HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Video: Tisk na dřevo – 5 způsobů jak na to

Ve videu se podíváme na pět způsobů, jak natisknout na dřevo obrázky a texty. Díky těmto návodům si můžete například vlastnoručně vyrobit dřevěné dekorace, pohledy či dárky s potiskem podle vašeho vkusu. Dozvíte se podrobné postupy jednotlivých metod, jejich výhody, nevýhody i pomůcky, které k nim budete potřebovat.

Že neumíte anglicky? Nevadí! Níže jsme pro vás připravili doplňující text, který vám při sledování videa pomůže.


i Foto: Archiv redakce

Existuje několik opravdu jednoduchých způsobů, jak si na dřevo natisknout váš oblíbený obrázek, logo či nápis. Co budete k potisku dřeva potřebovat? Pouze obrázek, který chcete na dřevo přenést, vytištěný na papíře ideálně na laserové tiskárně. Další potřebné pomůcky se liší podle způsobu přípravy, který zvolíte:

Návod č. 1: Aceton

Vytištěný obrázek či text přiložíte potiskem dolů na dřevo. Kolem dokola nechejte přesahy papíru. Zhotovíte si improvizovaný nanašeč (například z neohebné karty obalené kapesníkem, jako to vidíte na videu) a potřete shora acetonem. Papír se stáhne ze dřeva a obraz už je na svém požadovaném místě. Jak jednoduché!

Výhody a nevýhody: Tato metoda je rychlá, čistá, levná, vhodná hlavně pro nátisk jednoduchého a ne příliš tučného textu na dřevo. Obrázky a velké nápisy působí méně kvalitně. Pozor také na práci s acetonem, je to hořlavá chemikálie.

Návod č. 2: Žehlička

K tomuto pokusu použijte starou žehličku. Postup je extrémně jednoduchý. Papír opět přiložíme obrazem dolů na dřevo a opět necháte volné přesahy. Potom papír zkrátka jen dobře zažehlíme. Dejte pozor, aby se papír nepohnul.

Výhody a nevýhody: Tato metoda je velice levná a rychlá, avšak na úkor kvality obrázku. Pro tisknutí textu je však tento způsob dostačující. Při práci s žehličkou buďte vždy opatrní a nenechávejte ji zapnutou bez dozoru!

Návod č. 3: Polyakrylát

Naneste štětcem na dřevo tenkou vrstvu polyakrylátu. Stačí opravdu tenčí vrstva, méně je v tomto případě více. Následně přiložte obrázek a uhladíte ho tak, aby nevznikly žádné vzduchové bubliny. Dáte schnout asi na hodinu. Potom pomocí vody a starého zubního kartáčku papír ze dřeva odstraníte.

Výhody a nevýhody: Hlavní výhodou je zde velmi dobrá kvalita obrazu, inkoust se dobře přenese, je tmavý a celistvý. I fotka vypadá velice dobře. Nevýhodou je pracnost a tím i delší doba výroby. Navíc budete mít i více práce s úklidem.

Návod č. 4: Akrylový gel Liquitex

Postup je v tomto případě téměř stejný jako u polyakrylátu. Naneste tenkou vrstvu gelu na dřevo ideálně pomocí pěnového štětce. Přitiskněte papír a vytlačte vzduchové bubliny například pomocí staré platební karty. Gel je suchý asi za 1–1,5 hodiny. Papír opět odstraníte pomocí teplé vody a kartáčku.

Výhody a nevýhody: Kvalita obrazu je velice dobrá. Nevýhodou je, že se gel opravdu hodně lepí a papír je těžší odstranit ze dřeva. Proto je tento způsob zdlouhavější a opět si přiděláte práci při úklidu.

Návod č. 5: Gravírování

Tento poslední způsob není DIY (Do It Yourself, tedy „udělej si sám“), ale je vytvořen na laserovém gravírovacím stroji. 

Výhody a nevýhody: Gravírování přináší skvělý výsledek a precizní kvalitu tisku. Nevýhodou je samozřejmě cena.

Na závěr videa si můžete porovnat, jak jednotlivé způsoby tisku na dřevě vypadají. Po nalakování vynikla více barva a kvalita tisku pomocí acetonu a polyakrylátu. Naopak lak na akrylovém gelu ještě zvýraznil nedokonalosti povrchu. Vítězem těchto pokusů je tedy nejspíše metoda pomocí polyakrylátu.

Přejeme vám hodně trpělivosti a zábavy při vašich pokusech s dřevěným tiskem. Budeme rádi, když se s námi podělíte o své zkušenosti a výtvory níže v diskuzi.

Vydáno dne:
18.01.2018

7

Video: Chytrý trojsměrný spoj Kawai Tsugite

Už jste někdy viděli trojsměrný spoj? Ve videu se ho naučíte dokonce vyrobit!.. Číst více →



Video: Jak vyrobit pohovku z palet

Nevíte co s paletami? Vyrobte si z nich pohovku! Jste-li fanoušek DIY nábytku, je tenhle stručný návod přesně pro vás!.. Číst více →



13 tipů na originální vánoční dárky ze dřeva

Inspirujte se na letošní Vánoce dřevem. Podívejte se na 13 netradičních vánočních dárků, které si zvládnete i sami vyrobit... Číst více →



Video: Jak vyrobit betonové obklady s dekorem dřeva

Nevíte si rady s obklady nebo se vám žádné nelíbí? Můžete si vyrobit vlastní. Trochu dřeva, trocha betonu a obklady jsou na světě!.. Číst více →



Poklady z našich sadů a zahrad – 4. díl: tis a jalovec

V tomto článku o okrasných dřevinách jsme se zaměřili na dva magické a starobylé stromy: tis a jalovec. Nahlédněte s námi blíže na jejich vlastnosti a využití... Číst více →