HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

EPC projekty pomáhají splácet drahé vytápěcí technologie. Povědomí o nich je však malé

Představte si, že byste nemuseli řešit splácení kompletního vytápěcího systému, který si zakoupíte. O nic se nemusíte starat, všechno se vyřeší bez vás. A v čem je háček? EPC projekty jsou velmi žádaným řešením v oboru energetického poradenství, bohužel však zatím pouze pro komerční budovy. Pojďme si říct, jak celý proces funguje a co by mohl přinést v oblasti výstavby rodinných domů a řešení jejich vytápění.


EPC projekt
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Ať už stavíte nebo rekonstruujete, energetika vás nemine

Každý investor řeší otázku energetiky a samotného vytápění objektu (průkaz energetické náročnosti budovy). Pokud spolupracujete se stavební firmou, s velkou pravděpodobností mu poradí kombinaci vytápěcího systému, který by měl zvolit. Někteří investoři si nechávají vypracovat i energeticko-ekonomickou optimalizační studii, díky které získají seznam doporučených úsporných opatření (výsledkem studie je porovnání provozních, investičních a souhrnných nákladů na pořízení a provoz budovy).

Co je to EPC projekt a proč by nás měl zajímat?

S nízkorozpočtovými projekty v oblasti energetiky si většinou domácnosti dokážou poradit samy. Problém nastává až ve chvíli, kdy se jedná o velkou investici. A jedním ze způsobů financování je tzv. EPC (anglická zkratka Energy Performance Contracting, ve volném překladu poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem) projekt, který umožňuje investorům splácet projekt z dosažených úspor, které jim moderní technologie přinesly.

Od plánování až po dokončení v 6 krocích

EPC dodavatel je zodpovědný za všechny aspekty projektu, od návrhu přes nákup materiálů až po samotnou realizaci. Pojďme si průběh vyřízení EPC projektu přiblížit. Tady najdete postup v 6 krocích, který vás provede od detailního plánování EPC projektu přes financování až po finální dokončení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Pořídili si krbovou vložku a tepelné čerpadlo. Za energie dají jen 3 000 Kč

Jak by vypadal EPC projekt aplikovaný na rodinný dům

V tuto chvíli jsou EPC projekty k dispozici pouze pro komerční a užitkové budovy. Jak by takové řešení vypadalo, pokud bychom jej však aplikovali na běžný rodinný dům?

  • Instalace solárních panelů či fotovoltaiky

EPC projekt může zahrnovat návrh, dodání a instalaci solárních panelů, případně FVE na vaši střechu. Tento projekt by také zahrnoval integraci solárních panelů do domácího elektrického systému a zajištění veškerých potřebných povolení.

Aktuální ceny domácích fotovoltaik na českém trhu si můžete srovnat zde.

  • Modernizace topného systému

Nahrazení starého topného systému za moderní, účinnější řešení (tepelné čerpadlo nebo kondenzační kotel). Projekt zahrnuje odstranění starého systému, nákup a instalaci nového zařízení a zajištění jeho provozu.

Aktuální ceny plynových kondenzačních kotlů na českém trhu naleznete zde.

Ceny luxusnějších tepelných čerpadel najdete zde. Na levnější alternativy se můžete podívat například tady.

  • Zateplení domu

Komplexní projekt zateplení obvodového pláště domu, včetně stěn, střechy a podlahy (snížení tepelných ztrát). EPC projekt by zahrnoval návrh, dodání materiálů a realizaci stavebních prací.

  • Instalace inteligentního domácího systému

Systémy chytré domácnosti pro automatizaci osvětlení, vytápění a chlazení, které zvyšují celkovou energetickou efektivitu. EPC kontrakt by pokrýval návrh systému, dodání komponent a jejich instalaci a integraci.

Na ceny bezpečných plynových kotlů se můžete podívat například tady.

  • Výměna oken za energeticky účinná

Výměna starých oken za nová, vysoce izolační okna, která pomáhají udržet teplotu v domě a snižují náklady na energie. Projekt by zahrnoval měření, objednávku oken na míru, jejich dodání a montáž.

