HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Elektrický hoblík: Tipy, jak vybrat ten správný

Docílit hladkého zhoblovaného povrchu větších dřevěných částí nebo i maličkostí ve vašem domě, bytě, chatě či chalupě není tak snadné, jak se na první pohled zdá. Potřebujete kvalitní výbavu v podobě ročního nebo elektrického hoblíku. Co ale dělat, když vám jde z výběru hoblíků na trhu hlava kolem? Jak správně hoblovat a na co si dát pozor, se dozvíte v tomto článku.


Elektrický hoblík
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

S klasickým hoblíkem je to dřina, ale…

Pokud máte rádi nostalgii a ve stodole klasický hoblík, zkuste si postaru.  Stačí menší čelní kovový hoblík. Důležitá je orientace želízka s břitem. Nejjednodušší hoblíky nemají žádný složitý mechanismus, nastavení úběru třísky, provádí se to ručně a potom pomocí přítlačného šroubu zafixuje. Šikovný je dřevěný hoblík nebo čínský jednoruční hoblík s čtvercovými hranami. Dá se  ním pracovat tlačením i tahem k sobě. Jak to šlo? Docela dřina že?

Výhody klasického ručního hoblíku

Vždy je něco za něco. Klasický hoblík tzv. zabere šponu a dřevo ve směru vláken krásně zhobluje. Výsledkem je krásně rovný povrch bez vlnek, které zanechává hoblík elektrický. Póry dřeva jsou uzavřené a dřevo po opracování tradičním hoblíkem teoreticky trvanlivější.

Jak funguje elektrický hoblík na dřevo

U elektrického hoblíku na dřevo jsou břit nebo břity umístěny na rotující části hoblíku. Úběr tak probíhá ve chvíli kdy se břit zrovna dostane do kontaktu se dřevem. Zejména když nastavíte na elektrickém hoblíku větší úběr, zaznamenáte typický vlnkovaný povrch, který je způsobený tím, že el. hoblík se posouvá dopředu a břit není v kontaktu se dřevem celou dobu, jak je tomu u hoblíku klasického. Proto většinou hoblujete 2x (poprvé s větším úběrem pro srovnání velkých nerovností a podruhé s menším úběrem pro zahlazení vzniklých vlnek).

Elektrické hoblíky usnadní a zrychlí práci

Budete-li však hodně kutit se dřevem, rozhodně se vám elektrický hoblík na dřevo vyplatí. Hodí se na hoblování hrubého dřeva i povrchových nerovností. Kutilské hoblíky mají záběr do 100 mm, ovšem profesionální tesařské hoblíky mohou dosáhnout šířky záběru až 350 mm.

Bude Vás zajímat: Zahradní pergola svépomocí: Montážní návod a projekt pergoly ke stažení

Hoblovat můžete i různé vzory

Elektrický hoblík si poradí i se srážením hran různých lišt nebo hranolů.  K dispozici jsou tesařské hoblíky disponující např. třemi různě hlubokými drážkami určenými ke srážení hran. Dokonce je možné vytvářet hoblíkem v ploše i vzory. Záleží to na nožích, kterými se dřevo povrchově upravuje a na hoblovací hlavě. Můžete si tak do výbavy pořídit i drážkovací hoblík, nebo žlábkovač.

Na co si dát u elektrického hoblíku pozor?

Na hoblovací nože

Vyrábí se z rychlořezné oceli nebo slinutých karbidů. Slouží k oddělování třísek z obráběného dřeva. Nastavuje se u nich hloubka úběru v milimetrech, tedy jakou hloubku materiálu dokážou oddělit. Většinou se doporučuje „ukrajovat“ maximálně 3 mm dřeva. Hoblovat při větším úběru je namáhavé a snižuje se přesnost. Každý hoblovací nůž má dvě čepele, takže když se jedna ztupí, nůž se otočí a používá se druhá.

Na řemen

Kompaktní elektrické hoblíky fungují na základě řemenového převodu. Plochý, nebo klínový či zubový řemen převádí výkon elektrického motoru na hoblovací hlavu. Přitom je nutné redukovat otáčky motoru na řeznou rychlost nožů, která se pohybuje zhruba 25-30 metrů za sekundu.

