuálních) se můžete podívat zde.

Mileniálové jsou v oblasti bydlení velmi rozmanití

Mileniálové, říká se vám tak, protože jste dosahovali prahu dospělosti v období přelomu nového milénia, kolem roku 2000. Někdy jste označovaní také za internetovou generaci (iGen).

Mnoho mileniálů dává přednost bydlení v menších domech nebo bytech, často z důvodu ekonomické efektivity, snížení ekologické stopy nebo proto, že žijí v městských oblastech, kde je bydlení dražší a méně dostupné. Trendy v interiérovém designu mezi mileniály často zahrnují otevřené obytné prostory (např. propojení kuchyně s obývacím pokojem).

Mileniálové jsou technologicky velmi pokročilou generací a často zařazují do svých domovů chytré technologie. Udržitelnost je pro mnoho mileniálů důležitá, a to se odráží i v jejich volbě bydlení. Upřednostňují ekologické materiály, energeticky efektivní spotřebiče a často se zajímají o recyklaci.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Generace Z je velmi dobře obeznámena s klimatickou krizí a hodnotou udržitelnosti

Generace Z, vy jste známí svým životem online, a nejen proto se vám také přezdívá digitální domorodci. Někteří z vás právě vstupují do dospělosti nebo stojí na jejím prahu.

Gen Z vyrůstala ve světě, kde technologie a internet hrají klíčovou roli, a očekává se, že jejich domovy budou plně vybaveny nejnovějšími technologiemi. Velmi často si do svých domů instalují tepelná čerpadla i fotovoltaiku.

Za kolik už se dá dnes pořídit nejběžnější typ tepelného čerpadla vzduch-voda? Aktuální srovnání cen zde

Inteligentní domácí systémy, automatizace a vysokorychlostní internet jsou pro ně standardem. Preferují bydlení, které:

  • využívá ekologické materiály,
  • má malou uhlíkovou stopu,
  • zahrnuje prvky jako solární panely nebo systémy shromažďování dešťové vody,
  • přesto si někteří z Gen Z volí v mnoha případech i klimatizační jednotku. Aktuální ceny klimatizací na českém trhu si můžete srovnat např. zde.

Generace Z má na střeše velmi často fotovoltaiku. Jaké jsou aktuální ceny? Srovnejte si je zde.

S růstem digitální ekonomiky a možností práce z domova ocení generace Z flexibilní obytné prostory. Vzhledem k vysokým nákladům na bydlení hledá generace Z cenově dostupné možnosti. Takový standard mnohdy představují malé bungalovy s dispozicí 4+kk.

Nejoblíbenější typové projekty s dispozicí 4+kk, které si mladé rodiny nejčastěji volí, si prohlédněte níže.

Katalog rodinných domů →

Předpoklad bydlení generace Alfa – náhled do budoucnosti

Generace Alfa, tedy dnešní děti, se osamostatní pravděpodobně kolem roku 2030, a proto vám můžeme nabídnout pouze vizualizace našeho předpokladu, který jsme si vytvořili na základě jejích charakteristických rysů.

Pro generaci Alfa vyrůstající ve světě přetékajícím technologiemi a čelící globálním výzvám (změna klimatu) bude udržitelné bydlení prioritou. Očekává se, že jejich domy budou energeticky úsporné s pokročilými systémy pro využití obnovitelných zdrojů energie, jako jsou fotovoltaické panely, větrné turbíny a využití šedé vody. Materiály používané při výstavbě a renovacích budou ekologické a recyklovatelné.

Od roku 2030 by mohly rodiny získat zvýhodněné financování od bank, pokud si postaví dřevostavbu

Rodinné domy, které budou pravděpodobně vybaveny pokročilými technologiemi pro automatizaci, si prohlédněte níže.

Věk je jen číslo

Styl bydlení jsme v dnešním článku odvozovali na základě ročníku narození a charakteristického chování různých generací. Neuvažovali jsme samozřejmě možné rekonstrukce, které domácnosti velmi často provádějí. Boomeři tak mohou bydlet jako mileniálové a ti zase třeba jako Gen Z. Velmi záleží na vás a také na tom, jak moc si svá obydlí hýčkáte a do jaké míry jsou pro vás obměny nábytku a celkový styl domácnosti důležité. Ovšem ne každý sleduje moderní trendy a každý rok mění starý gauč za nový. To je přece nad slunce jasné.