A mohli bychom pokračovat dále. U jednotlivých EPC dodavatelů je velmi důležité pohlídat, jaké typy technologií realizují.

Pojďme přenést situaci do praxe

Jak už jsme naznačovali, EPC projekt je specifický tím, že vám umožňuje financovat projekt prostřednictvím úspor, které vznikají jako výsledek implementace energeticky úsporných opatření. Nejprve se provede energetický audit, aby se identifikovaly oblasti, kde je možné dosáhnout úspor. Na základě tohoto auditu EPC dodavatel navrhne řešení, která zvýší energetickou efektivitu a sníží náklady na energie.

Investor vybere spolehlivého a zkušeného EPC dodavatele, který má zkušenosti s podobnými projekty. Je důležité zvolit dodavatele, který dokáže poskytnout komplexní služby od návrhu po realizaci a uvedení do provozu.

Je nutné uzavřít EPC smlouvu

Klient a EPC dodavatel uzavřou smlouvu, která definuje podmínky financování, včetně garantovaných úspor, které projekt přinese. EPC dodavatel zároveň garantuje, že úspory budou dostatečné na pokrytí nákladů na realizaci projektu.

Financování EPC projektu

Projekt je financován buď přímo EPC dodavatelem, který přebírá počáteční investiční náklady, nebo prostřednictvím třetí strany, jako jsou banky či finanční instituce, které poskytují úvěry či leasingy. V některých případech může klient přispět vlastními zdroji.

Jak funguje splácení z úspor?

Jakmile je projekt realizován a začne generovat úspory, jsou tyto úspory použity k postupnému splácení nákladů na projekt. Mechanismus splácení je obvykle stanoven tak, že část úspor z energií je pravidelně vyplácena EPC dodavateli jako splátka za investici. Doba splácení závisí na velikosti projektu a výši úspor. Typicky se pohybuje od 4 do 10 let. Až skončí splátkové období a vy zaplatíte celý projekt, poputují veškeré další úspory přímo do vaší kapsy.

Vydáno dne:
20.05.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

1

Kondenzační plynové kotle pro domácnost: Jak vybrat ten správný?
Plynové kotle pro domácnost představují ekologický a ekonomický zdroj vytápění. Víte, že na kondenzační plynový kotel můžete získat dotace? V našem článku se například dozvíte, jak plynový kotel vybrat i jak je to s ohřevem vody.

Příběhy 4 domácností, které ušetřily za vytápění jednoduchou výměnou
Výměna oken je velká investice, která vám však může ušetřit peníze do budoucna. Přesvědčte se o tom v našem článku, kde uvádíme 4 konkrétní příklady.

Srovnání účtů tří paneláků: Dům s efektivními systémy uspoří více než 50 % na energiích
Srovnání tří panelových domů: všechny jsou stejné, ale každý z nich využívá jiné systémy. Který zaplatí za ohřev vody nejméně?

„Za ohřev vody platíme méně než za rohlík,“ libují si obyvatelé paneláku v severních Čechách
Panelák v severních Čechách se pyšní řadou inovativních systémů, které žádný jiný panelák nemá. Obyvatelé díky nim platí za ohřev vody méně než za rohlík.

Jak na energeticky úsporný domov, zelenou střechu či dřevostavbu? Poradí veletrhy For Pasiv a For Wood
Ve dnech 15. až 17. února v PVA EXPO Praha návštěvníci například zjistí, kdy se vyplatí fotovoltaika, jak stavět či rekonstruovat úsporný dům, co dokáží zelené střechy i kvalitní okna nebo jaké trendy přinášejí dřevostavby.

Fotovoltaika zažila prudký pád. Zájemců už jsou pouze jednotky
Chvíli se jedná o největší trend a za chvíli zájem opadne. Tak je to u většiny věcí. Výjimkou nejsou ani fotovoltaické elektrárny, které po počátečním boomu pomalu začínají ztrácet dech.

Fotovoltaika bude povinná u rodinných domů i veřejných budov. Rozhodla o tom Evropská unie
Ať už jste obdivovatelé fotovoltaiky nebo její odpůrci, pravděpodobně se její instalaci na svůj dům jen tak nevyhnete. Zpečetila to změna směrnice EU.