Na elektroniku

U el. hoblíku má elektronika na starosti rozběh hoblovací hlavy. Tlumí nárazy, když se hlava rozběhne a také snižuje proudové přetížení elektrické sítě a brzdí hoblovací hlavu při doběhu.

Jaké elektrické hoblíky jsou na trhu k dispozici?

Elektrické kompaktní (hobby) hoblíky

Ty zahrnují hoblíky se záběrem do 100 mm (nejčastěji 82 mm) s úběrem do 2 mm. Výkon motoru se pohybuje v rozmezí 500-1000 W. Sem se schová většina hoblíků pro kutily. 

Tesařský hoblík

Tesařské elektrické hoblíky se hodí už vysloveně pro profesionální práci. Mají výkonnější motor 2-3 kW, kvalitní ložiska hlavy nože, zesílené součásti. Je totiž stavěný pro větší záběr 200-350 mm. Musí mít větší výkon, přenáší větší fyzikální síly a potřebuje i výbavu pro efektivní odvádění zhoblovaných pilin. 

Jak kvalitativně tak cenou, je tesařský hoblík řádově na jiné úrovni než hoblíky kompaktní. Pokud je vaše práce se dřevem na úrovni hobby, bude vám stačit i hobby verze elektrického hoblíku.

Jak pracovat s elektrickým hoblíkem?

  • Počkejte, až se hoblovací nože roztočí, zabráníte tak nebezpečnému zpětnému nárazu.
  • Na začátku hoblík lehounce přitlačte, jakmile zaberou nože a na opracovávané ploše se ocitne i zadní část, zatlačte i na ni. V tuto chvíli už se hobluje celá opracovávaná plocha.
  • Hoblujte směrem dopředu a ve směru vláken dřeva.
  • Širší plochu hoblujte v překrývajících se pásech.

 Jaké máte s elektrickými hoblíky zkušenosti vy? Podělte se o ně ě v diskusi s dalšími čtenáři.

Vydáno dne:
11.07.2016

Photocredit: Archiv redakce

3

Stavba pergoly či přístřešku: Návod jak na povolení a stavbu

Je potřeba stavební povolení? Jaké zásady u stavby zahradního přístřešku a pergoly dodržovat, si povíme v článku... Číst více →



Altány a pergoly: Fotogalerie pro vaši inspiraci

Rozhodli jste se pro stavbu altánu nebo pergoly a hledáte inspiraci?.. Číst více →



Pergola, kterou vám budou sousedi závidět

Tato promyšlená pergola bez problému pojme 15 lidí, kteří pod ní mohou společně vařit, jíst a schovat se před deštěm. Více naleznete v této fotogalerii... Číst více →



Sekery: Návod pro jejich výběr

Jít koupit sekeru je zdánlivě jednoduchý úkol. Z výběru sekery v obchodě ale můžete mít zamotanou hlavu. Naštěstí jsme tu my a poradíme vám... Číst více →



Video: Dřevěný USB flash disk. Nebojte se vyrobit ho i svépomocí!

Líbí se vám dřevěné doplňky? Neutrácejte zbytečně peníze. Podívejte se na video s návodem, a vyrobte si dřevěný usb flash disk svépomocí i vy!.. Číst více →



V odpadním dřevě se skrývají statisíce. Stačí vědět, jak ho využít

Spalovat odpadní dřevo ze staveb pomáhá chránit vlastní lesy a ušetřit na dovozu dřeva ze zahraničí. Jak to řeší ve Švýcarsku? Poučme se z jejich chyb... Číst více →



Vyrobte si levitující stojánek na víno: návod ve třech jednoduchých krocích

Vyrobte si svépomocí s naším foto návodem stojan na víno, který doma hned tak někdo nemá. Poradíme vám několik jednoduchých kroků... Číst více →



Fotonávod krok za krokem: Jak svépomocí obložit betonové schody dřevem

Chcete si nechat obložit betonové schodiště dřevem a nevíte, jakého truhláře oslovit? S naším foto návodem si se vším poradíte sami... Číst více →



Zahradní pergola svépomocí + návod

Máme pro vás projekt pergoly i montážní návod ke stažení. Stačí jen vyřešit stavební povolení, umístění a střešní krytinu na pergolu... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů