HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zakáže skutečně Evropská unie plynové kotle?

V posledních dnech zaplavily mediální prostor zprávy všemožně rozebírající a hodnotící novinku z dílny EU a to konkrétně chystaný zákaz plynových kotlů. Jak už tomu tak bývá, ne vždy je skutečnost přesně taková, jak se ji pokouší autor vykreslit. Abychom však zjistili, jak je to doopravdy, připravili jsme pro vás malé shrnutí skutečného stavu věci, bez zbytečného emočního zabarvení.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Zabaví mi plynový kotel

V první řadě si můžeme všimnout, že ve většině titulků, které o této chystané novince informují, jako by úplnou náhodou a jen tak omylem vypadlo slovo "prodej". Čteme tedy o zákazu plynových kotlů, návrhem však je zákaz prodeje plynových kotlů. To je naprosto odlišná věc. Pokud dojde k zákazu prodeje, pak pouze počínaje rokem účinnosti tohoto ustanovení, tedy v roce 2029, dojde k ukončení prodeje samostatných plynových kotlů. A to pouze takových, které neobsahují součást, která zajišťuje vyšší efektivitu práce se vstupní surovinou.

A bude to vůbec?

To je další otázka. Jak víme z předchozí zkušenosti, plány připravované na dlouhou dobu dopředu, jsou obvykle spíše směry, kterými bychom se chtěli vydat, než pevnou skutečností, jež do té doby nedojde změn. Stačí se podívat zpětně, co se událo za posledních 6 let a ke kolika změnám v nastaveném kurzu již došlo. Je třeba si tedy uvědomit, že směrování, které je zcela logicky nastavováno, je tím méně pevně dané, čím vzdálenější je datum realizace. A také tím, jak je definována samotná forma realizace, tedy v tomto případě již zmíněný zákaz prodeje, nikoli užívání. Tím pádem nemusí dojít k panice ani snaze kotle houfně nahrazovat před tímto termínem, pouze lze očekávat, že v nejhorším případě zkrátka po tomto termínu již klasický plynový kotel nepořídíme a budeme muset si koupit náhradu, která však k dispozici bude.

Nové kombinované kotle

Po roce 2029 půjde dál koupit plynový kotel se zvýšenou účinností, což budou kotle kombinované se soláry nebo s tepelným čerpadlem. Dá se také předpokládat, že do této doby se na trh dostane více řešení, která doplní nabídku pro ekologičtější cestu tak, aby zařízení trochu posunulo vývoj společnosti směrem k šetření energetických surovin.

Diktátoři z EU diktují

A co tedy dodat závěrem? Snad jen že pokud někde vidíme v titulku slovo diktát ve spojitosti s Evropskou unií, lze předpokládat, že informace bude poněkud subjektivního charakteru. Toto slovo si rádi berou do úst populisté, kteří ač moc dobře ví, jak Evropská unie funguje (a často mají v Bruselu své kolegy a rádi se účastní rozhodování), prezentují tuto těžko uchopitelnou strukturu jako jakési zhmotnění všeho zla. Pro zmírnění emocí si tedy stačí uvědomit, že unie nám není nadřazena, ale jsme její součástí. O tom, co v unii bude, spolurozhodujeme. Pokud by nám účast v unii nevyhovovala, nikdo nám nebrání ji opustit. Tak jako to udělala například Velká Británie, která aktuálně uvažuje o návratu.

Vydáno dne:
01.12.2023

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)
Zdroj: Commission Regulation (EU) No 813/2013 and Council Directive 92/42/EEC

19