Vydáno dne:
05.04.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz, Ministerstvo životního prostředí (CC)

8

Tepelné čerpadlo země-voda po 8 letech jeho provozu

Proč se manželé Ondřej a Marie rozhodli pro tepelné čerpadlo a kolik zaplatí za vytápění? Přečtěte si rozhovor s majiteli. Jaké jsou jejich zkušenosti a co by dnes na domě změnili?.. Číst více →



Stavět z cihly odmítli a ušetřili tak 1,5 milionu a roční nájem k tomu

Tomáš a Jaroslava toužili po rodinném životě v novém domě se zahradou a přírodou na dosah ruky. Co je přimělo vyměnit cihlový dům za dřevostavbu? A proč se záměrně vyhnuli typovému projektu?.. Číst více →



Valašská roubenka, které stačí na vytápění jen 1 koš dřeva denně

Sympatičtí manželé si v beskydských kopcích nechali postavit roubenku z borovicového dřeva. Vytvořili úžasnou stavbu na magickém místě, kde lišky dávají dobrou noc. Prohlédněte si ji s námi... Číst více →



3+1 v Brně vyměnili za luxusní bungalov na Vysočině. Stavební pozemek z dražby však manželům slušně zavařil

Proč se Markéta a Radek rozhodli pro dřevostavbu a jak dlouho se stavěla? Jak funguje jejich chytrá domácnost a jak si poradili s přehříváním domu? To vše nám prozradili v exkluzivním rozhovoru pro Dřevostavitele... Číst více →



Rodinný dům navrhl Veronice její bratr. Povedlo se mu snížit cenu o statisíce

Rodina dokázala na prostoru ušetřit statisíce, a to jen díky bratrovi paní majitelky Veroniky. Na základě svých dlouholetých zkušeností ve stavebním oboru jim pomohl navrhnout bezchybnou dispozici. Získali jsme půdorys... Číst více →



Roky sbírali zkušenosti a poté si postavili roubenku, ve které se zastavil čas

Nedaleko Uherského Hradiště si nechali postavit překrásnou tradiční roubenku pro trvalé bydlení. Jaký je příběh Marty a Radka?.. Číst více →



Dřevostavbu si postavili na pozemku rodičů. Omezení ze strany CHKO vyřešili chytře

Manželé Kateřina a Libor ze severovýchodu Čech si nechali postavit dřevostavbu 4+kk na pozemku rodičů. Proč se jim tím kompletně změnil život a s jakými komplikacemi se museli potýkat?.. Číst více →



Manželé na Plzeňsku se podělili o svůj příběh se stavbou rodinného domu v době největšího zdražování stavebních materiálů

Marek s Lucií do toho šli po hlavě. Poté, co narazili na zlatý důl pozemků, hledali spolehlivou stavební firmu, která by jim postavila rodinný dům. Navštívili jsme je u Plzně a popovídali si o tom, na jakém zásadním kroku se nedokázali shodnout se svými sousedy nebo proč zavrhli tepelné čerpadlo. Navíc jsme získali i referenci z první ruky na stavební společnost Taurushaus... Číst více →



Dali na doporučení a zvolili dřevostavbu místo cihly. Dnes Jaroslav s Petrem hodnotí své rozhodnutí

Byli nuceni postavit dům rychle, a odejít tak z centra rušné Prahy. Přestože jim štěstí ze začátku příliš nehrálo do karet, dokázali si postavit nádherný dům. V rozhovoru nám mimo jiné dali referenci a prozradili zkušenosti s firmou Atrium... Číst více →



Bydlení za socialismu – jak vypadalo a kolik skutečně stálo. Nedostupné byty nejsou fenomén pouze dnešní doby

Připomeňte si pomocí fotografií bydlení za socialismu a napište nám, které věci vám chybí a na které se nevyplatí ani vzpomínat... Číst více →