HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Fotonávod krok za krokem: Jak svépomocí obložit betonové schody dřevem

Rekonstruujete starý dům nebo byt, kde je betonové schodiště, a rádi byste vnesli do domácnosti trochu přírody pomocí masivního dřeva? Nebo řešíte, jaký povrchový materiál zvolit k obložení vašich schodů v novostavbě? Přečtěte si náš návod, jak krok za krokem vyrobit obložení betonového schodiště, a možná si cestu do druhého patra vyšperkujete úplně sami.


Schodiště z betonu s dřevěným obložením
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Zdeněk Mařas, Dřevo z Kouta

Dřevo je materiál příjemný na pohled i na dotek. Při správném výběru odolného materiálu poslouží dlouhá léta a neztratí svou specifickou estetiku. Jelikož se jedná o přírodní materiál, vnáší do interiéru útulnost a snadno se kombinuje s dalším nábytkem. Na obklady schodišť se hodí ideálně jasanové dřevo, využít ale můžete i jiné dřeviny. Jestli jste domácí kutilové, určitě vás tento fotonávod bude bavit. Podrobný postup krok za krokem naleznete ve fotogalerii.

Vybavte se nástroji a jdeme na to!

Rozhodnete-li se obložit betonové schodiště dřevěným obkladem sami, budete potřebovat pár základních truhlářských nástrojů. Pilu k nařezání lamel, vodováhu, lepidlo a vrták. To platí v případě, že si koupíte hotovou spárovku. Pokud byste si i tu chtěli vyrobit sami, byl by postup náročnější, a to i na požadované vybavení. Ale o tom třeba někdy příště.

Co se týká lepidla, je vhodné sáhnout po speciálním lepidlu určeném k lepení schodů, které není výrazně dražší než polyuretanové pěny a nalepí schody kvalitněji.

Příprava materiálu před lepením

Prvním krokem je příprava materiálu k lepení. Je nutné si předem nařezat úzké lamely z masivního dřeva vhodného pro použití k obložení schodišť, například z jasanu. Vodorovný prvek neboli stupeň by má v tomto případě tloušťku 30 mm a na přední straně „nos“ o tloušťce 40 mm. Další variantou je například tloušťka stupně 20 mm. To však vždy záleží na konkrétním schodišti. Svislý prvek zvaný podstupeň může mít menší tloušťku. Oba prvky ohoblujte a spojte pomocí vrutu do tvaru písmene „L“.

Malá vsuvka o výpočtu schodiště

Každé schodiště je individuální a musí se vypočítávat přesně podle konstrukční výšky podlaží dané stavby. Podle normy by totiž měla být výška všech stupňů stejná s maximálním rozdílem 5 mm, abychom na schodech „neškobrtali“.

Návod pro výpočet jedno a dvouramenného schodiště

Další variantou konstrukčního spoje stupně a podstupně je drážka, jak je vidět na obrázku níže. 

V tomto fotonávodu se ale zaměříme pouze na variantu s „nosem“ (naleznete ve fotogalerii výše).

Výrobní postup krok za krokem

Krok 1: Příprava vodováhy

Nejprve je potřeba připravit betonové schodiště k pokládce dřevěného obkladu, který musí být srovnán do vodováhy. Pomocí vrtáku o tloušťce 8 mm vyvrtejte do schodiště 4 otvory a opatřete je hmoždinkami. Umístění otvorů najdete ve fotogalerii. Do otvorů pak vložte vruty 4,5 x 40 mm a jejich otáčením nastavte podklad tak, aby dřevěný stupeň byl ve vodorovné i příčné vodováze.

Krok 2: Nanášení lepidla

Samotné lepení schodů musí proběhnout rychle, protože lepidlo rychle tvrdne. Ideální je mít proto předpřipravené polotovary ve tvaru písmene „L“ i vruty ve vodováze, aby bylo možné pracovat svižně. Pokud se vám podaří nalepit několik schodů najednou, ušetříte na spotřebě lepidla.

