HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Atika ploché střechy – postup výroby a montáže

Atika plochých střech staveb na bázi dřeva se může zdát jako složitý konstrukční problém. Není to však úplně pravda. Díky přehlednému postupu, jak se dá atika jednoduše vyrobit a ještě snadněji osadit na stavbě, to teď zvládne i běžný stavebník, který si dokončovací práce na hrubé stavbě řeší svépomocí. Pro výrobu i montáž atik postačí mít základní výkresovou dokumentaci, potřebný materiál, nářadí a trochu šikovnosti v rukou.


Atika ploché střechy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Marek Kuchař

Atiky jsou konstrukce, které ohraničují po obvodu plochou střechu staveb. Na první pohled se může zdát, že jde o vyvýšené obvodové stěny nad úrovní stropní konstrukce. Ve většině případů se však jedná o samostatné atikové stěny, jež nejsou nikterak vysoké. Jejich hlavním úkolem je zamezit stékání vody, které je zapříčiněno venkovními vlivy počasí (déšť, tající sníh), z ploché střechy na obvodové stěny budovy. Atiky mohou mít různé výškové stupně a vždy záleží na celkové koncepci tvaru řešené budovy. Mohou být umístěny po celém obvodu ploché střechy, nebo jen na vybraných stranách stavby, například v kombinaci se střešním okapovým žlabem.

Fotogalerie:

i Foto: Marek Kuchař, Tomáš Otec, Paolo Neo

Výroba atikové stěny

Pokud máte dřevostavbu s plochou střechou a chcete ušetřit peníze za některé prvky stavby, pak jsou atiky tou správnou volbou. V praxi to znamená, že zhotovitelská firma namontuje stěny a stropní nosníky, položí záklop v podobě desek na bázi dřeva, a tím vytvoří podklad budoucí skladby ploché střechy. Tady práce firmy končí a vy se můžete pustit do práce. Podívejte se na celý postup podrobně ve fotogalerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Slavný filmový režisér si postavil dřevostavbu snů. Svůj ranč však ostře střeží před fanoušky

Atikovou stěnu si můžete vyrobit v domácích podmínkách

Budete k tomu potřebovat stavební řezivo, pilu, aku vrtačku, vruty do dřeva, metr a tesařskou tužku. Dřevěné hranoly mohou mít jeden formát a je možné z nich krátit řezivo jak na spodní a horní pásnice atiky, tak na její sloupky. Jednotlivé prvky se k sobě připevňují vruty do dřeva podle výkresové dokumentace. Průměr a délku vrutu určuje projektant výkresové dokumentace.

Mohlo by vás zajímat: Zahradní pergola svépomocí: montážní návod a projekt pergoly ke stažení

Následně se tato dřevěná konstrukce atiky jednostranně opláští deskou na bázi dřeva (např. OSB deskou). Takto se opláští venkovní strana atikové konstrukce, přičemž tloušťka desky je totožná s deskou, kterou je opláštěna obvodová stěna stavby. To kvůli rovinnosti podkladu pod budoucí fasádu. Na spodní straně atiky se udělá přesah opláštění přibližně 3040 mm. Tento přesah slouží jako tzv. „zarážka“ při osazování atiky na záklop stropní konstrukce.

Montáž atiky na stavbě

Na záklop stropní konstrukce vynoste všechny atikové stěny. Pakliže se atiky vyrobí v kratších délkách, bude se s nimi lépe manipulovat. Pomocí přesahu opláštění (zarážky) atiky se určí její přesná pozice po obvodu stropní konstrukce.

Po osazení atikové stěny na stropní konstrukci ukotvíme atiku vruty do stropního nosníku a také připevníme jednotlivé dílce atik k sobě. Průměr a délku vrutů opět určuje projektant. Do dutiny atiky vložíme tepelnou izolaci. Ideální je zvolit například polystyren EPS. Výšku izolace je vhodné uvažovat alespoň v rozmezí 200–250 mm. Následuje opláštění atiky z vnitřní strany, aby byla tepelná izolace skryta. Opláštění také umístíme na horní plochu atiky s přesahem na exteriérovou stranu. Tento přesah slouží pro doraz kontaktní fasády z EPS. Opláštění je nutné doplnit také po obvodu stropní konstrukce. Toto opláštění staticky zajišťuje spolupůsobení jednotlivých konstrukcí stavby.

Mohlo by vás zajímat: Fasádní polystyren, který je ten správný?

Jednotlivé desky opláštění se přikotví k podkladové dřevěné konstrukci pomocí hřebíků. Rozměry spojovacího materiálu a vzdálenosti, po jaké se hřebíky budou kotvit, rozhodne projektant výkresové dokumentace. Obecně se však dá říci, že se tato vzdálenost pohybuje v rozmezí 100–150 mm.

Po opláštění vnější a vnitřní strany je hrubá konstrukce atik připravena pro další navazující práce na stavbě, jimiž jsou v tomto případě provedení zateplené fasády, zhotovení ploché střechy a dozateplení stropní konstrukce po jejím obvodu. Správným zaizolováním atikové konstrukce dosáhneme zateplení i v místech, kde máme větší podíl dřevěných prvků v konstrukci (např. styk spodního hranolu atiky se stropním nosníkem umístěným po obvodu stropu).

Atika – rada na závěr

Každá atiková stěna je u většiny dřevostaveb individuální záležitostí. Výška atiky se odvíjí od plošné velikosti stavby, tloušťky tepelné izolace použité ve skladbě ploché střechy nebo také od celkového architektonického konceptu řešené stavby. Správným přikotvením a zateplením atiky vyřešíme důležitý detail na ploché střeše stavby.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
12.03.2019

Photocredit: Marek Kuchař

5

Konstrukční systémy dřevostaveb 2. díl - Stěny, stropy, střechy

Konstrukční systémy dřevostaveb dnešní doby... Číst více →



Fasádní polystyren, který je ten správný?

Dozvíte se, jaké má tento materiál vlastnosti a jak jej správně aplikovat.. Číst více →



Hydroizolační střešní fólie - jak postupovat?

Jaké zásady dodržet při pokládání hydroizolační fólie na plochou střechu?.. Číst více →



Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



Střešní latě 30x50 nebo 40x60?

Kdy použít střešní latě 30x50 a kdy 40x60? Jaká je cena střešních latí.. Číst více →



Dřevěné příhradové vazníky: Proč stále častěji nahrazují klasický krov?

Dřevěné příhradové vazníky jsou čím dál tím častějším řešením střešní konstrukce. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody v porovnání s klasickým krovem?.. Číst více →



Chcete, aby vám střecha vyráběla kyslík? Vytvořte na ní zahradu

Udělejte si zahradu na střeše svojí dřevostavby. Nápad proměnit nudnou střechu v zelenou oázu oceníte. Vysvětlíme vám, jak dokáže zelená střecha účinně izolovat proti horku a zajistit lepší vzduch k dýchání... Číst více →



Originální bydlení v áčkových stavbách

Zajímá vás, jaký netradiční dům či chatu je možné si postavit? Inspirujte se v tomto článku áčkovými stavbami... Číst více →



Sedlová, pultová a valbová střecha: Typy a rozdělení střech u dřevostaveb

Tvarů střech je velké množsví a pojmů okolo konstrukce střechy ještě více. Znáte je? V následujícím článku uvádíme vše podstatné ke střešní terminologii... Číst více →



Skleněná či dřevěná stříška nad vchodové dveře – jak vybrat tu správnou

Vchodové stříšky jsou významným prvkem u vstupních dveří pro různé typy staveb. V tomto článku si představíme jednotlivé varianty vchodových stříšek... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů