HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moření dřeva: Od výběru mořidla až po nátěr

Dřevo je krásný materiál. Nové září čistotou a voní. Se starým dřevem je to zase jako s vínem. S věkem získává hodnotu. Ať už doma máte truhlu po prababičce, epesní kredenc, starobylý sekretář nebo jste zrovna dokončili novou dřevěnou podlahu, můžete se pustit do moření. Proč byste měli dřevo mořidlem napustit? A jak mořidlo na dřevo vybrat?


Moření dřeva
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Moření dřeva je vlastně jeho napouštění roztokem. Po aplikaci mořidla dřevo většinou změní svoji barvu (ztmavne), ale zároveň vynikne jeho kresba a struktura. Mořidlo se tedy na rozdíl od jiných typů nátěrů (například lakování) do dřeva vsakuje, zvýrazňuje jeho texturu a zakrývá případné nedostatky. Současně může „obyčejné“ dřevo (jako je třeba smrk) proměnit v exotický materiál.

Krev do dřeva místo mořidla

Důležitým úkolem mořidla je ochrana dřeva – před červotočem, houbami, plísněmi a dalšími neduhy, které mohou na dřevu zanechat nenávratné stopy. Hloubavého kutila určitě napadne, jak to naši předci dělali před dlouhými desítkami nebo stovkami let. Když nebyla žádná chemie, a pokud ano, byla cenově nedostupná.

To se hospodář vydal s kbelíkem k řezníkovi… Traduje se totiž, že se (nejen) dřevěné trámy napouštěly dobytčí krví (například u nás v chalupě to měla být krev volská). Ne že by cílem našich předků bylo vylepšovat vzhled dřeva – záměr byl mnohem prozaičtější, totiž zajistit ochranu dřeva. Kromě krve dobytka se dřevo ošetřovalo třeba i čpavkovým mořidlem.

Bude Vás zajímat: 7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně

Jak vybrat to správné mořidlo na dřevo

Doba pokročila. Regály specializovaných obchodů jsou plné laků, lazur, nátěrů a mořidel na dřevo. Nedostatek vystřídal jiný problém – jak si v té změti dobře vybrat? Je třeba vědět, že mořidlo obsahuje barevné pigmenty. A ty se rozpouštějí například v lihu nebo vodě. Právě takové typy mořidel můžeme v obchodech nejčastěji objevit.

  • Lihová mořidla – obsahují barevné pigmenty rozpustné v lihu. Lihová mořidla jsou nerozšířenější, což se odráží i v nabídce na trhu. Litr mořidla zpravidla vystačí asi na 8 až 10 metrů čtverečních. Při aplikaci je třeba, aby byl povrch dřeva suchý, jinak by se mohly objevit skvrny. Nátěr bude schnout zhruba 4 hodiny (může se lišit dle výrobce). Nevýhodou je, že lihová mořidla mohou způsobit například bolest hlavy (dýchání výparů).
  • Vodouředitelná mořidla – obsahují barevné pigmenty rozpustné ve vodě a prodávají se v suché podobě v sáčku. Zatímco lihová mořidla jsou určená k okamžitému použití, vodouředitelná je třeba připravit dle návodu (rozpustit barevné pigmenty ve vodě). Tento typ mořidel není tak rozšířený. Je třeba počítat s delší dobou schnutí nátěru (oproti lihovým mořidlům asi dvojnásobná).

Bude Vás zajímat: Laky na dřevo: Jaké druhy vybrat?

Kromě typu mořidla je třeba zohlednit i některé klíčové parametry, které mohou ovlivňovat kvalitu nebo cenovou náročnost moření dřeva. Vždy se zajímejte o to, jak velkou plochu dřeva s mořidlem natřete a kolik ho budete potřebovat. Čas vám ušetří kratší doba schnutí, především pokud budete aplikovat více nátěrů. Přečtěte si i to, zda je mořidlo slučitelné s určitým typem povrchu dřeva.

Čtěte také: Lazury na dřevo: Jak je vybrat a používat?

 Jak namořit dřevo - návod

Když máte při ruce to správné mořidlo na dřevo, nic vám nebrání pustit se do moření. Jako vždy je důležitá příprava, která může být ve výsledku zdlouhavější než samotná aplikace.

  1. Odstranění staré vrstvy laku a příprava dřeva – pokud budete mořidlem napouštět staré dveře, skříň nebo jiný dřevěný nábytek, který je pokrytý vrstvou barvy, musí dolu. Mechanické zbroušení je možné například vibrační bruskou, dobře se pracuje i s horkovzdušnou pistolí (opalovačkou). Využít můžete také různé odstraňovače starých nátěrů, které se nanesou na povrch, nátěr změkne a snadno se seškrábe.
  2. Bělení dřeva – v případě, že na dřevě zůstanou po odstranění nátěru skvrny nebo se původní lak „zažere“ hluboko do dřeva, je možné dřevo bělit. To lze pomocí speciálních louhů, ale ekologičtější variantou je horký ocet.
  3. Broušení a oprava dřeva – nesrovnalosti je možné také zbrousit. Větší rýhy lze například zakytovat. Zbroušením dřeva bude povrch hladký a vynikne opět jeho kresba.
  4. Zkuste mořidlo na kousku dřeva – ještě než se do samotného moření pustíte, vyzkoušejte, jak mořidlo reaguje a jak změní barvu dřeva.
  5. Moření – poslední fází obnovy dřeva je moření. Roztok si připravte podle návodu výrobce. Pokud pracujete s lihovým mořidlem, můžete se vybavit rouškou. Nátěr roztírejte do ztracena. Různé dřevo může různě „pít“ (staré a vysušené víc než nové). Vrstvy nátěru volte s ohledem na to, jak intenzivní by měl výsledný odstín být.

Jaké jsou vaše zkušenosti s mořením dřeva? Podělte se o ně s našimi čtenáři v diskusi.

Photocredit: Jaco - Jahluka

Vydáno dne:
26.08.2015

14

7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně i bez impregnace

Jednoduchá konstrukční pravidla a dřevo vám bude sloužit věčně... Číst více →



Návod: Jak ochránit dřevo napadené houbami nebo hmyzem?

Poradíme vám, jak sanovat dřevo napadené červotočem nebo houbami.. Číst více →



Laky na dřevo: Jaké druhy vybrat?

Jaký použít lak na dřevo? Vodou ředitelný, syntetický nebo.. Číst více →



Lazury na dřevo: Jak je vybrat a používat?

Chráníme dřevo před sluncem. V článku vám napovíme, jak na to... Číst více →



Video: Dřevěný USB flash disk. Nebojte se vyrobit ho i svépomocí!

Líbí se vám dřevěné doplňky? Neutrácejte zbytečně peníze. Podívejte se na video s návodem, a vyrobte si dřevěný usb flash disk svépomocí i vy!.. Číst více →



Video: Jak udělat patinu na dřevě během několika minut

Rádi byste dřevu dodali pěkný vzhled? Zkuste ocet a ocelovou vlnu! Podívejte se, jak jednoduché je vytvořit patinu na dřevěném povrchu!.. Číst více →



Kůrovec ničí české lesy. Ohrožuje i dřevěné stavby?

Kůrovec se zabydlel v českých lesích a zdá se, že je nehodlá opustit. Kdo je kůrovec a zda může napadnou i postavené dřevostavby se dozvíte v článku... Číst více →



Vyrobte si levitující stojánek na víno: návod ve třech jednoduchých krocích

Vyrobte si svépomocí s naším foto návodem stojan na víno, který doma hned tak někdo nemá. Poradíme vám několik jednoduchých kroků... Číst více →



Barva na dřevo: Jaké barvy pro natírání dřeva zvolit?

Chceme zachovat krásný a přírodní vzhled dřeva a přitom je třeba jej natřít. Máme použít lazuru nebo lak? A jak nejlépe na to?.. Číst více →



5 mýtů o dřevostavbách: Hoří rychleji než zděné domy?

O dřevostavbách se toho povídá hodně. Mají nižší životnost. Zničí je houby. Rychle shoří. Nic z toho není pravda. Vysvětlíme proč... Číst více →