Lepidlo naneste na betonový stupeň ve třech příčných pruzích a ihned umístěte připravený dřevěný obklad. Nezapomeňte si také předem rozmyslet, kam budete v průběhu lepení odkládat lepidlo, abyste neslepili úplně všechno, co vám přijde do cesty. Dobře poslouží například kus kartonu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Krok 3: Zatížení

Ať jste stihli obložit najednou jeden nebo rovnou tři schodišťové stupně, proveďte po nalepení ještě kontrolní měření vodováhy. Pokud je všechno v pořádku, nic nebrání poslednímu kroku, kterým je zatížení.

Výrobce lepidla by měl udávat vhodnou váhu k zatížení, nic ale nezkazíte, pokud použijete jedno nebo dvě desetikilová závaží na jeden schod. Vyplatí si předem připravit pár věder nebo kanystrů naplněných vodou. Schodišťové stupně nechte zatížené minimálně 20 minut, pak je můžete bez problémů začít používat.

Pro srovnání: Kolik stojí celodřevěné schodiště? Aktuální srovnání cen zde.

Nahoru a dolů

A máte hotovo! Jak je vidět z našeho jednoduchého návodu, obložení betonového schodiště by měl zvládnout i začínající kutil. Pokud si však nevíte rady, pozvěte si dobrého truhláře a pokukujte mu při práci pod ruku. Příští schodiště už pro vás bude hračka.

Přejem vám hodně zdaru, dřevostavitelé!

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
18.08.2018

Photocredit: Zdeněk Mařas, Dřevo z Kouta

15

Rekonstrukce dřevostavby má svoje specifika

Rekonstrukce dřevostavby se nejčastěji skloňuje se starými okály... Číst více →



Co potřebujete znát pro výpočet a návrh schodiště

Podle jakých pravidel se počítají a navrhují schodiště.. Číst více →



Laky na dřevo: Jaké druhy vybrat?

Jaký použít lak na dřevo? Vodou ředitelný, syntetický nebo.. Číst více →



Elektrický hoblík: Tipy, jak vybrat ten správný

Klasický hoblík na dřevo dnes nahrazujeme efektivnějšími elektrickými hoblíky. Jak si mezi nimi vybrat, vám poradí tento článek... Číst více →



Loftová postel aneb jak doma stylově ušetřit místo

Inspirujte se v článku s foto návodem, jak si vlastnoručně smontovat loftovou (vyvýšenou) postel ze dřeva. Díky této posteli se budete cítit, jako byste spali na obláčku, a zároveň ušetříte spoustu užitného prostoru v místnosti... Číst více →



Dřevostavba svépomocí: Kolik opravdu stojí a kde můžete ušetřit?

Stavět dům vlastníma rukama může ušetřit peníze, ale přidat na starostech. Jaké fáze stavby si pohlídat a na co si při stavbě dát pozor?.. Číst více →



Návod na DIY projekt: Jak postavit zahradní sklep svépomocí

Postavte si sami podle našeho jednoduchého návodu zahradní sklípek, kam uskladníte všechnu úrodu. A ještě vám zútulní zahradu!.. Číst více →



Sršní hnízdo nebo vzdušný vír? Úchvatné schodiště v Izraeli jako čtyřpatrová dřevěná socha

Čtyři patra, čtrnáct metrů výšky, tisíc metrů čtverečních dřevem pokryté plochy. Tak vypadá unikátní schodiště z Izraele... Číst více →



Obklady do koupelny: Jaké zvolit? Rady, tipy, inspirace

Jaké zvolit obklady do koupelny, abyste se v ní cítili příjemně po mnoho let? V dnešním článku vám poradíme. Koupelna je pro nás všechny totiž nedílnou součástí domácnosti a trávíme v ní mnoho času... Číst více →



Vruty do dřeva – spojujeme různé typy dřevěných konstrukcí

Vyznáte se ve vrutech? V následujícím článku se dozvíte, kde všude se vruty v oblasti dřevostaveb využívají, z čeho se skládají nebo z jakého materiálu se vyrábí... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů