HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Karbolkou natřená chalupa už páchnout nebude

Máte chatu nebo chalupu doslova na větrné hůrce a navíc bičovanou deštěm? Potom je pro vás možná těžkým oříškem, jak její dřevo chránit. Nátěr karbolkou vydrží všechno. Nevýhodou je typická tmavá barva, nepříjemný zápach a karcinogenní látky. Dnes už ale máme k dispozici nátěr, který eliminuje negativní vlastnosti karbolky.


Ve Valašském muzeu v přírodě používají karbolku k nátěrům historických chalup.
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pudelek

Karbolka (nebo též fenol, kyselina karbolová, hydroxybenzen či karbol) je jedovatá bezbarvá aromatická sloučenina, která se používala k exteriérové i inteirérové impregnaci dřeva proti dřevokazným houbám, hmyzu, plísním a hnilobě.

Charakteristický zápach a karcinogenní látky

Železniční pražce, sloupy elektrického vedení, ale i štíty chalup se v minulosti natíraly karbolkou. Už na dálku vás pak praštil do nosu charakteristický zápach, který každému nebyl příjemný. Brojili proti němu i ekologové, protože nátěr obsahoval karcinogenní látky. Navíc tmavá barva, jež léty chytila až černavý odstín, nepůsobila příliš esteticky. Její další vlastnosti jsou ale pozitivní.

Fotogalerie:

i Foto: Pudelek, Prazak, Own work (photo)

Pozitivní vlastnosti karbolky:

  • Karbolka se vsákne hluboko do dřeva. Díky tomu chrání dřevní hmotu nejenom před hnilobou a houbami, ale zároveň i před dřevokaznými škůdci.
  • Výborně odpuzuje vodu.
  • Dřevo natřené karbolkou dýchá. Proto mu nepůsobí potíže ani změny teplot a vlhkosti.
  • Netvoří na povrchu lesklý film, takže dřevo působí přirozeně.

Ekologický pokrok

V dnešní době je na našem trhu k sehnání už ekologičtější varianty, které se vyrábí z jiných surovin než původní karbolka, kterou znáte z minulosti. Původní karbolka byla známá už od poloviny 19. století a získávala se destilací kamenouhelného dehtu, obsahovala uhlovodíky, fenoly a pyridinové báze. Dnes už se při výrobě používá jiná technologie (základem jsou thiazoly). Karcinogenní účinky jsou proto výrazně nižší.

Mohlo by vás zajímat: Moření dřeva: Od výběru mořidla až po nátěr

Jednoduchá obnova nátěru

Nátěr můžeme charakterizovat jako tenkovrstvou lazuru. Vsakuje se do dřeva. K dispozici je deset odstínů, které ovšem nikdy nepřekryjí vzhled dřeva. Na svém povrchu netvoří nepropustný film, jež by mohl později popraskat nebo se loupat. Díky tomu je ošetření natřeného dřeva snadné i po letech. Jednoduše obnovíte nátěr, tedy přidáte novou tenkou vrstvu. Obvykle dochází k obnově po 36 letech. Jeho výhodou je, že typický zápach cítíte jenom během natírání. Jakmile se nátěr vytvrdí, už necítíte nic a žádné látky se z něj neodpařují. Nízká vyluhovatelnost je výhodou, nátěr vydrží dlouho. 

Mohlo by vás zajímat: Video: Jak udělat patinu na dřevě během několika minut

Komplexní ochrana

Podstatné je, že nátěr „moderní karbolkou“ nabízí komplexní ochranu dřeva, tyto vlastnosti mnoho nátěrů nesplňuje. Na venkovní nátěry je výhodnější než laky, protož dřevo pod ní zaručeně nehnije. Dá se použít i jako impregnační napouštědlo pod další nátěry, což je další posun, toto u klasické karbolky možné nebylo.

Mohlo by vás zajímat: Návod: Jak ochránit dřevo napadené houbami nebo hmyzem?

Ideální řešení pro historické objekty

Osvědčuje se i na historických objektech, například na dřevěných fasádách, roubenkách, šindelových střechách: na kapli Cyrila a Metoděje na Radhošti, na Slezskoostravském hradě, ve Valašském muzeu v přírodě, na kostelu v Dobré vodě u Nových Hradů či na větrném mlýně v Kuželově. Perličkou je, že v minulosti se používala také k impregnaci různých trámů a dřevěných prvků ve stavení volská krev. Prohlédněte si ve fotogalerii různé historické stavby natřené karbolkou.

Vydáno dne:
13.03.2019

Photocredit: Pudelek

3

7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně i bez impregnace

Jednoduchá konstrukční pravidla a dřevo vám bude sloužit věčně... Číst více →



Dřevěná fasáda je lepší natřená nebo zešedlá?

Chtěli byste svůj dům obléct do dřevěné fasády? Přinášíme základní informace... Číst více →



Laky na dřevo: Jaké druhy vybrat?

Jaký použít lak na dřevo? Vodou ředitelný, syntetický nebo.. Číst více →



Lazury na dřevo: Jak je vybrat a používat?

Chráníme dřevo před sluncem. V článku vám napovíme, jak na to... Číst více →



Červotoč: Jak se ho zbavit (Rady a tipy)

Jak se zbavit červotoče? Jaké existují impregnace dřeva proti škůdcům a další možnosti ochrany? Poradíme, jak bojovat s červotočem... Číst více →



Konstrukční ochrana dřeva v exteriéru a interiéru

Jak zajistit dlouhou životnost dřevěných prvků ve stavbě, aniž bychom je museli chemicky či jinak chránit? A jaký je rozdíl v ochraně dřeva v interiéru a exteriéru? To vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Chata a chalupa – 60+ inspirací pro odpočinek a rekreaci dle vašich nejtajnějších představ

Ať už renovujete starou chatu či chalupu, nebo jste se rozhodli postavit si svoji vlastní, poradíme vám, kde nabrat kapku inspirace pro začátek. Jaký styl chaty preferujete?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů