HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevěná fasáda je lepší natřená nebo zešedlá?

Dřevěná fasáda je vhodná jako obklad, a to nejen dřevostaveb. Můžete ji použít u domů postavených doslova z jakéhokoli stavebního materiálu. Díky tomu, že jsou dřevěné fasády k domu připevněny pomocí nosného roštu, vzniká mezi dřevěným obkladem a samotnou stavbu větraná mezera. Pro zděný i dřevěný dům je tak odvětrávaná fasáda bezpečné řešení, protože i když někde ve stěně dojde ke zvýšení vlhkosti, může se větranou mezerou vlhkost ze stavby vypařit.

V článku si povíme, jaké jsou základní typy dřevěných fasád a na jakou cenu může dřevěný kabát na váš dům vyšplhat.


Dřevěná fasáda natřená a nenatřená
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Základní rozdělení dřevěných odvětrávaných fasád

Dřevěné fasády vyžadující údržbu

U tohoto typu dřevěné fasády je cílem po celou dobu, co dům stojí, zachovat jeho původní vzhled. K tomu se používají ochranné nátěry, které dřevo chrání před povětrnostními vlivy a zároveň řeší estetickou stránku fasády.

Na fasádní profily, které budou opatřeny nátěrem (ať už lazurou nebo nátěrem krycím), se používá většinou klasický smrk, který má sám o sobě průměrnou schopnost odolávat vnějším rozmarům počasí, ale v kombinaci s ochranným nátěrem je to již velmi kvalitní řešení. Taková dřevěná fasády vyžaduje údržbu, tedy obnovení nátěru v rozmezí 3-5 let, záleží však také na kvalitě použitého nátěru.

Výhodou tohoto typu dřevěné fasády jsou její nižší počáteční pořizovací náklady. Počáteční výhoda je pak vyvážena potřebou pravidelné údržby, která vás vyjde minimálně na nový nátěr a pár desítek hodin práce s její obnovou.

Tento typ dřevěné odvětrávané fasády může mít při pravidelné údržbě stále stejný vzhled, jako když byl dům postaven. Pokud vás však barva vaší fasády omrzí, není problém ji při další renovaci změnit. Degradace vzhledu dřevěné fasády působením povětrnostních vlivů se bere jako nežádoucí a pokud fasádu nebudete pravidelně udržovat, povede to nejen k její optické změně, ale výrazně to zkrátí i její životnost.

Cena smrkových fasádních dřevěných palubek tloušťky 19 mm se pohybuje v rozmezí 150-280 Kč/m2 v závislosti na typu profilu. K tomu si však připočítejte cca 60 Kč/m2 za materiál na nátěr palubek.

Tip: Aktuální ceny dřevěných palubek..

Bezúdržbové dřevěné fasády

Na dřevěné fasády, které pravidelnou údržbu nevyžadují, se používají trvanlivější dřeviny, než je český smrk. Nejčastěji padne volba na sibiřský modřín. Ten je velmi trvanlivou dřevinou a díky hustějším letokruhům se tolik nekroutí oproti modřínu, který byl vytěžený v České republice. Další variantou pro bezúdržbové fasády jsou pak tepelně modifikované domácí dřeviny (smrk, borovice), kde je trvanlivost dřevin vyšší.

Více informacítepelné modifikaci dřeva.

Pokud si pořídíte dřevěnou fasádu, kterou nechcete každých pár let natírat, musíte počítat s tím, že vám bude dřevo působením slunečního záření získávat patinu (šednout). Dřevo tímto procesem nijak nedegraduje, pouze mění stou barvu ve vrstvě, která je slunečnímu záření vystavena.

Bude Vás zajímat: Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Tento proces se nazývá fotodegradace dřeva a její míra závisí na míře slunečního záření. Proto tento proces není rovnoměrný, ale fasáda šedne nejdříve a nejvíce na jihu a v nestíněných místech. Než se odstín šedé sjednotí na celém domě, může to trvat i několik desítek let. Tato fasáda se vám pravděpodobně neomrzí, protože se bude neustále měnit. Pokud však na šedou již nebudeme mít náladu, není problém palubky obrousit a spustit celý proces od začátku nebo palubky prostě natřít.

Pokud se vám nechce čekat, až dům celý zešedne a přirozená šedá patina se vám líbí, existují již nátěry, které lze použít místo roků čekání.

V případě, že hledáte jinou alternativu než fasádu dřevěnou, připravili jsme pro vás příspěvech o dalších alternativách bezúdržbových fasád.

Cena fasádních palubek ze sibiřského modřínu se pohybuje v rozmezí 600-800 Kč/m2. Palubky pro bezúdržbové fasády jsou tedy dražší, ale tím že ušetříte na pravidelných nátěrech, jste za desítku let prakticky na stejném rozpočtu.

Aktuální ceny palubek ze sibiřského modřínu najdete zde.

Tip: Aktuální ceny palubek z Thermowoodu.

Líbí se Vám spíše natřené dřevěné fasády nebo ty které přirozeně šednou? Napište nám svůj názor do diskuse.

Vydáno dne:
28.07.2014

Photocredit: Archiv redakce

25

7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně i bez impregnace

Jednoduchá konstrukční pravidla a dřevo vám bude sloužit věčně... Číst více →



Jakou zvolit fasádu, aby nevyžadovala údržbu

Nechcete fasádu, která chce každých pár let přetřít nebo přebrousit?.. Číst více →



Jak a podle čeho zvolit správné palubky

Sháníte dřevěné palubky do interiéru? Ty jsou jiné než palubky venkovní.. Číst více →



Návod jak se posuzuje kvalita palubky

Chystáte se nakupovat palubky? Nejdříve se seznamte s jejich třídami.. Číst více →



Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Jaké dřevo je na fasádní palubky nejlepší? Jaké máte možnosti?.. Číst více →



Fasády domů: Fotogalerie pro vaši inspiraci

Řešíte, jakou bude mít Váš dům fasádu? Nechte se inspirovat touto fotogalerií.. Číst více →



Provětrávaná fasáda – zásady správné montáže

Jaké zásady má provětrávaná fasáda, aby fungovala správně? Přečtěte si pravidla pro správnou montáž... Číst více →



Průhledné dřevo jako alternativa umělých materiálů

Vynález průhledného dřeva může znamenat revoluci v architektuře dřevostavitelství... Číst více →



Lešení: Jaké jsou druhy a možnosti (montáž)

Potřebujete lešení a nevíte jaký typ zvolit? Co je to haki lešení a jak se liší od hliníkového lešení? Podíváme se i na pojízdné lešení a dozvíte se ceny... Číst více →



Video: Jak udělat patinu na dřevě během několika minut

Rádi byste dřevu dodali pěkný vzhled? Zkuste ocet a ocelovou vlnu! Podívejte se, jak jednoduché je vytvořit patinu na dřevěném povrchu!.. Číst více →