HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Znáte všechny druhy střešního šindele? Seznamte se s nimi

Rozhodnutí použít jako střešní krytinu šindel neznamená kompromis diktovaný finančními důvody. Šindel je ve skutečnosti velmi přitažlivým a vyhledávaným materiálem, jak z hlediska estetiky, tak z praktických důvodů. Znáte všechny typy šindele? V tomto článku vám je představíme a vysvětlíme rozdíly mezi nimi.


Střešní šindel
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Marc Thorpe (se souhlasem)

Šindelová střecha

Šindele nejsou ani zdaleka novinkou na našem trhu, spíše naopak. Jedná se o střešní krytinu využívanou od počátku středověku u lidových staveb v Čechách a na Moravě. V čem se jednotlivé typy šindelů liší? Nahlédněte do naší fotogalerie a uvidíte rozdíly, které jsou níže více popsány.

Fotogalerie:

i Foto: Marc Thorpe (se souhlasem), Angie Helm Interiors, Zdeněk Charvát (se souhlasem), Nadine Stay

Asfaltový šindel

Asfaltové šindele vypadají působivě a jsou extrémně pevné. Zvolíte-li na střechu tento materiál, vašeho rozhodnutí nebudete litovat. Proč? Vypadá hezky, dlouho vydrží, je lehký a především levný. Za asfaltový šindel je též označovaný bonský a kanadský šindel.

Bonský a kanadský šindel

Asfaltový šindel, známý také jako bonský či kanadský šindel, je vyroben z několika vrstev. Jádro je vyrobeno ze skelných vláken, které zaručují vysokou mechanickou pevnost a rozměrovou stabilitu. Tato vrstva je zapuštěna do asfaltové hmoty. Asfalt je zodpovědný za těsnost a tím i trvanlivost povlaku. Vrchní vrstva šindele má přitom minerální povrch, který ho chrání proti nadměrnému zahřívání, poškození UV zářením a mechanickému poškození.

Nástupcem bonského šindele je v dnešní době tzv. finský modifikovaný šindel. Tato střešní krytina je univerzální pro každý typ střechy, jelikož má spodní celoplošné lepení.

Výhody a nevýhody

Barva asfaltového šindele může být stejnoměrná, stínovaná nebo melanžová (granule jsou v různých barvách). Dalšími výhodami asfaltového šindele je jednoduchá pokládka a minimální nároky na údržbu. Nevýhodou je jeho neekologická výroba.

Mohlo by vás zajímat: Šindelová krytina na střechu: Jak a podle čeho vybrat správný šindel

Kam se hodí asfaltový šindel?

Asfaltový či bonský šindel nepřetěžuje konstrukci, střecha díky tomu může být vyrobena z nosných prvků s menším průřezem než pod keramickými nebo cementovými střešními taškami.

  • Asfaltové šindele lze pokládat na střechy s úhlem sklonu 11° až 9°, jelikož jsou lehké (1 m2 této krytiny má hmotnost 7 až 11 kg).
  • Vzhledem k tomu, že se snadno ohýbají, mohou být zakončeny polokruhovými tvary střech. Správně položená a dobře udržovaná asfaltová střecha může zdobit vaši střechu na 30–50 let.

Dřevěný šindel

Dřevěné šindele jsou obdélníkové dřevěné desky 30–45 cm dlouhé, 6–10 cm široké a 4–10 mm tlusté. Dřevěné šindele můžeme rozdělit hned podle několika kritérií. Z pravidla se v České republice vyrábějí dva základní typy dřevěných šindelů, a sice šindel valašský a šindel alpský. Na trhu se také objevují stěnové rustikální šindele a šindele do interiéru.

Podle použitého dřevního materiálu potom rozlišujme šindele z modřínového nebo smrkového dřeva. V neposlední řadě máme rozdělení pode způsobu pořízení. Častěji se vyrábí štípané šindele, neboť je po nich větší sháňka díky lepším vlastnostem. Dále se potom vyrábí šindele řezané.

Mohlo by vás zajímat: Dřevěná šindelová krytina nebo obklad překvapí i v dnešní době

Rozdíl mezi alpským šindelem a valašským šindelem

Alpský šindel se vyrábí nejčastěji z modřínového dřeva. Jejich pokládka spočívá ve vzájemném překrytí jednotlivých kusů (natřikrát), tzv. spoj na rybinu. Důležité je, aby se nepodcenila jejich výroba, jelikož musí dobře přiléhat na podklad střechy a také k sobě navzájem. Výroba alpského šindele je velice podobná výrobě šindele z cedru. Díky obsahu pryskyřice zde není nutná impregnace.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Valašský šindel můžete zpravidla vidět nejčastěji v Beskydech, kde se odehrává i jeho značná výroba (stejně tak i výroba alpského šindele). Spoj je na pero-drážku (jedna strana – pero, je zúžená a proto je možné zasunout ji do drážky vedlejšího šindele). Zde volíme smrkové dřevo, modřínové pouze výjimečně. Můžeme ho využít jak na střechu, tak i jako obklad vnitřní stěny.

