HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Neobvyklé a jednoduché řešení, jak se zbavit červotoče

V bytovém domě nemá červotoč příliš velký potenciál. Podlaha i strop jsou betonové, a tak se takový červotoč musí spokojit jedině s dřevěným mobiliářem. Podobně tomu bylo i v bytě mého kamaráda a kolegy Přemysla. Jednoho dne si postěžoval, že je u nich slyšet jakési chroustání z poličky, a protože mě dřevo zajímá, jal jsem se problém řešit.


červotoč
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: CSIRO (Wikipeda Commons CC 3.0)

V úvahu připadalo hned několik řešení.

Nechat ho poklidně žít?

Na chroustání a občasné piliny se možná dá zvyknout, jenomže hned vedle je kuchyňská linka, a přestože staré lamino obsahuje formaldehyd, jeden nikdy neví. Nemluvě o tom, že polička je starožitná. Kdepak – brouk zaplatí za chroustání životem a polička zůstane!

Fotogalerie:

i Foto: CSIRO (Wikipeda Commons CC 3.0), KaiMartin, Zuzana B. P. (se souhlasem), Kai-Martin Knaak (Wikipedia Commons CC 3.0)

Likvidace chemická

Po chvíli hledání na internetu lze najít spoustu „osvědčených“ chemických prostředků, které larva sní, a zahyne, nebo se alespoň nebude moci dál množit a potom asi zemře stářím. (Životnost larvy čerotoče je, pokud si ze školy dobře vzpomínám, asi dva roky.) Jenomže pokud mám v domě malé děti, co s nimi chemikálie udělá, až se do naimpregnované poličky s chutí zakousnou? Bylo jasné, že tudy cesta nevede.

Mohlo by vás zajímat: Červotoč: Jak se ho zbavit (Rady a tipy)

Likvidace teplotou

Velice příhodný způsob likvidace je zahřátí organismu vetřelce na teplotu kolem 60 stupňů Celsia, kdy v jeho těle dochází k reakci bílkovin a brouk je prostě „tuhý“. K podobnému procesu u bílkovin dochází při smažení vajíček. Zahřívání brouků se v praxi provádí nejčastěji pomocí zahřátí prvku či celé konstrukce nebo pomocí mikrovlnného ohřevu. Mikrovlný ohřev je v domácích podmínkách limitován velikostí mikrovlnné trouby. Navíc u poličky by problém mohly způsobit také kovové spojovací prvky. Pokus strčit poličku do běžné trouby vyhřáté na 60 stupňů se vzhledem k její vlikosti se též nezdařil a další pokusy byly odloženy na následující den.

Prohlédněte si ve fotogalerii, jak vypadá dřevo napadené červotočem.

Naděje ze slunce

Jak definoval student 3. ročníku VŠ Lukáš Trojan v hodině ochrany dřeva: „Sluníčko svítí a hřeje nás!“ Bylo léto 2019 a po dobrém obědě se člověku usednout do rozpáleného auta opravdu nechce, a tak přemýšlí, kolik tam asi může být stupňů. Vzhledem k tomu že na černé palubní desce nejde udržet ruku, jeví se jako ideální místo červotočova věčného odpočinku. Předpověď počasí nás utvrdila v tom, že zítra by to šlo.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Čas ukáže

V horkém létě se dá dělat spousta příjemných věcí a při válení u vody a cestování po světě jsem si na brouka nevzpomněl. Až po několika měsících jsem si na návštěvě všiml staré poličky a potěšila mě informace, že Přemysl umístil poličku do auta pro jistotu na dva dny, a od té doby už kousání není slyšet. Teorie termosanace byla tímto v praxi ověřena a mohu ji s klidným svědomím doporučit.

Vydáno dne:
07.03.2020

Photocredit: CSIRO (Wikipeda Commons CC 3.0)

19

Tepelná modifikace dřeva 3. díl - Výsledky a východiska ochrany proti škůdcům

Jak chrání před houbami i hmyzem?.. Číst více →



Návod: Jak ochránit dřevo napadené houbami nebo hmyzem?

Poradíme vám, jak sanovat dřevo napadené červotočem nebo houbami.. Číst více →



Červotoč: Jak se ho zbavit (Rady a tipy)

Jak se zbavit červotoče? Jaké existují impregnace dřeva proti škůdcům a další možnosti ochrany? Poradíme, jak bojovat s červotočem... Číst více →



Kůrovec ničí české lesy. Ohrožuje i dřevěné stavby?

Kůrovec se zabydlel v českých lesích a zdá se, že je nehodlá opustit. Kdo je kůrovec a zda může napadnou i postavené dřevostavby se dozvíte v článku... Číst více →



Dřevo tam, kde o něj nestojíme – opravdu se přidává buničina do parmezánu?

Dřevní buničina se do některých mléčných produktů přidává jako stabilizátor. Občas to ale výrobci pořádně přeženou!.. Číst více →



5 mýtů o dřevostavbách: Hoří rychleji než zděné domy?

O dřevostavbách se toho povídá hodně. Mají nižší životnost. Zničí je houby. Rychle shoří. Nic z toho není pravda. Vysvětlíme proč... Číst více →