Štípaný šindel vs. řezaný šindel

Štípaný šindel se opracovává na štípačce, spoje pero a drážka se frézují. V oboru šindelářství je velký podíl ruční práce. Zato výroba šindele řezaného je podstatně rychlejší a také levnější. Princip spočívá v řezání po délce kmene. Tudíž dochází později k přerušení vláken, šindel přestane plnit správně svou funkci a je tak omezena jeho životnost.

Nejčastěji se pro výrobu volí jehličnaté dřeviny

Už při výrobě je velice důležitý výběr samotné dřeviny. Pro výrobu využíváme jehličnany, zejména smrk, modřín anebo jedli. V zahraničí je nejvíce využívaný sibiřský nebo kanadský modřínsekvoje. Setkat se můžete i s variantou topolového šindele.

Plechové šindele

Plechové šindele jsou novinkou mezi střešními krytinami dostupnými na stavebním trhu a zároveň vynikající alternativou k tradičním dřevěným šindelům. Nízké pořizovací náklady, pohodlný provoz a originální design mohou podpořit použití tohoto materiálu.

Díky použití technologických řešení bylo možné vytvořit střešní šindelovou krytinu, jejíž vzhled napodobuje strukturu dřeva. Pro výrobu plechových šindelů se používá vysoce kvalitní ocel. Ocelové jádro je chráněno směsí zinku a hořčíku, díky čemuž má plech delší životnost. Estetického efektu je dosaženo rafinací materiálu texturou a vhodnými nátěry.

Kam se hodí plechový šindel?

  • Plechové šindele jsou určeny především pro střechy domů v horském stylu. Vidět je můžete i v základech moderní architektury. Kryt je estetický a dokonale zapadá do budov v okolní krajině.
  • Ekonomické důvody hovoří pro jeho použití i na větších plochách. Pokládka je mnohem levnější než dřevěný šindel, jeho montáž je méně komplikovaná, nevyžaduje ani dodatečné náklady při používání.
  • Plechové šindele lze použít na střechách se sklonem 15°, na tuhé střešní krytině nebo střešní fólii. V obou případech se používá rošt s protilehlými lištami a západkami, ke kterým je upevněna přední část panelů.

Vydáno dne:
03.05.2022

Photocredit: Marc Thorpe (se souhlasem)

3

Jakou zvolit střešní krytinu pro dřevostavbu?

Řešíte, jaký typ střešní krytiny zvolíte pro váš dům? Připravili jsme pro vás seriál.. Číst více →



Plechová střešní krytina: sluší nejen dřevostavbám

Plechové krytiny zažívají zejména u dřevostaveb malou renesanci. Proč?.. Číst více →



Střešní latě 30x50 nebo 40x60?

Kdy použít střešní latě 30x50 a kdy 40x60? Jaká je cena střešních latí.. Číst více →



Šindelová krytina na střechu: Jak a podle čeho vybrat správný šindel

Vybíráte šindelovou krytinu na střechu? Jaký je rozdíl mezi kanadským a asfaltovým šindelem a jaké jsou vlastnosti a ceny dalších šindelů se dozvíte zde... Číst více →



Atika ploché střechy – postup výroby a montáže

Řešíte atiku ploché střechy na novém domě? Máme pro vás jednoduchý návod včetně výkresové dokumentace, jak zvládnout výrobu a montáž atiky svépomocí bez odborných znalostí či složitého vybavení... Číst více →



Dřevěná šindelová krytina nebo obklad překvapí i v dnešní době

Zvažujete, jaký zvolit obklad nebo střešní krytinu pro svůj dům či chatu? Inspiraci i radu najdete v následujícím článku o dřevěném šindeli... Číst více →



Dům s kulatými okny vyrostl na místě zdevastované farmy

Dům s kulatými okny a jemnými šindeli vyrostl na místě zdevastované farmy a v mnohém se původnímu obydlí podobá... Číst více →



Chatu z černých šindelů si postavili sami s pomocí dvou místních řemeslníků

Pokud rádi přiložíte ruku k dílu, nechte se inspirovat krásnou chatou v rumunských Karpatech, kterou si majitelé téměř celou postavili vlastníma rukama... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů